Οι «οδηγίες» του Ρος για οικονομία και επενδύσεις στην Ελλάδα

Οι «οδηγίες» του Ρος για οικονομία και επενδύσεις στην Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:47 Δημιουργία 05/09/19, 20:30

Με θετικό πρόσημο κλείνει το «ταμείο» που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, μετά από το πέρας των συναντήσεων κορυφής που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπουργούς της κυβέρνησης της ΝΔ την Πέμπτη στην Αθήνα, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε η οικονομική συνεργασία των ΗΠΑ και της Ελλάδας και η προοπτική αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο στενός συνεργάτης του Ντόναλτ Τραμπ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια υπερυθμισμένη οικονομία που καθυστερεί τις επιχειρηματικές αποφάσεις δυσχεραίνοντας τις επενδύσεις. Όμως αυτή η κυβέρνηση φαίνεται «αποφασισμένη να κάνει τη δουλειά», σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο με την ατζέντα όσο και με την «αίσθηση του επείγοντος» που κατά τη γνώμη του διακατέχει τα μέλη της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα.

Ο κ. Ρος αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, στις 25 Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι εκεί θα τον υποδεχθούν, προσδοκώντας τα πρώτα δείγματα γραφής, Αμερικανοί επιχειρηματίες με ενδιαφέρον στις ιδιωτικοποιήσεις, την υψηλή τεχνολογία, τους φυσικούς πόρους, την αεροδιαστημική και την άμυνα.

Αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση του ΣΥΡΖΑ, σημείωσε πως «η πρόβλεψη για καζίνο στην επένδυση στο Ελληνικό αναβαλλόταν διαρκώς και επί μακρόν. Μου κάνει φοβερή εντύπωση πόσο δραστήρια εμφανίζεται αυτή η κυβέρνηση για να ξεμπλοκάρει τη διαδικασία μόνο και μόνο μέσα στην τρέχουσα πολύ μικρή αναγκαστική αναβολή μέχρι τις 4 Οκτωβρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός αξιωματούχος, σχολιάζοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση καταλαβαίνει τι χρειάζεται η Ελλάδα».

Χρηματοπιστωτικά

Ο ίδιος έκανε λόγο για σημαντικές εξελίξεις οι οποίες ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μεταφέροντας τη θετική του έκπληξη για το γεγονός ότι μετά την πλήρη άρση των capital controls «οι καταθέσεις δεν φεύγουν, αλλά αντιθέτως επιστρέφουν». Στάθηκε δε στον τομέα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, επικροτώντας συμφωνίες όπως αυτή της Eurobank με την Pimco.

Τα ενεργειακά

Ο κ. Ρος διέκρινε δυναμική στον τομέα της ενέργειας, με αναφορές στα LNG και στην ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, την οποία χαρακτήρισε «πολύ καλή ιδέα». Εξέφρασε άλλωστε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Βουλγαρία προμηθεύεται για πρώτη φορά φυσικό αέριο από χώρα εκτός της Ρωσίας -χαρακτήρισε την εξέλιξη game changer- εξαίροντας τον ρόλο της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου.

Επόμενος σταθμός η Τουρκία

Αμέσως μετά την Ελλάδα, ο κ. Ρος θα επισκεφτεί την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, καθώς -όπως τόνισε- οι ΗΠΑ επιθυμούν να επιβεβαιώσουν ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στη Δύση. Ο ίδιος δεν έκρυψε την προσδοκία του η Τουρκία να αναπτύξει περισσότερο τις οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ

Αναφορικά με την αμερικανική πολιτική των δασμών, και ειδικότερα το ελληνικό ελαιόλαδο, ο κ. Ρος μάλλον καθησύχασε την Αθήνα, εξηγώντας ότι η Ελλάδα επί της ουσίας εμπλέκεται στη διεθνή διαμάχη απλώς και μόνο ως μέλος της ΕΕ. Στον τομέα των μετάλλων, αρκέστηκε να σημειώσει ότι η Ουάσιγκτον σκοπεύει να λάβει υπόψη για τις αποφάσεις της τα βήματα των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα.

Αν σου άρεσε κάνε