Ερωτηματικά για την πορεία του ιρανικού τάνκερ - «Καμπανάκι» από Ουάσινγκτον, τι απαντά η Αθήνα

Ερωτηματικά για την πορεία του ιρανικού τάνκερ - «Καμπανάκι» από Ουάσινγκτον, τι απαντά η Αθήνα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:28 Δημιουργία 20/08/19, 13:23

Εντείνεται ο διπλωματικός «πυρετός» γύρω από την υπόθεση του ιρανικού τάνκερ Adrian Darya 1.

Την ώρα που η Ουάσινγκτον προειδοποιεί την Αθήνα ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί, ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση, ελληνικές διπλωματικές πηγές της τονίζουν πως το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το ζήτημα.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, το υπουργείο βρίσκεται σε επικοινωνία δια της διπλωματικής οδού με την αμερικανική πλευρά, της οποίας οι θέσεις άλλωστε για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλα τα κράτη και λιμένες της Μεσογείου.

Ακόμη, τις πληροφορίες που θέλουν το ιρανικό δεξαμενόπλοιο να κατευθύνεται προς την Καλαμάτα σχολίασε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει, το ιρανικό πλοίο μεταφέρει παράνομο πετρέλαιο με στόχο να «τροφοδοτήσει» ιρανικές και συριακές τρομοκρατικές εκστρατείες.

Πάντως, από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής επισημαίνεται πως δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής αίτημα ελλιμενισμού του πλοίου στο λιμάνι της Καλαμάτας ή σε άλλο λιμάνι της χώρας μας, όπως και οποιοδήποτε, άλλης φύσης, αίτημα προς τις ελληνικές αρχές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων Irna, το ιρανικό τάνκερ βρισκόταν σήμερα το πρωί σε απόσταση εκατό περίπου χιλιομέτρων βορειοδυτικά του Οράν (Αλγερία) πλέοντας προς ανατολάς.

Ιρανός λιμενικός αξιωματούχος, ο Τζαλίλ Εσλάμι, δήλωσε ότι το τάνκερ πλέει σε διεθνή ύδατα. Ωστόσο, αοριστία καλύπτει τον τελικό του προορισμό και την τύχη του φορτίου του. Οι αρχές του Γιβραλτάρ δεν επιβεβαίωσαν ποτέ επισήμως τον απόπλου του.

Αν σου άρεσε κάνε