Για εξάλειψη του αξιοποίνου πράξεων υπουργών μιλά ο Τζανακόπουλος

Για εξάλειψη του αξιοποίνου πράξεων υπουργών μιλά ο Τζανακόπουλος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:26 Δημιουργία 06/08/19, 14:20

Για «σκιές» στο νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ αναφορικά με το επιτελικό κράτος έκανε λόγο την Τρίτη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στο κομματικό ρ/σ του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κόκκινο».

Ο κ. Τζανακόπουλος διερωτήθηκε τι συμβαίνει με την αναστολή ισχύος του άρθρου 13α του Ποινικού Κώδικα», μιλώντας για κίνδυνο να εξαλειφθεί το αξιόποινο πράξεων υπουργών και ζητά από τον υπουργό Δικαιοσύνης να απαντήσει για να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ειδικότερα, είπε ότι στο νομοσχέδιο για τους οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις λοιπές διατάξεις υπάρχει διάταξη σύμφωνα με την οποία η ισχύς του άρθρου 13α του Ποινικού Κώδικα -στο οποίο εμπεριέχεται ο ορισμός του υπαλλήλου- αναστέλλεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019. Πρόσθεσε ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών "παραπέμπει ευθέως σε αυτό καθώς λέει ότι ο υπουργός είναι υπάλληλος κατά την έννοια του 13α" και πως "εάν αυτό ανασταλεί τότε ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει η ερμηνεία ότι οι πράξεις των υπουργών δεν είναι αξιόποινες καθώς ο δικαστής δεν μπορεί να ορίσει την έννοια του υπαλλήλου".

Ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε πως "ή πρόκειται για μια απίστευτη νομική κακοτεχνία ή πρόκειται για ένα σκόπιμο νομικό δημιούργημα ώστε να εξαλείψει το αξιόποινο των πράξεων των υπουργών καθώς αν ένας ευνοϊκότερος νόμος ισχύσει έστω και για μια μέρα στο Ποινικό Δίκαιο αυτό σημαίνει ότι όλα τα αδικήματα που έχουν τελεστεί ή βρίσκονται σε δικαστική διαδικασία κατά τη διάρκεια της ισχύος του ευνοϊκότερου ποινικού νόμου θα πρέπει να δικαστούν με τον ευνοϊκότερο ποινικό νόμο". "Περιμένουμε σήμερα την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης που είναι πάρα πολύ κρίσιμη και θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση", προσθέτει.

Κάνοντας κριτική στη ΝΔ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων πως "αν την προηγούμενη περίοδο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε διανοηθεί καν να κάνει το 1/100 από όσα έχει κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να ελέγξει ασφυκτικά τις κρατικές δομές, τη δημόσια διοίκηση, να οδηγήσει σε εκκαθάριση ανοικτών υποθέσεων με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις τότε θα είχε γίνει οριακά επανάσταση των ραδιοτηλεοπτικών μέσων στη χώρα".

Αν σου άρεσε κάνε