Κυριάκος σε υπουργούς: Σκληρή ομαδική δουλειά για άμεσα αποτελέσματα

Κυριάκος σε υπουργούς: Σκληρή ομαδική δουλειά για άμεσα αποτελέσματα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:23 Δημιουργία 10/07/19, 11:11

Την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλη για την προεδρία της Βουλής γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός, «ανοίγοντας» τη συνεδρίαση του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου κι εκπέμποντας μεταξύ άλλων μηνύματα σκληρής δουλειάς για άμεσα αποτελέσματα, χαμηλών τόνων και εγρήγορσης, καθώς δεν επιτρέπεται «μέρα» να πάει χαμένη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα, κάνοντας λόγο για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης, στο οποίο θα επικρατεί το «εμείς», δηλαδή η ομαδική δουλειά, προκειμένου η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις εθνικές δεσμεύσεις της.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «αυτή η πρώτη μας συνεδρίαση είναι πανηγυρική. Οι συνεδριάσεις θα γίνονται εφεξής μόνο σε επίπεδο υπουργών και αναπληρωτών, καθώς οι αρμοδιότητες των υφυπουργών είναι ήδη καθορισμένες».

Συνεχίζοντας, δήλωσε ότι «έχουμε καθαρές προτεραιότητες και σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή τους. Σήμερα θα παραλάβετε όλοι έναν φάκελο με τις προτεραιότητες ανά υπουργείο και τις εκκρεμότητες που αφήνει η απελθούσα κυβέρνηση».

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «η Βουλή θα λειτουργήσει όλο το καλοκαίρι. Στις 17 Ιουλίου ορκιζόμαστε και στις 18 η Βουλή θα ψηφίσει τον Κώστα Τασούλα ως Πρόεδρό της. Στις 23 Ιουλίου η ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

«Δεν έκρυψα προεκλογικά τη φιλοδοξία μου η κυβέρνηση να λειτουργήσει ως καλοκουρδισμένη μηχανή. ο πρώτος ο οποίος αξιολογείται διαρκώς από τους πολίτες είμαι εγώ» υπογράμμισε στη συνέχεια.

Μιλώντας για το νομοθετικό χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «την επόμενη ημέρα μετά την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα κατατεθεί το πρώτο μας νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και μία εβδομάδα μετά, το πρώτο φορολογικό με τις πρώτες μειώσεις φόρου. Θα αποκατασταθεί το κύρος της Δικαιοσύνης».

Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είπε στους υπουργούς τους πως «έχουμε καθαρές προτεραιότητες και σαφές χρονοδιάγραμμα. Σήμερα θα παραλάβετε όλοι από ένα φάκελο με τους στόχους ανά υπουργείο και τις εκκρεμότητες και δεσμεύσεις που εγκαταλείπει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Θα συζητάμε ελεύθερα, χωρίς κάμερες και μικρόφωνα. Οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι ευκαιρία για επικοινωνία και εντυπώσεις.», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια, περιέγραψε τα στοιχεία που ζητά από τους υπουργούς του:

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε τρεις επισημάνσεις προς τους υπουργούς:

* Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια. Ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις. Δουλεύουμε για το εμείς και όχι για το εγώ. Μειώνουμε κατά το 1/3 τις γραμματείες και τους συνεργάτες των μελών της κυβέρνησης.

* Δεν υπάρχει ούτε μία ημέρα για χάσιμο. Αλλάζουμε το τρόπο με τον όποιο σχεδιάζουμε και υλοποιούμε τις πολιτικές μας. Δεν σταματάμε στην ψήφιση ενός νόμου, παρακολουθούμε την εφαρμογή του. Πρόσθετο όπλο το πληροφοριακό σύστημα "Μαζί".

* Δεν ασκούμε πολιτική μόνο με το έργο, αλλά και με τη συμπεριφορά μας. Κρινόμαστε όχι μόνο για όσα λέμε, αλλά και για όσα εκπέμπουμε.

Η κυβέρνηση και κάθε υπουργείο αποκτούν το ετήσιο στρατηγικό τους σχέδιο. Πρώτη η ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και νέες καλύτερες δουλειές» πρόσθεσε.

Σε σχόλιο για την καθαίρεση του κ. Ανδρικόπουλου από την ηγεσία της ΕΛΑΣ το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Μητσοτάκης «έβαλε πλάτη» στον υπουργό ΠΡΟΠΟ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λέγοντας πως «τις επόμενες ημέρες θα οριστεί η νέα ηγεσία την Ελληνικής Αστυνομίας».

Μιλώντας για την επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ την Τρίτη, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μια ισχυρή Ελλάδα σε ένα κόσμο που αλλάζει.

Δήλωσε πως από αύριο θα ξεκινήσει σειρά επισκέψεων στα υπουργεία, ξεκινώντας από το υπουργείο Παιδείας, για να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, για το τολμηρό, όπως τόνισε, σχέδιο της κυβέρνησης για την εκπαίδευση του μέλλοντος, στο οποίο κεντρικό ρόλο έχουν οι άξιοι εκπαιδευτικοί μας,

Σε σχέση με τα εργασιακά σημείωσε πως «δεν θα δεχτούμε καμία απολύτως απόκλιση από την εφαρμογή της εργασιακής νομοθεσίας».

Αφήνοντας αιχμές για το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής με το σχόλιο: «Πριν από λίγες μέρες ο λαός μας εμπιστεύτηκε με τόλμη και ωριμότητα. Με την ίδια τόλμη και ωριμότητα καλούμαστε να κυβερνήσουμε τα επόμενα 4 χρόνια. Μακάρι να δείξει την ίδια τόλμη και ωριμότητα και η αντιπολίτευση. Αντίπαλοι μας οι δυσκολίες. Να σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά. Αγαπάμε αυτούς που μας επέλεξαν να τους υπηρετούμε. Να αποδείξουμε ότι δεν θα γίνουμε άλλη μια κυβέρνηση, αλλά μια άλλη κυβέρνηση. Καλή δουλειά και καλή επιτυχία σε όλες και όλους» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, τελειώνοντας την ομιλία του.

Αν σου άρεσε κάνε