Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Έμπειροι πολιτικοί και εξειδικευμένοι τεχνοκράτες με «στίγμα» ταχύτητας

Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Έμπειροι πολιτικοί και εξειδικευμένοι τεχνοκράτες με «στίγμα» ταχύτητας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:41 Δημιουργία 09/07/19, 08:00
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Ένα μείγμα πολιτικών στελεχών από τη ΝΔ και οι όχι μόνον και εξειδικευμένων τεχνοκρατών με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα και την ελεύθερη αγορά, αποτελεί το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός έκανε πράξη τα όσα έλεγε περί σχηματισμού μιας δυναμικής ομάδας, ικανής να «τρέξει» μεταρρυθμίσεις και να λύσει χρόνια προβλήματα, ενώ με τις επιλογές των προσώπων που έκανε, έδειξε και ποιες είναι οι προτεραιότητές του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο «τιμόνι» της οικονομίας, των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων βρέθηκαν τρία νέα στελέχη, που πιστεύουν στην ελεύθερη οικονομία και διακρίνονται για την αποφασιστικότητά τους.

Ο κ. Σταϊκούρας, που ορίστηκε υπουργός Οικονομικών επέστρεψε σε «γνώριμα λημέρια» και είναι βέβαιο ότι δεν θα χρειαστεί χρόνο για να ενημερωθεί για πρόσωπα και καταστάσεις. Ο κ. Γεωργιάδης, που τοποθετήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης - Επενδύσεων έχει μπροστά του κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι η προσέλκυση επενδύσεων, η πλήρης αξιοποίηση του ΕΣΠΑ αλλά και η προώθηση συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται σε σύντομο διάστημα να λύσει την δύσκολη εξίσωση της ΔΕΗ, που έχει πολλά και ποικίλα προβλήματα.

Ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας για την κυβέρνηση της ΝΔ είναι προφανώς ο τομέας της ασφαλείας, που εκεί καλείται να δώσει μια νέα μάχη ο κ. Χρυσοχοΐδης, συνεπικουρούμενος από τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ, κ. Οικονόμου.

Σε αυτά τα χαρτοφυλάκια προτίθεται αφενός αυτό της ψηφιακής διακυβέρνησης, που κατά τον νέο πρωθυπουργό, είναι κρίσιμης σημασίας και αυτό του υπουργείου Εσωτερικών που θα έχει και την ευθύνη της δημόσιας διοίκησης. Οι κ.κ. Πιερρακάκης και Θεοδωρικάκος είναι από τους υπουργούς - «κλειδιά» της νέας διακυβέρνησης.

Το στίγμα των προθέσεων του κυρίως σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες και τον χρόνο που έχει στην διάθεση του για να υλοποιήσει το σχέδιο του, θα το δώσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με την πρώτη του ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα πραγματοποιηθεί μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών, σήμερα στις 11 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι δεν υπάρχει περίοδος χάριτος για την κυβέρνηση αυτή, θα ζητήσει από όλους να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους και θα ανακοινώσει την καθιέρωση ειδικού βαθμολογίου απόδοσης των υπουργών.

Θα επισημάνει ότι το πρωθυπουργικό γραφείο θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου και πως ο ίδιος δεν θα ανεχθεί ούτε φαινόμενα αλαζονείας ούτε προσωπικές στρατηγικές από τους υπουργούς.

Το δύσκολο έργο του συντονισμού του κυβεγνητικού έργου θα αναλάβουν οι κ. κ. Γεραπετρίτης από την θέση του υπουργού Επικρατείας, ο κ. Σκέρτσος από την θέση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό και ο κ. Δημητριάδης από την θέση του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού.

Αν σου άρεσε κάνε