Πρωθυπουργός με εντολή 4ετίας ο Κυριάκος - Με αυτούς θα κυβερνήσει

Πρωθυπουργός με εντολή 4ετίας ο Κυριάκος - Με αυτούς θα κυβερνήσει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:28 Δημιουργία 08/07/19, 12:59

Με την καθαρή και ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού, όπως ακριβώς ο ίδιος είχε ζητήσει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας την επομένη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου κι αφότου έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Προκόπη Παυλόπουλο το πρωί της Δευτέρας.

Από σήμερα - και με τη «βούλα» πια - εγκαινιάζεται μία νέα πολιτική εποχή, καθώς οι Έλληνες ψήφισαν αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, προσδοκώντας τη μεγάλη πολιτική αλλαγή στη χώρα. Η ευθύνη για τον κ. Μητσοτάκη είναι «βαριά», καθώς αναλαμβάνει τα ηνία μίας ταλαιπωρημένης χώρας από πολιτικές αλαζονείας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Ο δρόμος προς την ανάπτυξη σε όλα τα κρίσιμα επίπεδα είναι, εξάλλου, στρωμένος με νάρκες, τις οποίες άφησε ο προκάτοχός του, ειδικά στο δημοσιονομικό μέτωπο.

Ως προς το πολιτικό πεδίο, είναι σίγουρο πως η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης θα έχουν να αντιμετωπίσουν μία λαϊκιστική ρητορική από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον κ. Τσίπρα να έχει ουσιαστικά δεσμευτεί για αναμετρήσεις κορυφής. «Θέλεις ειρήνη, ετοιμάσου για πόλεμο», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο ίδιος, μιλώντας χθες στο Ζάππειο μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος.

Άλλωστε, το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τα ποσοστά του, ενώ το ΚΙΝΑΛ δεν επιτυγχάνει το στόχο της ισχυρής, τρίτης πολιτικής δύναμης, γίνεται αντιληπτό πως θα ζήσουμε μέρες ακραίου διπολισμού.

Οι υπουργικές καρέκλες

Ο κ. Μητσοτάκης «τρέχει» ήδη σε fast forward την επόμενη μέρα. Το απόγευμα, στις έξι, θα γίνουν οι ανακοινώσεις για τα «γαλάζια» στελέχη, που θα καθίσουν σε υπουργικές καρέκλες. Οι ίδιοι θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό σχέδιο σε απαιτητικούς για την Οικονομία και όχι μόνο καιρούς. Τα χαρτοφυλάκια «καίνε» και τα τηλέφωνα έχουν αρχίσει να παίρνουν «φωτιά».

Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους, ενώ ήδη από χθες στον απόηχο της θριαμβευτικής νίκης του, «γκάζωσε» τα στελέχη του, δηλώνοντας πως τους περιμένει σκληρή δουλειά, καθώς δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.

Αύριο, Τρίτη η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα ορκιστεί, ενώ την ερχόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει ξεκινήσει τα τηλέφωνα, προκειμένου να κλειδώσουν και οι τελευταίες υπουργικές θέσεις. Τις τελευταίες ώρες σημειώνονται «καραμπόλες» σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Πιο αναλυτικά, μέχρι στιγμής «καρέκλα» παίρνουν:

Υπουργείο Οικονομικών: Χρήστος Σταϊκούρας

Υπουργείο Ανάπτυξης: Άδωνις Γεωργιάδης

Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος: Κωστής Χατζηδάκης

Υπουργείο Εσωτερικών: Τάκης Θεοδωρικάκος

Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής: Κυριάκος Πιερρακάκης

Υπουργείο Εξωτερικών: Νίκος Δένδιας

Υπουργείο Άμυνας: Νίκος Παναγιωτόπουλος

Υπουργείο Παιδείας: Νίκη Κεραμέως

Υπουργείο Εργασίας: Γιάννης Βρούτσης

Υπουργείο Υγείας: Βασίλης Κικίλιας

Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Κώστας Αχ. Καραμανλής

Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Μεταναστευτικής Πολιτικής: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης

Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης: Λευτέρης Οικονόμου

Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Άγγελος Συρίγος

Υπουργείο Δικαιοσύνης: Κώστας Τσιάρας

Υπουργείο Ναυτιλίας: Γιάννης Πλακιωτάκης

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Μάκης Βορίδης

Υπουργείο Τουρισμού: Χάρης Θεοχάρης

Υπουργείο Πολιτισμού: Λίνα Μενδώνη


Παράλληλα, καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου αναλαμβάνει ο Στέλιος Πέτσας, προέδρου της Βουλής ο Κώστας Τασούλης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

Τα τρία πρόσωπα-«κλειδιά» στο Μαξίμου

Στο μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι τρία πρόσωπα-«κλειδιά» θα πλαισιώνουν το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Συγκεκριμένα, επικεφαλής στο Γραφείο του πρωθυπουργού τοποθετείται ο κ. Δημητριάδης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού ο κ. Ζούλας και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναλαμβάνει ο κ. Σκέρτσος.

Αν σου άρεσε κάνε