1 και σήμερα για την κάλπη: Κυριαρχία Μητσοτάκη δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις

1 και σήμερα για την κάλπη: Κυριαρχία Μητσοτάκη δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:19 Δημιουργία 05/07/19, 08:14
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Πρόβλεψη αυτοδυναμίας της ΝΔ, με έδρες που θα κυμανθούν από 155-165, ανάλογα και με το πόσα κόμματα θα μπουν στην επόμενη Βουλή, κάνουν πλέον όλες οι εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Χθες δύο ακόμη έρευνες (για την τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την Βεργίνα TV), κατέγραψαν το κλίμα πολιτικής κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη και εμφάνισαν διάφορες, που αγγίζουν το διψήφιο ποσοστό και αυτοδυναμία σε κάθε περίπτωση, είτε η επόμενη Βουλή είναι εξακομματική είτε ακόμη και επτάκομματική.

Σε αυτά τα τελευταία προεκλογικά 24ωρα, ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δυο βασικούς στόχους:

-Τον περιορισμό των ποσοστών της αποχής.

-Τον περιορισμό της λεγόμενης χαλαρής ψήφου ή της στήριξης σε κόμματα λαϊκισμού ή σε κόμματα οργής, όπως χαρακτηρίζεται από τη ΝΔ το κόμμα του κ. Βελόπουλου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει για δεύτερη φορά να κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο κέντρο της πόλης.

Χθες, ο ίδιος μίλησε στην Αθήνα, παρουσία όλων των κορυφαίων στελεχών, των πρώην πρωθυπουργών κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά και του πρώην προέδρου της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και παρουσίασε τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στην μείωση των φορολογικών συντελεστών, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην επιστροφή του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών και στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

Ο κ. Μητσοτάκης θα κρατήσει μέχρι τέλους χαμηλά τους τόνους, με δεδομένο το σαφές δημοσκοπικό προβάδισμα. Ωστόσο, και σήμερα από τη Θεσσαλονίκη θα ζητήσει υψηλή συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να απομονωθούν πολιτικά ακραία κόμματα, στην λίστα των όποιων εντάσσει και την «Ελληνική Λύση» του κ. Βελόπουλου.

Είναι σαφές ότι για τον κ. Μητσοτάκη μεγαλύτερη σημασία, εκτός -φυσικά - από την διαφορά, έχει και ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στην Βουλή, καθώς σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, ο αριθμός αυτός επηρεάζει ευθέως τον αριθμό των εδρών του πρώτου κόμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει αισιόδοξος για το αποτέλεσμα και οι στενοί του συνεργάτες διαβεβαιώνουν ότι έχει γίνει ήδη η απαραίτητη προεργασία για την επόμενη μέρα και στο επίπεδο των προσώπων, που θα κληθούν να τοποθετηθούν σε θέσεις - κλειδιά και στο επίπεδο των πρώτων νομοσχεδίων, που θα κατατεθούν αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα η Βουλή.

Όπως έχει ήδη προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης, το καλοκαίρι δεν θα υπάρξουν θερινά τμήματα, αλλά αντίθετα θα λειτουργήσει σταθερά η Ολομέλεια.

Αν σου άρεσε κάνε