Μητσοτάκης: Μόνο με αυτοδυναμία ΝΔ θα έχει σταθερότητα η Ελλάδα

Μητσοτάκης: Μόνο με αυτοδυναμία ΝΔ θα έχει σταθερότητα η Ελλάδα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 22:30 Δημιουργία 03/07/19, 21:35

Στους τρόπους με τους οποίους σκοπεύει να ξεκινήσει τη διακυβέρνηση της χώρας από την επόμενη εκλογών, εάν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και ο ίδιος πρωθυπουργός, στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το βράδυ της Τετάρτης, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha σε ένα ιδιότυπο debate και απαντώντας στις ερωτήσεις 10 δημοσιογράφων του σταθμού.

Μιλώντας αρχικά για το στόχο που έχει θέσει για την αυτοδυναμία του κόμματος και απαντώντας στο εάν επιμένει σε εκ νέου προσφυγή στις κάλπες μέσα στον Αύγουστο, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «έκανα μια διαπίστωση ότι αν δεν έχουμε κυβέρνηση την επόμενη ημέρα θα οδηγηθούμε σε εκλογές. Η μόνη σίγουρη λύση για να έχει ο τόπος κυβέρνηση είναι μια ισχυρή εντολή στην ΝΔ».

Σε ερώτηση για το εάν σκοπεύει να προχωρήσει σε γραμμή προληπτικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως «σας απαντώ κατηγορηματικά όχι», ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στις βασικές θέσεις του για την οικονομία.

«Δεν έχουμε δημοσιονομικό χώρο για το 2019. Οι μειώσεις φόρων θα αρχίσουν το 2020. Να σταματήσουμε με τη λογική των υπερπλεονασμάτων. Είναι λάθος πολιτική. Έχουμε μιλήσει για στοχευμένες μειώσεις δαπανών. Υπάρχουν και σήμερα δυνατότητες σε μια σειρά από τομείς. Έχουμε μιλήσει για βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. Η ισχυρή εντολή που ζητάω είναι και εντολή διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους. Ήδη φαίνεται ότι έχουμε πείσει τις αγορές που προεξοφλούν νίκη της ΝΔ. Το γεγονός ότι το 10ετές είναι κοντά στο 2% χωρίς να έχουμε κερδίσει εκλογές κάτι λέει» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μιλώντας για το τι θα κάνει η ΝΔ με το Δημόσιο, σημείωσε πως «οι μετακλητοί υπάλληλοι θα μειωθούν. Οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου θα χρησιμοποιούνται ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες του δημοσίου. Το κόστος μισθοδοσίας του δημοσίου τα τελευταία 4 χρόνια αυξήθηκε 2 δισ. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Θα συζητήσουμε και τα θέματα υγείας. Εγώ δεν έχω δει τις 19.000 προσλήψεις για τις οποίες μιλά ο κ. Τσίπρας.

Κανείς δημόσιος υπάλληλος δεν θα απολυθεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε σε πλαίσιο προσλήψεων μεγαλύτερο από τις αποχωρήσεις.

Θα περιορίσουμε το αποτύπωμα των γενικών γραμματέων. Θα υπάρχει καθορισμένος αριθμός μετακλητών για κάθε υπουργό και μία συστηματική προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματος του κράτους εκεί που το κράτος δεν είναι απαραίτητο» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση της ΝΔ θα διατηρήσει την πολιτική των επιδομάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα για τους συνταξιούχους, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «δεν μπορούμε να δώσουμε το επίδομα στους συνταξιούχους τον Δεκέμβριο γιατί δόθηκε ήδη. Πιστεύω ότι θα μπορούμε να το δίνουμε, αν πετύχουμε το στόχο του 4%».

Σε σχόλιο για το επίδομα της «13ης σύνταξης», ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε πως «πρόθεση μου είναι να δοθεί και του χρόνου το βοήθημα στους συνταξιούχους. Είμαι πεπεισμένος ότι με την δυναμική που έχει η ελληνική οικονομία ο στόχος αυτός είναι εφικτός. Θα πιάσουμε τους στόχους και οι συνταξιούχοι θα λάβουν το επίδομα».

Η απάντηση στο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία

Για τα εργασιακά και ειδικότερα για τις επιθέσεις που του ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, ο ίδιος ανέφερε πως «εγώ μίλησα για επταήμερη λειτουργία και όχι για εργασία. Δεν βλέπω τον λόγο να μην στηρίζουμε πρωτοβουλίες αν αυτό συμφέρει τον εργαζόμενο.

Η εργατική νομοθεσία θα τηρηθεί στο ακέραιο» συμπλήρωσε.

Ακόμα, υποστήριξε πως «η σύμβαση Παπαστράτος είναι μια τέτοια θετική περίπτωση.

Είναι καλό για εργαζόμενο και επιχείρηση και αποτέλεσμα συλλογικής διαπραγμάτευσης. Δεν βλέπω κανένα λόγο γιατί να μην στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες.

Αν πάτε σε αυτές τις εταιρείες οι εργαζόμενοι είναι ευχαριστημένοι. Αν δεν ήταν δεν θα υπέγραφαν.

Λέμε ξεκάθαρα ότι η εργατική νομοθεσία πρέπει να εφαρμοστεί στο ακέραιο και οι ποινές θα είναι αυστηρότερες».

Για τη Δικαιοσύνη

Μιλώντας για τις τελευταίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε και πάλι πως η κυβέρνηση του θα προχωρήσει άμεσα σε αλλαγές που αφήνουν «παράθυρο» για την αποφυλάκιση καταδικασθέντων τρομοκρατών.

«Θα κάνουμε αλλαγές στον ποινικό κώδικα για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως καταδικασμένοι τρομοκράτες να βγουν και να κάνουν την ποινή τους με βραχιολάκια κάτι που δεν προβλεπόταν. Θα επανέλθουμε στις διατάξεις που υπήρχαν πριν, στο παρελθόν μας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτημα για το ποια πρόσωπα σκέφτεται για την ηγεσία της Δικαιοσύνης, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για προσπάθεια χειραγώγησης, λέγοντας πως «δεν έκρινα τις δικαστίνες αλλά τη διαδικασία. Μια απερχόμενη κυβέρνηση δεν μπορεί να επιλέξει την ηγεσία του Αρείου Πάγου.

Δεν θα αποκαλύψω από τώρα τις επιλογές μου. Θα το δείτε όταν έρθει η ώρα» πρόσθεσε.

«Οι φυλακές "επιστρέφουν" στο ΠΡΟΠΟ»

Απαντώντας για τα θέματα της ασφάλειας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «θα ενισχύσουμε την αστυνομία. Περισσότερη έντονη παρουσία στο κέντρο της Αθήνας.

Ομάδα ΔΙΑΣ πρέπει να ενισχυθεί.Οι αστυνομικοί πρέπει να βγούνε από τα αστυνομικά τμήματα. Η αστυνομία θα ενισχυθεί για να κάνει την δουλειά της. Στελέχωση ΑΤ εκεί που έχουμε ανάγκη. Πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς τους αστυνομικούς που κάνουν τη δύσκολη δουλειά στο δρόμο» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, δήλωσε πως με κυβέρνηση ΝΔ τα ζητήματα που άπτονται των φυλακών θα μεταφερθούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το υπ. Δικαιοσύνης που είναι σήμερα.

«Η αρμοδιότητα των φυλακών θα περάσει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η πολιτική ασφάλειας πρέπει να είναι ενιαία σήμερα» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για την Υγεία

Αναφορικά με τη λειτουργία των νοσοκομείων, ο πρόεδρος της ΝΔ υπεραμύνθηκε της ιδιωτικής παρουσίας, λέγοντας πως «θέλουμε ιδιώτη μάνατζερ στα νοσοκομεία. Η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν ανταποκρίνεται σε ένα σύγχρονο κράτος.

Τα νοσοκομεία χρειάζονται ικανούς μάνατζερ. Αντί να αγοράσουμε μαγνητικούς τομογράφους ας αγοράσουμε υπηρεσίες. Το κράτος θα αγοράζει αριθμό εξετάσεων. Δεν πρέπει να ελέγχουμε την συνταγογράφηση και τις εξετάσεις;» διερωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, για να συμπληρώσει πως «δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα διαδικασιών. Με ποιους τρόπους συνταγογραφούμε εξετάσεις. Υπάρχουν γιατροί οι οποίοι υπερσυνταγογραφούν».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η μεγάλη προτεραιότητα στην υγεία είναι μια πρόταση ως προς την πρόληψη. Ξέρουμε προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο π.χ. οι οποίες κυριολεκτικά σώζουν ζωές».

Ακόμα, επανέλαβε τη δέσμευση του για μέτρα κατά του τσιγάρου, λέγοντας ότι «με απόλυτη αυστηρότητα θα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος αρχίζοντας από τη Βουλή».

«Θέλουμε ελεύθερη επιλογή του οικογενειακού γιατρού. Αυτός μπορεί να 'ναι από το δημόσιο σύστημα μπορεί κι ένας ιδιώτης» σημείωσε ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τυχόν επιστροφή του 5ευρου στα νοσοκομεία, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως «το εισιτήριο δεν θα επιστρέψει. Το εισιτήριο στα νοσοκομεία, αυτό το 5ευρω, συγκρίνετε το με την αύξηση υπέρ εισφορών υγείας. Πρέπει να έχουμε λιγότερους ασθενείς οι οποίοι να φτάνουν στα νοσοκομεία».

«Η αστυνομία θα μπει στα πανεπιστήμια»

Μιλώντας για τα θέματα της Παιδείας και σε ερώτηση για την κατάργηση του ασύλου, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί με τον πρώτο νόμο. Άσυλο ιδεών και όχι ανομίας στα πανεπιστήμια. Κι αν εννοείτε κάποιες παρεμβάσεις της αστυνομίας, ναι, πρέπει να γίνουν για να καθαρίσουν τα πανεπιστήμιά μας» είπε για το ενδεχόμενο βίαιου τερματισμού καταλήψεων στα ΑΕΙ.

Μένοντας στο ίδιο ζήτημα, είπε πως «η ελληνική κοινωνία είναι είναι υπερβολικά ώριμη να δεχθεί το αυτονόητο, την κατάργηση ασύλου στην ανομία».

Ακόμα, σημείωσε ότι «ας πάρουμε παράδειγμα το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Έχετε δει την κατάσταση. Έρχεται η αστυνομία καταδιώκει έμπορο. Με την κατάργηση του ασύλου θα μπορεί να τον συλλαμβάνει. Υπάρχουν χώροι υπό κατάληψη που είναι εργαστήρια κατασκευής μολότοφ. θεωρείτε λογικό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση; Δεν θα χρειαστεί να γίνει πολλές φορές από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ποιοι κάνουν τις καταλήψεις ; Δεν την αντιλαμβάνομαι αυτή την έννοια. Αυτοί που ενδιαφέρονται να κάνουν τέτοιες κινήσεις δεν είναι η μεγάλη πλειοψηφία των φοιτητών».

«Δεν ακυρώνεται μονομερώς η συμφωνία των Πρεσπών»

Σε ερώτηση για τα εθνικά θέματα και ειδικότερα για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε στις τελευταίες κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ των τελευταίων ημερών, λέγοντας πως «για το Μακεδονικό, η ιστορία έχει γράψει ότι ο Κώστας Καραμανλής είπε όχι εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας είπε ναι. Και πέντε ακόμα πρωθυπουργοί δεν συμφώνησαν. Οι επιστολές Καραμανλή ήταν δημοσιευμένες στον Τύπο από το 2005.

Ο κ. Τσίπρας εξαργύρωνε γραμμάτια στην συμφωνία των Πρεσπών. Δεν έχει απαντήσει σε διάφορες κατηγορίες ότι πίσω από τη συμφωνία των Πρεσπών κρύφτηκε μια άλλη συναλλαγή. Εννοώ κάτι που διάβασα στο βιβλίο Δενδρινού και Βαρβιτσιώτη, ότι ο κ. Γιούνκερ είπε στον κ Τσίπρα ότι θέλουμε να σε βοηθησουμε στην οικονομία αλλά να λύσεις το Σκοπιανό.» υπογράμμισε ο ίδιος.

Στη συνέχεια, είπε πως «δεν υπάρχουν περιθώρια κατάργησης μονομερώς της συμφωνίας, για αυτό είχα προειδοποιήσει για τις ευθύνες της κυβέρνησης όταν είχε έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το ζήτημα.

Εμείς θα προστατεύσουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις για να κατοχυρώσουν το όνομά τους. Θα κάνουμε επικοινωνιακή εκστρατεία για την αληθινή Μακεδονία» συμπλήρωσε.

Για την Τουρκία

Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα και τα βήματα που θα κάνει ο ίδιος απέναντι στην Άγκυρα ως πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως«θα επιδιώξω να ανοίξω διάλογο επικοινωνίας με τον κ. Ερντογάν. Περιμένοντας από την Τουρκία κινήσεις καλής θέλησης ως προς την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο.

Δεν πρόκειται να δεχθούμε σε καμία περίπτωση οποιαδήποτε απόπειρα γεώτρησης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Υπάρχουν πολλές επιλογές που έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν εκτιμώ όμως ότι θα έχουμε τέτοια εξέλιξη. Πρέπει η πολιτική ηγεσία να είναι έτοιμη για το χειρότερο. Θέλω να συγχαρώ τα στελέχη των Ε.Δ που κάνουν το παν.

Για τα εξοπλιστικά, ανέφερε πως «θα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F16. Είναι το αναγκαίο ενδιάμεσο στάδιο»

«Άνθρωποι από την αγορά» στην κυβέρνηση

Κλείνοντας τη συνέντευξη και απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θέλει να μοιραστεί τη σύνθεση του δικού του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Μητσοτάκης αρνήθηκε λέγοντας πως «δε θα πω ονόματα υπουργών. Έχω σχηματίσει κυβέρνηση στο μυαλό μου» ανέφερε, για να «δείξει» στη συνέχεια στην παρουσία τεχνοκρατών στην κυβέρνηση του, σημειώνοντας πως «υπάρχουν άνθρωποι που θα έρθουν από την Ευρώπη. Άνθρωποι από την αγορά».

Στο τελευταίο του σχόλιο, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε προς τους ψηφοφόρους πως «η ευθύνη περνάει πια στους πολίτες. Η ισχυρή εντολή που ζητάμε είναι εντολή εφαρμογής ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Την επόμενη ημέρα εφόσον μας εμπιστευτεί ο λαός θα έχουμε την καλύτερη κυβέρνηση. Θα είναι διαφορετική από τις κυβερνήσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Έχω υποχρέωση να είμαι έτοιμος. Στις 8 Ιουλίου θα πρέπει να ορκιστεί ο πρωθυπουργός και στις 9 Ιουλίου η κυβέρνηση» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Αν σου άρεσε κάνε