Απασφαλίζει κατά Καραμανλή ο Τσίπρας

Απασφαλίζει κατά Καραμανλή ο Τσίπρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:54 Δημιουργία 27/06/19, 19:42

Επέστρεψε στο στούντιο της Έλλης Στάη για μια ακόμη συνέντευξη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από όπου εξαπέλυσε ευθεία πυρά κατά του Κώστα Καραμανλή, για πρώτη φορα.

«Ο Καραμανλής άνοιξε την πόρτα για τα μνημόνια»

«Ο κ. Καραμανλής ήταν ο πρωθυπουργός που άφησε ανοιχτή την πόρτα για το μνημόνιο και επέλεξε να φύγει. Παρέδωσε 24 δις έλλειμμα και έφυγε χωρίς να δώσει τη μάχη, ο επόμενος δεν κατάλαβε, έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν, επέλεξε και αυτός να φύγει και να παραδώσει στον επόμενο, ήρθε ο κ. Σαμαράς, αλλά και αυτός επέλεξε να παραδώσει τη χώρα χρεοκοπημένη, λεηλατημένη και με άδεια ταμεία».

«Εγώ βρέθηκα στην πιο δυσάρεστη θέση να είμαι εκεί προκειμένου να μαζέψω τα ασυμμάζευτα. Παρέλαβα άδεια ταμεία, το 15 δεν μπορούσαμε να πληρώσουμε τις συντάξεις», σημείωσε και πρόσθεσε πως «η ιστορία έχει γράψει ότι και οι τρεις διατελέσαντες πρωθυπουργοί, με διαφορετικές ευθύνες ο καθένας μας έβαλαν στα μνημόνια και εγώ είμαι ο πρωθυπουργός που έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια».

Συνεχίζοντας την κριτική του σημείωσε ότι «ο κ. Παπανδρέου ήταν στον κόσμο του, δεν είχε ιδέα τι ακριβώς συνέβαινε και έλεγε «λεφτά υπάρχουν». Ο ίδιος με τους χειρισμούς του έφερε το ΔΝΤ και τα Μνημόνια. Αργότερα, ο κ. Σαμαράς οδήγησε τη χώρα σε κοινωνική λεηλασία, 28% ανεργία, 300.000 λουκέτα».

Δεν έδωσε ωστόσο πειστική απάντηση για τους Καραμανλικούς, Προκόπη Παυλόπουλο και τον Παπαγγελόπουλο.

Για την υπόθεση Novartis και τον «Ρασπούτιν»

Για τις κατηγορίες του Αντώνη Σαμαρά ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι ο «Ρασπούτιν» που αναφέρεται στην δικογραφία, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά «φωνάζει ο κλέφτης, να φοβηθεί ο νοικοκύρης».

Διευκρίνισε πως ο ίδιος μίλησε για πολιτικό σκάνδαλο, και όχι για ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, πριν περάσει στην αντεπίθεση κατά των αντιπάλων του, τους οποίους κατηγόρησε για προσπάθεια παρέμβασης στην Δικαιοσύνη με μηνύσεις αλλά και με διαρροές στον Τύπο.

Και συνέχισε: «Αυτή είναι η πολιτική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη, να έρθει στην εξουσία για να κουκουλώσει σκάνδαλα, και να εκδικηθεί;»

Έριξε δε «βόμβα», κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία για αδιαφανή χρηματοδότηση, και αφανείς χρηματοδότες, επικαλούμενος την ακριβή προεκλογική καμπάνια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ώρα που αυτό χρωστά εκατομμύρια για τα δάνεια.

Για το ντιμπέιτ

Η άρνηση του κ. Μητσοτάκη να μετέχει είναι μια ασφαλής τακτική και πολιτική σκοπιμότητα, να είναι σε θέση να εφαρμόσει ένα σκληρό πρόγραμμα χωρίς να μπορεί κανείς να τον κατηγορήσει για ψέματα.

Για το αποτέλεσμα των εκλογών

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο γιατί λέει ότι «το ματσάκι έχει αρχίσει να γυρίζει», ο πρωθυπουργός απάντησε πως «δεν πρόκειται για το β' ημίχρονο, είναι άδειες οι κάλπες την 7η Ιουλίου, είναι άλλο το ερώτημα: ποιο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί την επόμενη μέρα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το προηγούμενο του 2014, όταν στις ευρωεκλογές πήραμε ποσοστό πολύ κοντά σε αυτό που πήραμε τώρα, για να αυξήσουμε τα ποσοστά μας στις εθνικές κάλπες κατά 10 μονάδες» εκτίμησε.

Κατηγόρησε δε τον κ. Μητσοτάκη για αλαζονεία, με αφορμή τον «εκβιασμό» για «λευκή επιταγή στη ΝΔ» ή εκλογές τον 15αυγουστο. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι το πρώτο κόμμα θα σχηματίσει κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αν λάβει αυτοδυναμία ή μη.

Και υποσχέθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν λάβει έστω και 1 ψήφο παραπάνω από τη ΝΔ, θα σχηματίσει κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει με ποια κόμματα θα συνεργαζόταν.

Χαρακτήρισε «έκπτωση» τη συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, ενώ αποκάλυψε ότι την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών βρισκόταν σε συζητήσεις με τον Σταύρο Θεοδωράκη και το ΠΟΤΑΜΙ.

Επανέλαβε την κριτική του για την στάση της Φώφης Γεννηματά που υπονοεί ότι θα δώσει ψήφο ανοχής στην ΝΔ, κάνοντας επίκληση και πάλι στον κόσμο τον ΠΑΣΟΚ.

Για τον Βαρουφάκη, διερωτήθηκε πως «ένας άνθρωπος που είναι εξαφανισμένος για 3 χρόνια, βρίσκεται σε κάθε πάνελ και στο προσκήνιο ενόψει εκλογών».

Χαρακτήρισε το κόμμα του Βελόπουλου «σύμπτωμα του εθνολαικισμού, που εξέθρεψε ο κ. Μητσοτάκης με τη στάση που κράτησε απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών».

Ελληνοτουρκικά

Έδωσε συνέχεια στον «διάλογό» του με τον Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως η Τουρκία δεν έχει «τολμήσει» να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην ελληνική ΑΟΖ.

Μείωση φόρων και επενδύσεις

«Εμείς έχουμε ρεκορ 10ετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις, εμείς παραλάβαμε το Ελληνικό οικόπεδο και τώρα είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση της επένδυσης» επεσήμανε ο πρωθυπουργός. «Από πού θα έρθει το κύμα επενδύσεων που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης;».

Ερωτηθείς για τη μείωση φόρων που υπόσχεται η ΝΔ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι του θυμίζει το «λεφτά υπάρχουν» του Γιώργου Παπανδρέου. Και συνέχισε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι θα πείσει τους εταίρους να περάσει φοροελαφρύνσεις το 2021. Εμείς δεν χρειαζόμαστε να το κάνουμε αυτό.

Προειδοποίησε ακόμα πως με τις μειώσεις φόρων που υπόσχεται η ΝΔ, «οι συνταξιούχοι θα ξυπνήσουν μια μέρα και θα δουν κομμένες τις συντάξεις τους».

Ερωτηθείς για την «εμμονή» του με τον Γιάννη Στουρνάρα, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε «είναι πολιτικός και όχι διοικητής της ΤτΕ, που προσπαθεί να δικαιολογήσει τις πολιτικές του ως υπουργός Οικονομικών». «Είναι εκείνος που προσπάθησε να αποτρέψει την έξοδο από τα μνημόνια, όταν ζητούσε πιστοληπτική γραμμή, και τώρα βλέπω να επιχειρεί με συντηρητικές προβλέψεις -που διαψεύδονται- να υποβαθμίσει τις επιτυχίες της κυβέρνησης».

Μεσαία τάξη

«Όταν λέμε ότι είμαστε με τους πολλούς εννοούμε την μεσαία τάξη» διευκρίνισε, και παρομοίασε τους ασθενέστερους με το άρρωστο παιδί που του δίνεις λίγο παραπάνω φαγητό από τα υπόλοιπα δύο σου παιδιά. «Αυτό είναι δικαιοσύνη». «Πράγματι δυσκολέψαμε τους μεσαίους, λιγότερο όμως από τους προηγούμενους» τόνισε, πριν απαριθμήσει τα κοινωνικά μέτρα, όπως το επίδομα ενοικίου που λειτούργησαν ως αντίβαρο στα φορολογικά βάρη που σήκωσαν.

Αν σου άρεσε κάνε