Κρίσιμη συνάντηση Αποστολάκη με Ακάρ στις Βρυξέλλες

Κρίσιμη συνάντηση Αποστολάκη με Ακάρ στις Βρυξέλλες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 09:06 Δημιουργία 26/06/19, 08:57

Μετά από το νέο γύρο εντάσεων που επικράτησε χθες σε λεκτικό επίπεδο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας με αποκορύφωμα τις προσωπικές αναφορές του Αλέξη Τσίπρα και του Ταγίπ Ερντογάν που έβαλαν ο ένας κατά του άλλου, η προσοχή στο «μέτωπο» των ελληνοτουρκικών στρέφεται σήμερα στη συνάντηση που θα έχουν οι Ευάγγελος Αποστολάκης με τον Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση θα γίνει στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με το ελληνικό ΥΠΕΘΑ, θα συζητηθούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μετά και από την αποστολή ελληνικής αποστολής στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα.

Σημειώνεται πως Αποστολάκης και Ακάρ συνδέονται με καλή προσωπική σχέση από το διάστημα που υπήρξαν αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών, ενώ βασικό ζήτημα στη σημερινή συνάντηση είναι το κατά πόσο μπορούν να υποχωρήσουν οι τόνοι μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

Εξάλλου, σημειώνεται πως το μεσημέρι συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Γιώργου Κατρούγκαλου, προκειμένου να συζητήσει για το σύνολο των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, με επίκεντρο τις εξελίξεις στην Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Η ατζέντα του ΝΑΤΟ

Μιλώντας χθες σε συνέντευξη Τύπου, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι ένα από τα κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης θα είναι οι αμυντικές δαπάνες και η κατανομή ευθυνών.

Ο Νορβηγός αξιωματούχος είπε ότι τα τελευταία 5 χρόνια αυξήθηκαν οι αμυντικές δαπάνες και περιμένουν στα τέλη του έτους από 8 χώρες μέλη να εξασφαλίσουν το 2% του ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος τους επίσης να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους.

Ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σημείωσε ότι στη συνεδρίαση θα συζητηθεί και η παραβίαση της Συνθήκης πυρηνικών δυνάμεων μεσαίας εμβέλειας (γνωστή κι ως συνθήκη INF) από τη Ρωσία. Είπε ότι η Ρωσία έχει προθεσμία μέχρι τις 2 Αυγούστου για να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της.

Εντωμεταξύ ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε ότι το ΝΑΤΟ δεν επιθυμεί νέο αγώνα στον εξοπλισμό και στα πλαίσια αυτά θα συγκληθεί το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας την ερχόμενη εβδομάδα. Ανακοίνωσε ότι μεταξύ των πλευρών θα υπάρξει ανοικτός και ειλικρινής διάλογος.

Αν σου άρεσε κάνε