Θέσεις «μάχης» για το debate της 1ης Ιουλίου

Θέσεις «μάχης» για το debate της 1ης Ιουλίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:24 Δημιουργία 19/06/19, 08:10
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την 1η Ιουλίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί, εκτός απροόπτου, το μοναδικό debate μεταξύ του συνόλου των πολιτικών αρχηγών των κομμάτων που ήταν στην Βουλή λίγο πριν από την λήξη της θητείας της.

Σε αυτή την απόφασή φαίνεται να κατέληξε ήδη η διακομματική επιτροπή, που συνεδρίασε χθες και σύμφωνα με πληροφορίες, ελάχιστες εκκρεμότητες παραμένουν, οι οποίες θα διευθετηθούν τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, η πρόταση για την διεξαγωγή της τηλεμαχίας την 1η Ιουλίου μεταξύ των ηγετών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων (το Ποτάμι και οι ΑΝΕΛ, διαλυθήκαν πολύ πριν την λήξη της θητείας της Βουλής) ανήκει στην εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσής.

Η κυρία Ζαχαράκη επεσήμανε ότι η διεξαγωγή της τηλεοπτικής συζήτησης πρέπει να γίνει στα πρότυπα του τελευταίου debate, δηλαδή με συντονιστή πρόσωπο από την κρατική τηλεόραση, με την παρουσία ενός εκπροσώπου από κάθε κανάλι τηλεοπτικής εμβέλειας και με τη δημιουργία θεματικών ενοτήτων (Εθνικά θέματα, οικονομία, κοινωνία, παιδεία, Θεσμοί). Τα υπόλοιπα κόμματα συμφώνησαν επί της αρχής και αναμένεται μέσα στις αμέσως προσέχεις ημέρες να κλειδώσει το ζήτημα.

Λογικά, αυτό θα είναι και το μοναδικό debate που θα διεξαχθεί, καθώς δεν επαρκεί ο χρόνος για μια δεύτερη τηλεμαχία, ενώ οι υποχρεώσεις των πολιτικών ηγετών είναι πολλές.

Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα εμφανιστεί και πάλι ενωτικός και θα αποφύγει τους υψηλούς τόνους. Θα απορρίψει την ρητορική του κ. Τσίπρα περί «κόμματος της ελίτ» και θα τονίσει ότι το ζήτημα δεν είναι να είσαι με τους πολλούς ή με τους λίγους, αλλά με όλους. Ο ίδιος δεν θα παραλείψει να θυμίσει τα όσα έγιναν τα τελευταία 4,5 χρόνια στη χώρα, ούτε επίσης τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τις μετεκλογικές πράξεις.

Εν τω μεταξύ χθες, η ΝΔ ανακοίνωσε τους εκλογικούς συνδυασμούς της σε ολόκληρη την επικράτεια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των 419 υποψηφίων βουλευτών, οι έξι στους δέκα είναι στελέχη που ουδέποτε κατά το παρελθόν είχαν εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ακόμη, οι 43 υποψήφιοι προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών, που υλοποίησε ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ, απευθύνοντας δημόσια πρόσκληση πολιτικής συμπόρευσης σε πρόσωπα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν ασχοληθεί με την ενεργό πολιτική.

Ηλικιακά οι 139 από τους υποψηφίους είναι κάτω των 45 ετών. Μάλιστα, 67 εξ’αυτών ανήκουν στην γενιά των 30άρηδων, ενώ 12 έχουν γεννηθεί στην δεκαετία του ’90, δηλαδή δεν έχουν κλείσει καν τα 30 τους χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας όλων των υποψηφίων είναι τα 49 έτη, ενώ η ΝΔ είναι το πρώτο κόμμα που απολύτως συνειδητά ξεπέρασε ακόμη και το υποχρεωτικό όριο ποσόστωσης των φύλων, καθώς το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες. Σε ορισμένες, μάλιστα, περιφέρειες είναι η πρώτη φορά, που υπάρχει απόλυτη ισορροπία (50%-50%) στους υποψήφιους ανάμεσα στα δύο φύλα.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο κ. Μητσοτάκης που ως αρχηγός κόμματος δικαιούται να είναι υποψήφιος σε τρεις περιφέρειες, επέλεξε την Δυτική Αθήνα, την Β’ Πειραιά και την Αχαΐα, οι οποίες ήταν από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας, όπου η ΝΔ δεν είχε την πρώτη θέση στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Αν σου άρεσε κάνε