Τραβούν «χειρόφρενο» για τα περιλάλητα αντίμετρα

Τραβούν «χειρόφρενο» για τα περιλάλητα αντίμετρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:15 Δημιουργία 06/06/19, 10:11
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Το χθεσινό «ράπισμα» από την Κομισιόν για τα προεκλογικά «δώρα» του Αλέξη Τσίπρα ήταν το χειρότερο σενάριο, που επιβεβαιώθηκε για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα στη χειρότερη στιγμή.

Την ώρα που Μαξίμου-Κουμουνδούρου βρίσκονται σε μία έντονη «μάχη» για την ήττα του κόμματος στις ευρωκάλπες και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, το επόμενο εκκωφαντικό «χαστούκι» ήρθε από την ΕΕ, η οποία ανακοίνωσε μέσω της τρίτης μεταμνημονιακής έκθεσης για την Ελλάδα τα εξής:

-Ο λογιαριασμός των παροχών του Ζαππείου ξεπερνάει το 1% του ΑΕΠ

-Ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού λόγω του «δαπανηρού» πακέτου, όπως το χαρακτήρισαν Ντομπρόφσκις-Μοσκοβισί, είναι πλέον ορατός

-Η Αθήνα έχει κάνει βάλει όπισθεν ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων

-Η πρόοδος στα καυτά μέτωπα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, της στελέχωσης της ΑΑΔΕ και των αντικειμενικών αξιών είναι πολύ αργή

-Οι καθυστερήσεις όσον αφορά στις μνημονιακές δεσμεύσεις γύρω από την ενέργεια είναι σημαντικές

-Οι προσλήψεις στο Δημόσιο έχουν υπερβεί τα όρια

Με βάση τα παραπάνω, ακόμα και ο ίδιος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζει πως θα τα βρει «σκούρα» στο επικείμενο Eurogroup της 13ης Ιουνίου.

Μέχρι τότε, πάντως, οι τροπολογίες-ρουσφέτια θα έχουν ψηφιστεί και ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Νίκο Βούτση, θα έχει προκηρύξει και επίσημα τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών στις 7 Ιουλίου και τη διάλυση της Βουλής, έχοντας μεταβεί στον Προκόπη Παυλόπουλο.

Την ίδια στιγμή δε, έως αύριο, Παρασκευή η κυβέρνηση θα έχει καταθέσει προς ψήφιση και την τροπολογία της μη μείωσης του αφορολόγητου, ενώ οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών αναφέρουν ότι μαζί με τις διατάξεις αυτές, θα καταργηθούν και τα αντίμετρα, δηλαδή οι φορολογικές ελαφρύνσεις που στόχευαν κυρίως στη μεσαία τάξη, τις οποίες η κυβέρνηση έκανε «σημαία», παίζοντας το επικοινωνιακό της παιχνίδι.

Ποιά είναι αυτά; η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς ως 30.000 ευρώ και οι αλλαγές στους συντελεστές της, καθώς η μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας από το 22% στο 20%.

Πρόκειται για μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής, καθώς η διατήρησή τους θα άνοιγε «τρύπα» 2 δις. ευρώ Προϋπολογισμό του 2020.

Το ερώτημα, όμως, είναι, αν αυτή η «όπισθεν» αρκεί, καθώς η Κομισιόν κάνει λόγο για δημοσιονομικό κενό ύψους 2,8 δις. ευρώ. Που σημαίνει πως αν και στην αξιολόγηση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου οι θεσμοί επιμείνουν στην ίδια εκτίμηση, τότε θα πρέπει να αναζητηθούν ισοδύναμα.

Την ίδια στιγμή και με «φόντο

» την «κίτρινη κάρτα» της Κομισιόν στον πρωθυπουργό, πληροφορίες λένε ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί να κάνει δημόσια παρέμβαση, προκειμένου να….καθησυχάσει για τα περί δημοσιονομικού εκτροχιασμού. Άλλωστε, ο ίδιος, αν επιβεβαιωθούν οι κάλπες των προηγούμενων Κυριακών και την 7η Ιουλίου, αποχωρεί από το «τιμόνι».

Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες επισημαίνουν πως κύριο μέλημά του τώρα είναι η διατήρηση ισορροπιών στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα πρώτα σημάδια μίας ιδιότυπης διάλυσης έχουν αρχίσει να φαίνονται. Χθες, οι Συριζαίοι έφεραν τις διαφορές τους στη Βουλή κατά την ψήφιση των επίμαχων τροπολογιών. Έριδες…

Αν σου άρεσε κάνε