Σταθάκης: Δεν μας ψήφισαν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες

Σταθάκης: Δεν μας ψήφισαν μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:12 Δημιουργία 03/06/19, 18:59

«Θετικό πρόσημο» έχει ο απολογισμός της κάλπης σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα

«Η Νέα Δημοκρατία θέλει να ελαφρύνει τους φόρους στο πλουσιότερο 5% και όχι στη μεσαία τάξη», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Σταθάκης.

«Το 50% του φόρου εισοδήματος πληρώνεται από το 5% των νοικοκυριών, που έχουν εισόδημα άνω των 24.000 ευρώ – περίπου 450.000 νοικοκυριά. Δεν πληρώνουν καθόλου φόρο εισοδήματος 2.500.000 νοικοκυριά και 3.500.000 νοικοκυριά πληρώνουν το υπόλοιπο 50%», υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης. «Η βασική υπόσχεση της ΝΔ αφορά αυτό το 5% των νοικοκυριών και όχι τη μεσαία τάξη. Αυτή είναι η πραγματικότητα με τις φοροελαφρύνσεις. Άρα η αναδιανομή, που επιχειρεί και προπαγανδίζει η ΝΔ, αφορά το 5% των ελληνικών νοικοκυριών»

Ο Υπουργός τόνισε: «Η μεσαία τάξη κατέρρευσε στην Ελλάδα το 2010-2014 και το γνωρίζουμε όλοι. Η παρούσα κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση όπου έπρεπε να συνδυάσει τη δημοσιονομική σταθεροποίηση με μια εντυπωσιακή ανάκαμψη των ασθενέστερων στρωμάτων, τα οποία είχαν βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας (4 στα 10 νοικοκυριά το 2015). Αυτό το πετύχαμε και στη συνέχεια βγάλαμε τη χώρα από την περίοδο των Μνημονίων. Εκ των πραγμάτων αυτό είχε κάποιους περιορισμούς και συνέπειες. Λαμβάνοντας αυτά υπόψη, ο απολογισμός έχει θετικό πρόσημο».

Σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα ο Υπουργός επισήμανε: «Η ΝΔ πέτυχε μια μεγάλη συσπείρωση στις Ευρωεκλογές και οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ κατά ένα μικρό μέρος κατευθύνθηκαν στη ΝΔ. Κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος οι ψηφοφόροι μετατοπίστηκαν προς την αποχή, το λευκό, το άκυρο και σε μια πληθώρα μικρών κομμάτων, τα οποία παρέμειναν εκτός Ευρωβουλής».

Σχετικά με τα αίτια που βάρυναν ο κ. Σταθάκης σημείωσε: «Η ανάλυση είναι πολυσύνθετη για τις πρωταρχικές αιτίες. Δεν είναι αυτό που προβάλλεται, δηλαδή το ‘Μακεδονικό’, το οποίο παραμένει κατά τη γνώμη μια από τις μεγάλες εθνικές επιτυχίες. Δεν είναι μια επικοινωνιακή αστοχία ή άλλα θέματα. Οι κύριες απώλειες που έχει υποστεί ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζονται στους ψηφοφόρους που ασκούν ελεύθερα επαγγέλματα, στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα με πτυχίο και σε κάποια άλλα μεσαία στρώματα. Η στρατηγική μας πρέπει να αποσκοπεί στην ανάκτηση αυτών των κοινωνικών κατηγοριών, που έστειλαν με τόσο ευδιάκριτο τρόπο ένα ισχυρό μήνυμα».

Αν σου άρεσε κάνε