Ο Τσίπρας την πόλωση, ο Μητσοτάκης τη μετριοπάθεια

Ο Τσίπρας την πόλωση, ο Μητσοτάκης τη μετριοπάθεια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:05 Δημιουργία 28/05/19, 11:00
Αρθρογράφος: Βούλα Μαλαίνου
ΒΟΥΛΑ ΜΑΛΑΙΝΟΥ

Με ξεκάθαρη διχαστική «γραμμή» θα κινηθεί ο Αλέξης Τσίπρας έως την ώρα των εθνικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός ακολουθεί από την αρχή της τετραετίας αυτή την επικοινωνιακή πολιτική και τώρα ενόψει της κάλπης – πιθανότατα του Ιουλίου – αναμένεται να την εντείνει κιόλας, ποντάροντας στην «πόλωση», η οποία πάντως του στοίχισε 9,5 μονάδες, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής.

Στην Πειραιώς, ωστόσο, διαμηνύουν πως δεν θα ακολουθήσουν τον κ. Τσίπρα στην τακτική της… «λάσπης», έχοντας λάβει το ηχηρό μήνυμα του ελληνικού λαού για μία μεγάλη πολιτική αλλαγή και έχοντας καταλάβει πως το μετριοπαθές προφίλ του αρχηγού της ΝΔ, έφερε μεταξύ άλλων το κόμμα στην πρώτη θέση.

Οι εκλογές τοποθετούνται, όπως κυκλοφορεί από χθες το βράδυ, στις 7 Ιουλίου, καθώς με βάση την ενημέρωση του κ. Γαβρόγλου προς τον κ. Τσίπρα οι εξετάσεις στα γενικά μαθήματα θα ολοκληρωθούν στις 18 Ιουνίου, αλλά στα ειδικά μαθήματα ξεκινούν αμέσως μετά και θα διαρκέσουν μέχρι τις 2 Ιουλίου.

Πάντως, η ημερομηνία θα οριστικοποιηθεί, αφότου ολοκληρωθεί ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών, που σημαίνει πως ο πρωθυπουργός θα μεταβεί είτε Κυριακή βράδυ είτε Δευτέρα στο Προεδρικό Μέγαρο για την σχετική προκήρυξη.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να οριστεί ένα μίνι υπηρεσιακό σχήμα, τουτέστιν υπουργός Εσωτερικών για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, ενώ ακούγεται και η αντικατάσταση του κ. Τζανακόπουλου, αν τελικά ο ίδιος «κατέβει» με σταυρό.

Στην Κουμουνδούρου, την ίδια ώρα, το κλίμα είναι και παγωμένο και μουδιασμένο και αρκετά τεταμένο. Οι συσκέψεις για την πανωλεθρία της Κυριακής δίνουν και παίρνουν, ενώ παράλληλα το επιτελείο του κ. Τσίπρα τον ετοιμάζει για τη μάχη των εθνικών εκλογών. Πάντως, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επιστρέψει στο ρόλο της… αξιωματικής αντιπολίτευσης, στήνοντας αυτή τη στρατηγική ενάντια στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που αντιμετωπίζεται από όλους τους ξένους ως ο κυρίαρχος της κάλπης και ο επόμενος Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ωστόσο, κρατά χαμηλό προφίλ σχετικά με τα σενάρια περί αυτοδυναμίας, επιμένοντας σε ευρύτερες δυνατές συμμαχίες και προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα. Όπως λένε οι πληροφορίες, η νέα κυβέρνηση θα πιάσει δουλειά το επόμενο πρωί κιόλας, ενώ τα πρώτα νομοσχέδια θα πέσουν «βροχή» άμεσα, εντός θέρους.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χθες, μιλώντας ενώπιον των τομεαρχών του κόμματός του, πως το διακύβευμα των εθνικών εκλογών θα το ορίσει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα. Το ίδιο, όμως, δεν έπραξε και ο αντίπαλός του, ο οποίος μόλις χθες έδωσε το δίλημμα «ή εγώ και τα μέτρα ή ο Μητσοτάκης και η λιτότητα».

«Είτε θα έχουμε μια κυβέρνηση της ΝΔ που έχει αποδείξει την ιδεοληπτική εμμονή της στις αντιλαϊκές πολιτικές της λιτότητας, είτε θα έχουμε μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει και θα διευρύνει την προσπάθεια προστασίας και στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Οι αντίπαλοί μας επένδυσαν σε μια ψήφο δικής μας τιμωρίας. Στόχος της προσπάθειάς μας θα πρέπει να είναι να αναδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο της Ν.Δ. και του προγράμματός της και ταυτόχρονα να αναδείξουμε πώς θα χτίσουμε την Ελλάδα που οραματιζόμαστε. Να μας δώσει ο ελληνικός λαός την ευκαιρία να κυβερνήσουμε στη μεταμνημονιακή εποχή χωρίς τα χέρια δεμένα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Αν σου άρεσε κάνε