Σαρωτική νίκη για ΝΔ, ήττα κατά κράτος για ΣΥΡΙΖΑ

Σαρωτική νίκη για ΝΔ, ήττα κατά κράτος για ΣΥΡΙΖΑ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 00:58 Δημιουργία 26/05/19, 21:49

Ζήτησε μεγάλη, «καθαρή» νίκη και την έλαβε, «παγώνοντας» τα χαμόγελα στην Κουμουνδούρου, όπου έπαιξαν τα ρέστα τους με τη μοιρασιά των επιδομάτων, αλλά έχασαν.

Η ΝΔ επικρατεί στην ευρωκάλπη, με προβάδισμα 9 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει υποστεί μία τεράστια ήττα, δεδομένου ότι μεταξύ άλλων το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη «έκλεψε» ακόμη και τους λεγόμενους «παραδοσιακούς» ψηφοφόρους του Αλέξη Τσίπρα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από την Singular Logic και το υπουργείο Εσωτερικών, το ποσοστό που λαμβάνει η ΝΔ βρίσκεται στο 33,5% έναντι 24% που φαίνεται πως θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ (τα ποσοστά έχουν περιθώριο απόκλισης 0,5%).

Σύμφωνα με το πρώτο «ασφαλές αποτέλεσμα», που ανακοίνωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου αναμένεται να εισέλθει στην Ευρωβουλή σε αντίθεση με τη «ΜέΡΑ 25» του Γιάννη Βαρουφάκη, η οποία πιθανόν να μην καταφέρει «για λίγο» να πιάσει το όριο εισόδου.

Νωρίτερα και το 100% του δείγματος των exit poll έδινε στη ΝΔ ένα ποσοστό από 32,5-34,5% έναντι ποσοστού από 24-26% για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Τρίτο κόμμα εμφανιζόταν το ΚΙΝΑΛ με ποσοστό από 7,2-8,2%. Το ΚΚΕ φαινόταν να συγκεντρώνει ποσοστό από 5-6%, η ΧΑ από 4-5% και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου επίσης μεταξύ 4-5%.

Μεγάλη έκπληξη αποτελεί η ανταπόκριση, που βρήκε στην κοινή γνώμη η Μέρα 25 του Γιάννη Βαρουφάκη, που φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό από 2,2-3,2%.

Τουναντίον, σύμφωνα με το exit poll, «καταποντίζονται» τα κόμματα του Βασίλη Λεβέντη, του Σταύρου θεοδωράκη και του Πάνου Καμμένου. Συγκεκριμένα, η Ένωση Κεντρώων παίρνει από 1-2%, όσο και το Ποτάμι, ενώ το ποσοστό των ΑΝΕΛ μοιάζει σχεδόν με μη ανιχνεύσιμο αφού προβλέπεται να κυμανθεί από 0,5-1%.

Η κάλπη «μίλησε», με τους συνταξιούχους και τους νέους να «μαυρίζουν» την… «Αριστερά», ψηφίζοντας την «γαλάζια» παράταξη. Πλέον, είναι ολοφάνερο πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει κατά κράτος, καθώς ενώ έδωσε όσα έδωσε κι έταξε όσα έταξε στο παρά πέντε των εκλογών, εντούτοις δεν κέρδισε τις εντυπώσεις.

Η ήττα δε επεκτείνεται και στις περιφέρειες, όπου ο χάρτης έχει βαφτεί «γαλάζιος», ενώ στο δήμο Αθηναίων ο Κώστας Μπακογιάννης βγαίνει μπροστά. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στην Κεντρική Μακεδονία, όπου «σαρώνει» ο Απόστολος Τζιτζικώστας, με τον ΣΥΡΙΖΑ να δέχεται «χαστούκι» λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μάλιστα, όπως λένε πολιτικοί αναλυτές, ο κ. Τσίπρας πλήρωσε ακριβά και την κουτσουρεμένη 13η σύνταξη, με την οποία έκανε επικοινωνιακό, προεκλογικό παιχνίδι προς εμπαιγμό των συνταξιούχων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το exit poll, το 39,9% των συνταξιούχων ψήφισε ΝΔ, το 29,3% ΣΥΡΙΖΑ, το 10,5% Κίνημα Αλλαγής και το 6,6% ΚΚΕ, ενώ το 11,2% ψήφισε άλλο κόμμα.

Τα ποσοστά των κομμάτων στην εκτίμηση του αποτελέσματος:

Αναμένονται οι αποφάσεις Τσίπρα

Στο μεταξύ, μετά τις 9 το βράδυ της Κυριακής ο πρωθυπουργός έφτασε στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου.

Ο Αλέξης Τσίπρας με φανερά «παγωμένο» χαμόγελο απέφυγε να κάνει συγκεκριμένες δηλώσεις, τονίζοντας πως πρώτα θέλει να μιλήσει με τους συνεργάτες του.

Συνεπώς, αυτή την ώρα στην Κουμουνδούρου πραγματοποιείται σύσκεψη με κορυφαίους υπουργούς και κομματικά στελέχη του πρωθυπουργού.

Θα ακολουθήσουν δηλώσεις από τον κ. Τσίπρα, ο οποίος δέχεται διπλές εισηγήσεις από το επιτελείο του. Από τη μία, να επιμείνει στην προσπάθειά του να κερδίσει το χαμένο έδαφος έως τον ερχόμενο Οκτώβριο. Από την άλλη, να προσφύγει σε εθνικές εκλογές άμεσα, έτσι ώστε να γλιτώσει μία πραγματική πανωλεθρία στις κάλπες του φθινοπώρου.

Σημειώνεται πως η μόνη περιφέρεια για την οποία μπορεί να πανηγυρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι της Κρήτης, καθώς ο Σταύρος Αρναουτάκης που στηρίζεται από το ΚΙΝΑΛ και το κυβερνητικό κόμμα μάλλον εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή, αφού ήδη κινείται στο 61%.

Αν σου άρεσε κάνε