Countdown για τα exit polls

Countdown για τα exit polls

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:45 Δημιουργία 26/05/19, 18:42

Λίγο πριν τις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των exit polls, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της παράτασης της εκλογικής διαδικασίας κατά περίπτωση, καθώς σε μεγάλους δήμους σχηματίζονται ουρές από πολίτες, που ακόμη περιμένουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, έστω και στο παρά πέντε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση αυτή λαμβάνεται από τον εκάστοτε δικαστικό αντιπρόσωπο.

Στο μεταξύ, μιλώντας στο protothema.gr, ο Κώστας Πουλάκης, γενικός γραμματέας του υπ. Εσωτερικών ανέφερε ότι «οι δικαστικοί αντιπρόσωποι θα αποφασίσουν για παράταση κατά περίπτωση».

Αυτό όμως, θα κριθεί από κάθε δικαστικό αντιπρόσωπο, αλλά μετά τις έξι το απόγευμα και εφόσον κρίνει ότι οι πολίτες που θα βρίσκονται στην αναμονή, δεν θα προλάβουν να ψηφίσουν έως τις επτά το απόγευμα, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πολλοί αποθαρρύνονται από την αναμονή και αποχωρούν χωρίς να ψηφίσουν και στα δύο εκλογικά τμήματα, ο κ. Πουλάκης παρατήρησε ότι αυτό αποτελεί «πολιτική επιλογή». «Και στο ίδιο τμήμα, μπορεί κάποιος να πει ότι δεν θέλει να ψηφίσει π.χ. στις περιφερειακές εκλογές», δήλωσε.

Μέσα σε αυτή την ατελείωτη αναμονή, δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα της διαδικασίας.

Σε πολλές περιπτώσεις τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν είχαν εμφανιστεί στα εκλογικά κέντρα. Μάλιστα, αναφέρθηκαν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου στην αίθουσα βρισκόταν μόνο ο δικαστικός αντιπρόσωπος.

Δεν έλειψαν και αναφορές για ψηφοφόρους, που άσκησαν ρόλο εφορευτικής επιτροπής, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η εκλογική διαδικασία.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών με ανακοίνωση παραδέχθηκε τα προβλήματα που προέκυψαν με τις εφορευτικές επιτροπές, τα οποία όμως τα χαρακτήρισε «διαχρονικά».

Όπως πρόσθεσε το ΥΠΕΣ, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των απουσιών μελών εφορευτικών επιτροπών, έχει θεσμοθετήσει, στα περισσότερα εκλογικά τμήματα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος να έχει δύο γραμματείς να συνδράμουν στο έργο του.

Επίσης, σε μια τουλάχιστον περίπτωση, σε ένα εκλογικό τμήμα της Αιτωλοακαρνανίας, η εκλογική διαδικασία καθυστέρησε καθώς έλειπε μία κάλπη.

Αν σου άρεσε κάνε