Και πάλι με το προεκλογικό αφήγημα των «ελίτ» ο Τσίπρας

Και πάλι με το προεκλογικό αφήγημα των «ελίτ» ο Τσίπρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:44 Δημιουργία 14/05/19, 20:49

Έμφαση στο ταξικό «πρόσημο» του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να δώσει το βράδυ της Τρίτης ο Αλέξης Τσίπρας από το Αιγάλεω, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος από το Αιγάλεω.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, «πρώτη φορά σε μια εκλογική αναμέτρηση τόσο ξεκάθαρη η σύγκρουση. Πρόκειται για τη σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων. Ο κόσμος των ελίτ είναι η Ελλάδα της κρίσης.

Η Ελλάδα της νέας γενιάς, του μόχθου, της σκληρής δουλειάς, της αξιοπρέπειας και της δημιουργίας, η καρδιά της Ελλάδας των πολλών χτυπά στις λαϊκές γειτονιές της Δυτικής Αθήνας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε νέα επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη. λέγοντας πως «έχει σαφή αντίθεση με την ίδια την ιδέα της κοινωνικής κινητικότητας. Δεν έχουμε όλοι σε αυτό τον τόπο το ίδιο όραμα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν το κρύβει. Είναι συνεπής με τα συμφέροντα της τάξης του, με τον κόσμο που θέλει να εκπροσωπήσει. Ο κόσμος των πολλών δεν τον αφορά»

«Ο κόσμος τους, ο κόσμος των ελίτ, είναι η Ελλάδα της βαθιάς κρίσης και της χρεοκοπίας. Είναι η Ελλάδα στην οποία υποφέρουν οι πολλοί για να καλοπερνούν οι λίγοι. Τη ζήσαμε αυτή την Ελλάδα, στο πετσί μας. Όταν έκλειναν σχολεία και νοσοκομεία, την ώρα που έκαναν δωράκια στις πολυεθνικές του φαρμάκου. Όταν μείωναν 30% τον κατώτατο μισθό, για να κάνουν τα χατίρια των βιομηχάνων. Όταν πετσόκοβαν τις συντάξεις και διέλυαν το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα για να στείλουν πελατεία στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όταν φόρτωναν τα βάρη της κρίσης στους πολλούς και ενίσχυαν την προκλητική φοροασυλία του μεγάλου πλούτου, των βιομηχάνων, των καναλαρχών, των ολιγαρχών αυτού του τόπου» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να μην τον γιουχάρουν αλλά να του πουν ένα μεγάλο ευχαριστώ για την παρουσία του στη ζωή, διότι όσο και να τον συμβουλεύουν οι επικοινωνιολόγοι του, του ξεφεύγουν στις τελευταίες συνεντεύξεις και δεν το κρύβει ποια είναι η Ελλάδα που οραματίζεται, το σχέδιο του και το πρόγραμμά του.

Σχολιάζοντας τη διακαναλική συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη, είπε χαρακτηριστικά πως προς το κοινό πως «δεν σας ξέρει και δεν τον ενδιαφέρει να σας μάθει».

Ακόμα, πρόσθεσε ότι «δεν ξέρει και δεν τον ενδιέφερε ποτέ να μάθει πως ζείτε, ποιες είναι οι αγωνίες σας, ποια τα όνειρα σας. Στις λαϊκές γειτονιές, οι άνθρωποι γι' αυτόν είναι απλοί αριθμοί σε λογιστικά φύλλα. 'Ανθρωποι που η κοινωνική τους καταγωγή και ο τόπος που μεγάλωσαν ορίζει αμετάκλητα και την θέση τους σε αυτή την κοινωνία. Γι' αυτό και ο άνθρωπος, μίλησε για τα νέα παιδιά στο Περιστέρι που γίνονται ψυκτικοί»/

Συνεχίζοντας, σημείωσε πως «η Ελλάδα που βρήκε ξανά περπατησιά και όρθωσε ξανά το ανάστημα της μετά τα δύσκολα χρόνια, δεν ήταν δημιούργημα της αριστοκρατίας και των ελίτ της. Η Ελλάδα αναγεννήθηκε από τα παιδιά των αγροτών στη Λάρισα που έγιναν γιατροί. Από τα παιδιά των κτηνοτρόφων στην Ήπειρο που έγιναν μηχανικοί. Από τα παιδιά των λιμενεργατών του Πειραιά που έγιναν επιστήμονες. Από τα παιδιά των μεροκαματιάρηδων στο Περιστέρι που έγιναν δικηγόροι. Αυτό ήταν το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολεμικής Ελλάδας. Ένα κοινωνικό συμβόλαιο που δεν έσπασε ποτέ. Και δεν θα σπάσει ούτε τώρα από τη νεοφιλελεύθερη μανία του κ. Μητσοτάκη. Εδώ λοιπόν βρίσκεται η διαφορά μας».

Μιλώντας για την οικονομία, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ο δικός μας κόσμος είναι η Ελλάδα των πολλών, που αποκαθιστά αδικίες, επουλώνει τις πληγές της κρίσης, στηρίζεται στις δικές της δυνάμεις, ανακτά την κυριαρχία της και ξεμπερδεύει με τις προσταγές και τους καταναγκασμούς των τεχνοκρατών της τρόικα και του ΔΝΤ, επενδύει στους ανθρώπους της, δίνει δυνατότητες και ευκαιρίες στη νέα γενιά».

«Δεν πετάμε στα σύννεφα. Το ξέρω πολύ καλά, ότι ο απλός κόσμος, οι πολλοί περνάνε ακόμα δύσκολα, όμως, έχουμε αποδείξει ότι η έγνοια και το μυαλό μας είναι σε αυτούς», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Ότι περιθώριο μας δίνεται σε αυτούς το επιστρέφουμε πάντα. Και ο σχεδιασμός μας για την Ελλάδα του αύριο από αυτούς ξεκινάει και σε αυτούς κατευθύνεται», τόνισε και ανέφερε αναλυτικά τα μέτρα που υλοποιεί η κυβέρνηση το διάστημα μετά την έξοδο από τα μνημόνια.

«Υλοποιούμε άμεσα τα μέτρα στήριξης που ανακοινώσαμε την προηγούμενη εβδομάδα» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Πλάτη» στην Δούρου

Ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην περιφερειάρχη Αττικής και εκ νέου υποψήφια Ρένα Δούρου, λέγοντας ότι «πολεμήθηκε από συγκεκριμένη μερίδα των μέσων ενημέρωσης όσο κανένας άλλος περιφερειάρχης ή υπερνομάρχης».

«Όμως η Ρένα πρέπει να κριθεί για τα έργα της, για τους πόρους που έδωσε στους φτωχότερους δήμους της Αττικής και όχι για τα ρουσφέτια που δεν έκανε στα γνωστά συμφέροντα που την έβαλαν στη μπούκα. Και έκανε πολλά έργα σε όλη την Αττική. Τα 3,2 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και σχεδόν ένα δισ. ακόμα (982 εκατ. ευρώ) από το ΠΔΕ που εγκρίθηκαν για έργα επί των ημερών της. Και γι' αυτό η Ρένα θα είναι στο τιμόνι της Περιφέρειας για τα επόμενα 4 χρόνια. Γιατί στο τέλος μιλάει το έργο και όχι η προπαγάνδα» σημείωσε.

Συνεχίζοντας τις επιθέσεις στον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «οκόσμος ακούει σχεδόν κάθε μέρα τον κ. Μητσοτάκη να αναφέρεται στις ανατριχιαστικές πτυχές του σχεδίου του για τη χώρα", είπε ο πρωθυπουργός.

«Κάποιοι νομίζαμε ότι το τερμάτισε προχθές με το 7ήμερο εργασίας, σήμερα, στην εκπομπή του φίλου μας του κ. Πορτοσάλτε απέδειξε ότι έχει κι άλλα»

«Μας ανακοίνωσε μια νέα καινοτομία για τη δημόσια υγεία: Να μην αγοράζουν λέει εξοπλισμό τα δημόσια νοσοκομεία. Περιττές σπατάλες άλλωστε. Αλλά να νοικιάζουν για παράδειγμα μαγνητικούς τομογράφους από ιδιώτες. Και να βάλουμε τους δημόσιους λειτουργούς, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δουλεύουν για χάρη των ιδιωτών. Και να παίρνουν και μπόνους οι τυχεροί. Να βάλουμε δηλαδή αυτούς που πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος και ιδιαίτερα στην υγεία δεν επαρκούν για τις ανάγκες αλλά ο κ. Μητσοτάκης δε θέλει προσλήψεις, μόνο αποχωρήσεις,να τους βάλουμε να δουλεύουν για τα μεγάλα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Δε λέω, καλό το ντιλ με τους μεγαλοϊδιοκτήτες των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και τους κλινικάρχες, αλλά όχι στη πλάτη των Ελλήνων φορολογουμένων κύριε Μητσοτάκη. Όχι στη πλάτη των πολλών».

Αναφερόμενος στο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι «τα επιδόματα δεν είναι ελεημοσύνη. Τα επιδόματα είναι δικαιοσύνη. Είναι ο τρόπος με τον οποίο το κράτος παρεμβαίνει εξισωτικά έναντι των πολιτών.

«Το επίδομα στέγασης, είναι το στήριγμα σε ένα νέο ζευγάρι που θέλει να κάνει οικογένεια και τα βγάζει πέρα δύσκολα. Το επίδομα μητρότητας και τα επιδόματα για το παιδί υπάρχουν για να στηρίζουν τις νέες μητέρες που αναλαμβάνουν την ευθύνη να μεγαλώσουν ένα παιδί. Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης το θεσπίσαμε για να διασφαλίζει ότι δε υπάρχει κανένας συμπολίτης μας που δε θα έχει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να τρέφεται αποκλειστικά από συσσίτια όπως συνέβαινε το 2014. Όλα τα επιδόματα εξασφαλίζουν μια βασική για μας και πανανθρώπινη αρχή. Ότι ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να αμείβεται ανάλογα με τις ανάγκες του και να έχει ίσες δυνατότητες να αναπτύξει τις ικανότητές του. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει όλοι να εξισωθούν προς τα κάτω. Στον πάτο της εξαθλίωσης και της εργασιακής ζούγκλας», υπογράμμισε.

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός είπε πως «όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης τόσο θα γίνεται πιο σαφές το πραγματικό δίλημμα αυτών των εκλογών, που αν και ευρωπαϊκές μοιάζουν περισσότερο με εθνικές.

Έχει έρθει η ώρα να πάρουμε την πατρίδα στις πλάτες μας. Εχει έρθει η ώρα των πολλών. Από τις γειτονιές που έδωσαν την ώθηση το '15 στέλνουμε το μήνυμα. Θέλουμε νίκη καθαρή στις εκλογές. Νίκη καθαρή λέει σήμερα το Αιγάλεω, νίκη καθαρή λέει η δυτική Αθήνα» συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε χονδροειδές ψέμα τον ισχυρισμό του κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για τη μεσαία τάξη.

Επικαλέστηκε γι αυτό τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, που όπως είπε δείχνουν ότι την πενταετία 2010-2014 ανήλθαν σε 822.000 οι συμπολίτες μας που ανήκαν στη μεσαία τάξη, έπεσαν από αυτή τη βαθμίδα προς τα κάτω, λόγω τεράστιας απώλειας εισοδήματος, πάνω από 5.000 ευρώ ανά οικογένεια, ενώ για τη διετία 2015-2017, της κυβέρνησης Τσίπρα, όχι μόνο δε συνεχίστηκε η ροή πολιτών από τη μεσαία τάξη προς τη φτώχεια αλλά η ροή αναστράφηκε και 127.000 πολίτες επέστρεψαν στην εισοδηματική βαθμίδα της μεσαίας τάξης.

Αν σου άρεσε κάνε