Αποθέωση προεκλογικών υποσχέσεων από τον Τσίπρα

Αποθέωση προεκλογικών υποσχέσεων από τον Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:28 Δημιουργία 07/05/19, 19:31

Με το γνωστό αφήγημα της κυβέρνησης περί αναγνώρισης των θυσιών των Ελλήνων φορολογουμένων ξεκίνησε ο Αλέξης Τσίπρας την ομιλία του από το Ζάππειο Μέγαρο, όπου ανακοίνωσε τις προεκλογικές παροχές που διαφήμιζε το επιτελείο του τις τελευταίες μέρες.

Μαζί με του, ήταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δήμητρης Τζανακόπουλος.

Ο πρωθυπουργός είπε πως «για 3η συνεχόμενη χρονιά η οικονομία έχει θετικό πρόσημο, εξυγειάναμε τα δημόσια οικονομικά, υπερβαίνουμε τους στόχους. Ωστόσο μεγάλο μέρος της κοινωνίας δεν έχει ακόμη αισθανθεί τα αποτελέσματα της θετικής πορείας. Ήρθε η ώρα να ανταμειφθούν».

Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «είχε εσκεμμένα αφήσει τα δημόσια ταμεία απολύτως άδεια και «Είχαν οργανώσει το σχέδιο της οικονομικής ασφυξίας και της παρένθεσης», για να τονίσει πως «όχι μόνο δε πέτυχαν το στόχο τους αλλά εμείς σήμερα 4 χρόνια μετά έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας».

«Μέρος της κοινωνίας σήκωσε υπέρμετρα το βάρος της κρίσης και δεν έχει αισθανθεί τα αποτελέσματα της νέας πορείας. Ήρθε η ώρα να αρχίσει να δικαιώνεται η προσπάθεια του ελληνικού λαού».

Όπως είπε υπάρχουν πάνω από 31 δισ. ευρώ απόθεμα ρευστότητας, πέραν της δυνατότητας να δανειζόμαστε από τις αγορές.

Διευκρίνισε πως περίπου τα μισά είναι από το «μαξιλάρι» των δανειστών και τα υπόλοιπα από τους κόπους του λαού. Αυτούς τους κόπους δεν θα τους ξοδέψουμε αλόγιστα αλλά και δεν θα τους αφήσουμε να λιμνάζουν.

Έτσι:

* 3,6 δισ. θα δοθεί για αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Ξεπληρώνουμε γρηγορότερα το χρέος και εξοικονομούμε χρήματα από τους τόκους γιατί το επιτόκιο είναι ακριβό.

* 11,5 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για οριστική έξοδο από την κρίση. «Ανοίξαμε ειδικό λογαριασμό (escrow account) που θα καταθέσουμε 5,55 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ και κατατίθενται ως επιπλέον εγγύηση έναντι των δανειστών για τα επόμενα τρία χρόνια, ως το 2022. Εγγύηση ότι θα πάρουν τα χρήματα που αναλογούν στο ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% αλλά παράλληλα μας δίνεται δημοσιονομικός χώρος για μια νέα πολιτική.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το πακέτο που παρουσιάζει θα εξασφαλίσει υψηλότερη ανάπτυξη και έτσι θα πιάνεται το 3,5% του ΑΕΠ και δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί το ποσό του ειδικού λογαριασμού (έως ποσοστό 1% του ΑΕΠ).

«Θα έχουμε τη δυνατότητα χωρίς να κινδυνεύει ούτε κατά ένα ευρώ ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να μπορούμε να κάνουμε σχεδιασμούς για πλεονάσματα 2,5% του ΑΕΠ».

Το πακέτο ελάφρυνσης μόνιμου χαρακτήρα:

Για το 2019

  • Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13%
  • Μετάταξη όλων των τροφίμων από το ΦΠΑ 24% στο 13%
  • Μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια: Στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο από το 13% στον υπερεκπτωτκό συντελεστή του 6%.
  • Κατανομή της 13ης σύνταξης συνολικού κόστους στο μισό της μηνιαίας συνταξιοδοτικής δαπάνης. Θα είναι μια επιπλέον σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους και θα μειώνεται αντίστροφα για τις μεγαλύτερες συντάξεις.

Για το 2020

  • Κατάργηση από 01.01.2020 της εισφοράς αλληλεγγύης για την πλειοψηφία των εισοδημάτων έως 20.000 ευρώ και τη ριζική μείωση για τα εισοδήματα μεγαλύτερα από 20.000 ευρώ.
  • Από 01.01.2020 αυξάνεται ο συντελεστής αποσβέσεων επενδύσεων στο 150%. Οι νέες επενδύσεις θα λαμβάνουν υπερέκπτωση κόστους επιπρόσθετα 50% στην ισχύουσα διάρκεια ζωής αναλόγως με το πάγιο στοιχείο της επένδυσης.
  • Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών σε ποσοστό 80% για τους νέους εργαζόμενους (από 01.01.2020) για τον εργοδότη και τον εργαζόμενο και επιδότηση 25% για νέους έως 29 ετών.
  • Μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ (από 01.01.2020) από 13% στο 11%. Σκοπός είναι η μείωση των τιμών ειδών πρώτης ανάγκης και η τόνωση της κατανάλωσης.
  • Στοχευμένα μέτρα από 01.01.2020 που αφορούν τους νησιώτες και τους κατοίκους ορεινών περιοχών. Επαναφορά του μέτρου μείωσης του φόρου εισοδήματος με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους. Μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 κατοίκους με σκοπό τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης. Μέτρα μείωσης του κόστους στο πετρέλαιο θέρμανσης στις ορεινές περιοχές (ορεινές ζώνες Α και Β).
  • Μέτρα στοχευμένα για τους συνεταιρισμένους αγρότες. Από 01.01. 2020 μειώνεται ο φόρος συνεταιρισμού στο 10% για όλους τους συνεταιρισμούς ανεξαρτήτως κλάδου για την ενίσχυση του συνεταιριστικού μοντέλου. Από 01.01.2020 έκπτωση 10% στο φορολογητέο εισόδημα συνεταιρισμένων αγροτών.
  • Από 01.01.2020 λήψη μέτρων που αφορά δανειολήπτες στεγαστικών: Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα των τόκων στεγαστικών δανείων, όλων των στεγαστικών δανείων.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές

Κλείνοντας την εισήγηση του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «αυτό είναι το σχέδιο μας για την επόμενη 4ετία, για την Ελλάδα των πολλών. Γι' αυτό το σχέδιο ζητούμε την ψήφο εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας, την ψήφο του λαού στις 26 του Μάη και την ψήφο στις εθνικές εκλογές στις αρχές Οκτωβρίου».

Οι ερωτήσεις

Ξεκινώντας να απαντάει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο πρωθυπουργός είπε σχετικά με τη μη μείωση του αφορολογήτου ορίου από την αρχή του 2020 πως «αυτό είναι δεδομένο με βάση την πορεία της οικονομίας, γι' αυτό αναφέρθηκα σε επιπλέον δημοσιονομικό χώρο του 1,8 δισ. που αντιστοιχεί στη μη μείωση του αφορολόγητου».

Ερωτηθείς για τον μηχανισμό ρευστότητας 5,5 δισ. που ανακοίνωσε, ο κ Τσίπρας είπε ότι τα 16 δισ. που είναι του ESM είναι «κλειδωμένα» ως μαξιλάρι. «Δεν χρειάστηκε, δεν θα χρειαστεί ποτέ, δεν το πειράζουμε», ανέφερε.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα μέτρα του 2019 και του 2020 που παρουσιάστηκαν σήμερα, είναι μόνιμα, δηλαδή μετακυλίονται και τα επόμενα χρόνια.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν οι παροχές της κυβέρνησης θα σημάνουν το «κόψιμο» του κοινωνικού μερίσματος που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του χρόνου, ο κ. Τσίπρας είπε πως «οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έπιαναν τους στόχους, εμείς αποδείξαμε ότι μπορούμε, ότι έχουμε αξιοπιστία, εξυγιάναμε τα δημόσια οικονομικά, πιάσαμε τους στόχους και σχεδιάζουμε με μέτρα μόνιμα και όχι μέτρα εφάπαξ, δεν δίνουμε μποναμά. Το ανακοινώσαμε τώρα γιατί υπάρχει η ευτυχής συγκυρία της αναγνώρισης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας και της θετικής πρόσβασης στις αγορές χρήματος» συμπλήρωσε.

Σε ερώτημα για το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τη μείωση του στόχου για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «εμείς τούτη την ώρα δεν ερχόμαστε να παραβιάσουμε τη συμφωνία με τους εταίρους μας».

Αναφορικά με τα αναδρομικά και τους συνταξιούχους και το τι σχεδιασμό έχει η κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αν τεθεί αυτό το θέμα, θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και πως για να δοθούν θα πρέπει να υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις και πως σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα πράξει αυτό που θα της ορίσει ο νόμος.

Για τις κατηγορίες της ΝΔ περί λαϊκισμού από την πλευρά της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «δε θα ήθελα σήμερα να απαντήσω σε αυτά τα επιχειρήματα, για εμάς δεν είναι λαϊκισμός αυτοί που έκαναν θυσίες να πάρουν πίσω μέρος από αυτά που έχασαν», είπε και πρόσθεσε ότι όλοι θα έπρεπε να έχουν αυτό το ενδιαφέρον, κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ ότι θα δεν έχει τέτοιο ενδιαφέρον.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι εμείς δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε ξαναφέρει τη χώρα στο 2009, αλλά λέμε ότι ξεφύγαμε από τον γκρεμό, βγήκαμε σε ξέφωτο, ό,τι μπορούμε με δικαιοσύνη θα το διανείμουμε στους πολλούς και ήρθε η ώρα οι πολλοί να δρέπουν καρπούς από τα αποτελέσματα της οικονομίας. Πρόσθεσε ότι η 13η σύνταξη είναι αυτό που μπορεί σήμερα η οικονομία με τα επιτεύγματα που έχει καταφέρει.

Για το πως οι αγορές θα αντιδράσουν στο πακέτο των μέτρων που ανακοίνωσε, υποστήριξε πως «ετοιμάσαμε ένα πακέτο που θα δώσει ανάσα στην ελληνική κοινωνία, μακάρι να μπορούσαμε να τα εφαρμόσουμε όλα».

Ακόμα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα εκτιμηθούν θετικά από τις αγορές και από τους επενδυτές.

Ερωτηθείς εάν μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα ελπίζει ότι η πολιτική αντιπαράθεση θα επικεντρωθεί στα «μείζονα», ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν είναι αυτός που σχεδιάζει την επικοινωνιακή στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Εμείς θα μιλήσουμε με επιχειρήματα, θέλουμε να κουβεντιάσουμε τα μεγάλα, οι ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες για την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «οι πολίτες μπορούν να κρίνουν και το τι επιλέγει ο καθένας να αναδείξει ως ατζέντα συζήτησης είναι υπό την κρίση των πολιτών».

«Εμάς μας ενδιαφέρει να θέσουμε στο επίκεντρο της συζήτησης τη στρατηγική μας για τους πολλούς», σημείωσε.

Θέλοντας να τονίζει εκ νέου το ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εξαντλήσει την 4ετία, ο πρωθυπουργός ανέφερε «ζητάμε την ψήφο εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, για τα θετικά μέτρα που ανακοινώσαμε σήμερα και την έγκριση του ελληνικού λαού στις εθνικές εκλογές στις αρχές του Οκτωβρίου, για να τα εφαρμόσουμε».

Σε σχόλιο για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «παλαιότερα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε κάνει μια πρόταση, όταν ξεκίνησε η συζήτηση για τη μείωση των πλεονασμάτων, και είχε πει να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 5 δισεκατομμυρίων για να μειώσουμε τα πλεονάσματα στο 2%

Ευτυχώς δεν προχωρήσαμε στο να ξεπουλήσουμε τα πάντα. Έχουν προχωρήσει οι ιδιωτικοποιήσεις που χρειάζεται η ελληνική οικονομία, αλλά όχι σε μια διαδικασία ότι υπάρχει να φύγει. Βρήκαμε τα χρήματα αυτά όχι από ιδιωτικοποιήσεις. Αλλά τα βρήκαμε από την υπεραπόδοση της οικονομίας και από τις θυσίες του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σε σχέση με το 1% του ειδικού λογαριασμού που ανακοίνωσε, και εάν μπορεί να επιστρέφει στην οικονομία εφόσον επιτυγχάνεται ο στόχος χωρίς την αξιοποίηση του για τα πρωτογενή πλεονάσματα 2020-2022, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είναι προφανές, αυτά είναι χρήματα του ελληνικού λαού, δεσμεύονται σε έναν ειδικό λογαριασμό έναντι των υποχρεώσεων που έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές για τα πρωτογενή πλεονάσματα».

Είπε ότι αν για παράδειγμα για το 2020 δεν χρειαστεί να αξιοποιηθούν κάποια χρήματα από αυτά ή αξιοποιηθούν πολύ λιγότερα από 1%, τα χρήματα αυτά αθροίζονται την επόμενη χρονιά και μπορούν να αξιοποιηθούν είτε με μόνιμα μέτρα είτε με άλλες επιλογές «που θα κληθούμε εκείνη τη στιγμή - εμείς έχουμε απόλυτη πεποίθηση ότι εμείς θα κληθούμε, άρα θα πάρουμε τις σωστές αποφάσεις, μην έχετε καμία ανησυχία».

Αν σου άρεσε κάνε