Την Τρίτη ανακοινώνονται οι προεκλογικές παροχές από Τσίπρα και Τσακαλώτο

Την Τρίτη ανακοινώνονται οι προεκλογικές παροχές από Τσίπρα και Τσακαλώτο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:30 Δημιουργία 06/05/19, 20:32

Ενδεικτικές των προθέσεων της κυβέρνησης για τη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ήταν οι δηλώσεις που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Δευτέρας από την Ξάνθη, στο πλαίσιο περιοδείας του πρωθυπουργού στην περιοχή.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής εις βάρος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, ο κ. Τσίπρας είπε πως «ο κ. Μητσοτάκης έκανε πριν λίγο μεγάλο πολιτικό λάθος με την κατάθεση της πρότασης μομφής. Στη θέση του θα κρυβόμουν και από τη Βουλή. Στην πρόταση μομφής έθεσε ως κεντρικό δίλημμα παραφράζοντας το δικό μας σύνθημα. Για πρώτη φορά αρχηγός της συντηρητικής παράταξης είχε φτάσει σε τόσο φθηνό μιμιτισμό» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας τις επιθέσεις κατά του προέδρου της ΝΔ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μιλά στο όνομα των πολλών που όταν κυβερνούσε τους τσάκισε, αυτός που χαρακτήριζε τους πολλούς "αδαή πλειοψηφία" και πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε την κατάργηση του δώρου. Επιχειρεί εργαλειοποίηση με χοντροκομμένο τρόπο και εκθέτει και μειώνει με αυτόν τον τρόπο τον κ. Κυμπουρόπουλο και κάθε συμπολίτη μας με αναπηρία. Με την εργαλειοποίηση αυτή φανερώνει τη βαθιά του υποκρισία. Ο άνθρωπος που κάλυψε τον σύμβουλό του που καταδικάστηκε για παιδεραστεία και ασέλγεια δεν μπορεί να μιλά για ηθική» όπως είπε ο κ. Τσίπρας.

Με αναφορά στα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είπε πως «στη Βουλή θα μιλήσουμε και για τις 120 δόσεις -να μας πει αν θα την ψηφίσει- για την αύξηση μισθού, τη μείωση της ανεργίας , τα επιδόματα που θέλει να καταργήσει..».

Δήλωσε ακόμα πως «τις επόμενες μέρες θα αναγγείλουμε μόνο μόνιμα μέτρα ελάφρυνσης για αδύναμους, χαμηλοσυνταξιούχους, μεσαία τάξη, επιχειρηματικότητα».

«Διαψεύστηκαν στα σενάριά τους ότι θα πέσουμε και τώρα μιλάνε για παροχές. Εμείς όμως δεν θα αναγγείλουμε ούτε ένα εφάπαξ μέτρο, αλλά μόνιμα» συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «αύριο με τον υπουργό Οικονομικών θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμα για την επόμενη τετραετία και για τον δημοσιονομικό χώρο. Έχουμε στο μυαλό μας τους πολλούς, όταν κάποιοι αγωνίζονται για τα συμφέροντα των λίγων».

Κάνοντας λόγο για τις εκλογές, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «δεν θέλουμε την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού συστήματος. Το παλιό πολιτικό κατεστημένο δεν θέλει πολιτική αλλαγή, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε και στον Μάνφρεντ Βέμπερ υπογραμμίζοντας πως ο ανθέληνας Βαυαρός πολιτικός που καθύβριζε την Ελλάδα και τους Έλληνες, που τους χαρακτήριζε τεμπέληδες και χαραμοφάηδες είναι σήμερα ο εκλεκτός του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για πρόεδρος της Κομισιόν.

Ακόμα, είπε πως «έχουμε μπροστά μας δύσκολες μάχες αλλά είμαστε σαν τα ψάρια μέσα στο νερό. Μας στηρίζει ο λαός και όχι οι ολιγάρχες και τα μίντια. Δεν λογοδοτούμε στα τζάκια και στους τραπεζίτες.

Το 2015 κάναμε ένα βήμα πίσω αλλά δεν γίναμε τα τσιράκια της παλιάς εξουσίας» πρόσθεσε.

Μιλώντας για την ψήφο των νέων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «θέλω να απευθυνθώ στους νέους που για πρώτη φορά θα ψηφίσουν: Εμείς τους έχουμε εμπιστοσύνη, είναι η γενιά που αξίζει σεβασμό. Μη χαραμίσετε τις σφαίρες και τα όπλα σας, να πάτε στην κάλπη μαζικά, μην επιλέξετε εκείνους που κάνουν κουρέλια τα όνειρα σας».

Μηνύματα για την Ξάνθη

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν άμεσα την Ξάνθη. Όπως είπε, μέσω του ΕΣΠΑ, στην τετραετία 2015-2019 εγκρίθηκαν για τον νομό Ξάνθης νέα έργα ύψους 37,6 εκατ. ευρώ, 14 φορές μεγαλύτερης χρηματοδότησης από την τετραετία 2010-2014 (2,6 εκατ. ευρώ).

Αναφέρθηκε επίσης στα δικαιώματα των γυναικών και είπε πως καταργήθηκε η υποχρεωτικότητα της Σαρίας, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία για τα δικαιώματα της γυναίκας.

Επανεξετάζουμε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο του νόμου 1920/1991, που αναγνωρίζουμε όλοι ότι είναι ξεπερασμένο και πρέπει να αλλάξει, πρέπει να αντικατασταθεί από μια διαδικασία για την ανάδειξη Μουφτήδων από σώμα θρησκευτικών λειτουργών της μειονότητας και που θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή αποδοχή τους από τη μειονότητα, είπε ο πρωθυπουργός

Αν σου άρεσε κάνε