Μετά τον Τσακαλώτο, και ο Δραγασάκης «βλέπει» να έρχεται η ΝΔ

Μετά τον Τσακαλώτο, και ο Δραγασάκης «βλέπει» να έρχεται η ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:29 Δημιουργία 16/04/19, 15:19

Λάθος τοποθετήσεις ή παραδοχή της επερχόμενης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ; Όποιο και εάν ισχύει, το βέβαιο είναι πως οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης το τελευταίο χρονικό διάστημα για την πιθανή νίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εθνικές εκλογές προκαλούν ερωτήματα προς την κυβέρνηση.

Έτσι, μετά από τις σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σήμερα, Τρίτη, ήρθε η σειρά ακόμα ενός κορυφαίου υπουργού να «δείξει» σε νίκη του κόμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές κάλπες.

Ο λόγος για τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή για την ευνοϊκή ρύθμιση επιχειρήσεων που χρησιμοποίησαν ανακριβή ή πλαστά και εικονικά τιμολόγια σε επενδυτικά προγράμματα, δήλωσε προς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ζητούσαν την απόσυρση της πως Αν δεν ρυθμίσουμε τώρα το ζήτημα θα το βρείτε μπροστά σας».

Αυτή η φράση ερμηνεύθηκε από βουλευτές της ΝΔ ως έμμεση αναφορά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι η επόμενη κυβέρνηση.

Απομάκρυνε τη σταθερή έξοδος στις αγορές

Δεν χρειάζεται να δανειστούμε μέχρι το 2023 είπε από το βήμα της Βουλής ο. Δραγασάκης, μιλώντας στο νομοσχέδιο για την δημιουργία τράπεζας επενδύσεων.

«Τα αποθέματα που έχουμε μας επιτρέπουν να μην δανειστούμε μέχρι το 2023 . Η ρευστότητα που έχουμε μας δίνει τη δυνατότητα να πληρωθούν τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ, να βελτιωθεί η διεθνής πιστοληπτική εικόνα της χώρας, να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού και να βρούμε τρόπους επιτάχυνσης της ανάπτυξης. Αμφιβάλω αν είχε ποτέ πριν αποθέματα ρευστότητας το ελληνικό κράτος, πέραν του μαξιλαριού, όμως αυτά αυξήθηκαν και με την πρόσβαση στις αγορές και με δανεισμό που κάναμε.

Η χώρα έχει αναπτυξιακή στρατηγική, αποκτά σύγχρονες προοπτικές που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και δημιουργούνται τα εργαλεία που συμπληρωματικά με τις τράπεζες επιτρέπουν να καλυφθούν τα κενά».

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ακόμη ότι η χώρα έχει αναπτυξιακή στρατηγική, αποκτά σύγχρονες προοπτικές που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και δημιουργούνται τα εργαλεία που συμπληρωματικά με τις τράπεζες επιτρέπουν να καλυφθούν τα κενά.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης χαρακτήρισε την Αναπτυξιακή Τράπεζα «ένα προοδευτικό εργαλείο», που μπορεί να χρηματοδοτήσει σχέδια μακράς απόδοσης. Ανέφερε ότι σε όλο τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 500 αναπτυξιακές τράπεζες. «Στην Ευρώπη μόνο η Ελλάδα και η Μάλτα δεν είχαν Αναπτυξιακή Τράπεζα. Η Μάλτα δημιούργησε και τώρα είναι η σειρά της χώρας μας”.

Κατά την τοποθέτηση του σημείωσε πως υπήρχε καχυποψία για το εγχείρημα, λόγω της ΕΤΒΑ που ήταν μία εστία σκανδάλων και αντί να εξυγιανθεί τελικά ιδιωτικοποιήθηκε. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους που καθιστούν σημαντική τη δημιουργία της Αναπτυξιακής Τράπεζας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

  1. Οι αγορές κάνουν λάθη και αυτά δημιουργούν χρηματοδοτικά κενά. Άρα χρειάζεται ένας θεσμός για να καλύπτει αυτά τα κενά, για παράδειγμα για τις μικρές επιχειρήσεις.
  2. Υπάρχουν και γεωπολιτικοί λόγοι, καθώς δίνεται η δυνατότητα να διερευνηθεί η ύπαρξη συνεργασιών με άλλες χώρες.
  3. Οι Αναπτυξιακές Τράπεζες διαδραματίζουν και έναν ευρύτερο θεσμικό ρόλο, καθώς αποτελούν εστίες γνώσης.
    Από το βήμα της Βουλής ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης εξαπέλυσε πυρά στην αντιπολίτευση, λέγοντας «θέλατε να μείνει η χώρα όπως την είχατε αφήσει. Με ένα νόμο επενδύσεων που δεν απέδιδε, χωρίς να υπάρξει αναπτυξιακή τράπεζα. Και θέλατε να ξανάρθετε εσείς ή κάποιοι που κάνουν αέρα στους σκελετούς που βρήκαν στην υπηρεσία για τους αναπτυξιακούς νόμους. Αυτά που ακούγονται έχουν υψηλή δόση θράσους».
Αν σου άρεσε κάνε