Τι είπαν ο Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της Δανίας

Τι είπαν ο Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της Δανίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:49 Δημιουργία 04/04/19, 16:56

Με κοινές δηλώσεις προς τον Τύπο ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Πέμπτης ο Αλέξης Τσίπρας με τον Δανό πρωθυπουργός Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του δεύτερου στην Αθήνα.

Στις δηλώσεις, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις κρίσιμες αυτές προκλήσεις. Μιλήσαμε για τις προοπτικές πού 'χει η Ευρώπη για την ανάγκη σύγκλισης.

Η χώρα σας είναι για μας ένα μοντέλο όσον αφορά το επίπεδο των κοινωνικών παροχών» συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «ανήκουμε με τον πρωθυπουργό της Δανίας σε διαφορετικές πολιτικές οικογένειες, ωστόσο αυτό δεν μας εμποδίζει να συζητάμε, να βρίσκουμε κοινό τόπο και να προχωράμε μπροστά».

Μιλώντας για το προσφυγικό, δήλωσε πως «η Δανία είναι μια χώρα η οποία στηρίζει σημαντικά τις χώρες προέλευσης των μεταναστών και μια χώρα που αντιλαμβάνεται, παρότι βρίσκεται μακριά, την ανάγκη να στηριχθούν και οι χώρες υποδοχής και οι χώρες προέλευσης».

Σε αποστροφή του για το Brexit, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι «θα πρέπει μέχρι τελευταία στιγμή να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγουμε μια έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Ο δρόμος της εθνικής αναδίπλωσης οδηγεί σε περιπέτειες» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Για το Σκοπιανό

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό της Δανίας για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Ελλάδα στα Δυτικά Βαλκάνια, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα, μέσα από τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας και προώθησης της σταθερότητας και ασφάλειας.

«Αυτό ακριβώς το όραμα σταθερότητας και ασφάλειας κάναμε πράξη στην περιοχή των Βαλκανίων, μέσα από την ιστορική συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, που υπογράψαμε, το 2018, με την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», επισήμανε.

Συγχαρητήρια σε Τσίπρα για τις Πρέσπες

Από την πλευρά του, ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε πως «συζητήσαμε κυρίως το μεταναστευτικό. Η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική σε σχέση με το 2015, αλλά το μεταναστευτικό μας ήρθε για να μείνει και θα μας απασχολεί και πολλές δεκαετίες ακόμη. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ένα σύστημα παροχής ασύλου, ώστε να αποφύγουμε νέα μεταναστευτική κρίση. Θέλουμε να υπάρξει ένα τέλος στην παράνομη μετανάστευση. Είμαστε μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που χρηματοδοτήσαμε τους μετανάστες που ήρθαν στην Ελλάδα με 200 εκατ. ευρώ».

Επίσης, ο κ. Ράσμουσεν ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την επίλυση της διαφοράς με τη Βόρεια Μακεδονία, όπως είπε και τόνισε πως «μιλάμε για ιστορική προσπάθεια που συνέβαλε στη σταθερότητα της περιοχής. «Οφείλω να σας συγχαρώ για το πολιτικό θάρρος που επιδείξατε σε αυτήν υπόθεση» υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός της Δανίας είπε πως «έδωσε και στους δυο μας την ευκαιρία να έχουμε σωστή κατανόηση των προβλημάτων, αφού η Δανία και η Ελλάδα είναι διαφορετικές χώρες».

Αν σου άρεσε κάνε