Financial Times: Οι καύσωνες θα γίνουν χειρότεροι - Γιατί η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα

Financial Times: Οι καύσωνες θα γίνουν χειρότεροι - Γιατί η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ UPD 13:42 Δημιουργία 24/07/23, 13:38
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Με τα μελανότερα χρώματα σκιαγραφεί δημοσίευμα των Financial Times την κατάσταση που επικρατεί στην Ευρώπη, με αφορμή τον καύσωνα που πλήττει τη Γηραιά Ήπειρο.

«Τα χειρότερα είναι μπροστά μας». Αυτό είναι το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πρόγνωσης Καιρού ενώ οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ εδώ και ένα μήνα. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζεται από τον Οργανισμό, η ήπειρος θα πρέπει να προετοιμαστεί για πιο έντονους και μεγαλύτερης διάρκειας καύσωνες.

«Αναμένουμε ότι οι καύσωνες, όπως αυτοί που έπληξαν την Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι ή αυτός που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα γίνουν πιο έντονοι και θα διαρκούν περισσότερο λόγω της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής της υπηρεσίας Copernicus Climate Change Service.

Την περασμένη εβδομάδα οι θερμοκρασίες σκαρφάλωσαν πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου σε πόλεις της Ιταλίας και της Ισπανίας, με αποτέλεσμα οι Αρχές να κλείσουν τουριστικά αξιοθέατα και να εκδώσουν προειδοποιήσεις.

Ο καύσωνας στην ήπειρο έρχεται μετά τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί παγκοσμίως και τη θερμότερη πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Σύμφωνα με την υπηρεσία του Copernicus, οι θερμοκρασίες τον Ιούνιο ήταν 0,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Οι καιρικές συνθήκες έχουν αρνητικές συνέπειες στον τουρισμό, τη γεωργία και τη βιομηχανία. Πολλαπλές πυρκαγιές έξω από την Αθήνα, που ξεκίνησαν την προηγούμενη Δευτέρα, εξακολουθούσαν να καίνε την Τρίτη καταστρέφοντας σπίτια και αυτοκίνητα και αναγκάζοντας χιλιάδες κατοίκους και παιδιά από καλοκαιρινές κατασκηνώσεις να εκκενώσουν την περιοχή. Οι ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες έθεσαν την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για πυρκαγιές, αναφέρουν οι Financial Times.

Μιλώντας στους Financial Times για τους περιορισμούς στη λειτουργία των αξιοθέατων της Αθήνας λόγω του καύσωνα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε ότι λάμβανε ωριαίες ενημερώσεις σχετικά με τη ζέστη για να αποφασίσει αν θα κρατήσει τους χώρους ανοιχτούς και τόνισε πως «όλοι πρέπει να προσαρμοστούμε στην κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Την περασμένη βδομάδα, στην Ιταλία, οι υγειονομικές Αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω καύσωνα σε περισσότερες από 20 πόλεις. Παράλληλα, τα νοσοκομεία έχουν προειδοποιηθεί να προετοιμαστούν για ένα πιθανό κύμα ανθρώπων που υποφέρουν από προβλήματα που σχετίζονται με τη ζέστη και απαιτούν επείγουσα φροντίδα.

Στη Ρώμη, όπου οι τουρίστες δυσκολεύονταν να βρουν δροσερά ή σκιερά σημεία ξεκούρασης, η οργάνωση προστασίας της πόλης και εθελοντές δημιούργησαν 28 σημεία βοήθειας σε όλη την πόλη για την παροχή νερού, καθώς και ιατρικής βοήθειας, σε όσους καταβλήθηκαν από τη ζέστη.

Μελέτη με επικεφαλής το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης εκτίμησε ότι περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι πέθαναν από συνθήκες που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ευρώπη μεταξύ τέλη Μαΐου και αρχές Σεπτεμβρίου πέρυσι, με την Ιταλία να έχει πληγεί περισσότερο από τη ζέστη. Η Ισπανία και η Γερμανία ήταν επίσης μεταξύ εκείνων με τον υψηλότερο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη.

Οι καύσωνες γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι σε όλα τα μέρη του κόσμου, αλλά η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, λόγω του υψηλού ποσοστού χερσαίας μάζας της και της θέσης της στην επιφάνεια της Γης.

Αν σου άρεσε κάνε