Σδούκου: Η καινοτομία από τα ελληνικά πανεπιστήμια θα υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση

Σδούκου: Η καινοτομία από τα ελληνικά πανεπιστήμια θα υποστηρίξει την ενεργειακή μετάβαση

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ UPD 17:49 Δημιουργία 14/07/23, 17:45
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Διαδικτυακή ομιλία προς την 103η Σύνοδο των Πρυτάνεων των Ελληνικών Πανεπιστημίων απηύθυνε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Στην ομιλία της η κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου απηύθυνε πρόσκληση προς τα πανεπιστήμια να αναπτύξουν καινοτομίες για την μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.

«Η συνεισφορά των πανεπιστημίων στην ενεργειακή μετάβαση μπορεί και πρέπει να επεκταθεί στην ανάπτυξη και ωρίμανση των νέων τεχνολογιών, που αποτελούν προαπαιτούμενο για τη σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα με κεντρικό πυλώνα τις πηγές ενέργειας μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Σδούκου.

Στη συνέχεια η υφυπουργός ανέπτυξε το σκεπτικό της λέγοντας και τα εξής:

«Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα -που βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης προς το πιο φιλόδοξο- "προδιαγράφει" συμμετοχή των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, σε ποσοστό που αγγίζει το 80% έως το τέλος της δεκαετίας και ποσοστό πάνω από 40% στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας.

Για την επίτευξη των στόχων αυτών, δεν αρκεί η περαιτέρω διείσδυση των εδραιωμένων τεχνολογιών, όπως είναι τα φωτοβολταϊκά και τα χερσαία αιολικά. Χρειάζονται νέα "εργαλεία" όπως είναι:

-η αποθήκευση ενέργειας,

-το υδρογόνο,

-τα υπεράκτια αιολικά πάρκα,

-ο εκσυγχρονισμός και

-η ψηφιοποίηση των ηλεκτρικών δικτύων.

Και εδώ υπάρχει "πεδίο δόξης λαμπρόν" για τα πανεπιστήμια που μπορούν, αφενός να μεταδώσουν τη θεωρητική γνώση γύρω από αυτές τις νέες τεχνολογίες αφετέρου να συνδράμουν καίρια στις πρακτικές εφαρμογές των νέων τεχνολογιών, μέσα από τη συμμετοχή τους σε συγκεκριμένα projects, σε σύμπραξη με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς».

Η κυρία Σδούκου προσδιόρισε έξι πεδία, στα οποία μπορούν να κινηθούν τα ελληνικά πανεπιστήμια για έρευνα και υλοποίηση σχετικών δράσεων:

1. Ενεργειακή Αναβάθμιση στον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό και στα παθητικά στοιχεία των κτιρίων για μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

2. Ανάπτυξη «έξυπνων» εφαρμογών επιτήρησης και ελέγχου των ενεργειακών καταναλώσεων.

3. Αξιοποίηση των εφαρμογών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, είτε από ώριμες τεχνολογίες, όπως τα φωτοβολταϊκά, είτε από καινοτόμες εφαρμογές, όπως τα υβριδικά συστήματα.

4. Δημιουργία υβριδικών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, που θα μπορούν να αποδίδουν την ενέργεια στο σύστημα on demand.

5. Προώθηση της ηλεκτροκίνησης από τις υποδομές φόρτισης ως τις καινοτόμες μετατροπές και άλλα πρωτοποριακά συστήματα.

6. Ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, υπηρεσιών και εφαρμογών που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη.

Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της χώρας, που μπορούν να τα αξιοποιήσουν τα πανεπιστήμια και στα οποία εκδηλώνεται, πολύ μεγάλη συμμετοχή. «Ήδη έχουν υποβληθεί και εγκριθεί προς χρηματοδότηση 29 προτάσεις με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 81 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση των έργων που υλοποιούνται, θα αλλάξει το "πρόσωπο" των πανεπιστημίων μας», κατέληξε στην ομιλία της η κυρία Σδούκου.

Αν σου άρεσε κάνε