Νέα δραματική προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή: «Τρομακτικό μέλλον γεμάτο λιμούς»

Νέα δραματική προειδοποίηση για την κλιματική αλλαγή: «Τρομακτικό μέλλον γεμάτο λιμούς»

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ UPD 14:13 Δημιουργία 03/07/23, 14:09
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Η Κλιματική Αλλαγή απειλεί να μετατραπεί σε ένα «πραγματικά τρομακτικό» μέλλον γεμάτο λιμούς και δεινά για την ανθρωπότητα, προειδοποιεί ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Φόλκερ Τουρκ.

Ο κ. Φόλκερ Τουρκ κατηγόρησε τους ηγέτες του κόσμου ότι αρκούνται σε λόγια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ότι σκέφτονται κοντόφθαλμα, κατά την διάρκεια συζήτησης στο πλαίσιο του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ με θέμα το δικαίωμα στην σίτιση. «Το περιβάλλον μας φλέγεται. Λιώνει. Πλημμυρίζει. Εξαντλείται. Στερεύει. Πεθαίνει», είπε προειδοποιώντας ότι το μέλλον θα είναι δυστοπικό. Το δικαίωμα στην σίτιση απειλείται ολικά από την Κλιματική Αλλαγή», είπε τονίζοντας ότι τα ακραία κλιματικά φαινόμενα καταστρέφουν τις σοδειές, τα κοπάδια και τα οικοσυστήματα και συμπλήρωσε πως «τα επαναλαμβανόμενα αυτά φαινόμενα καθιστούν αδύνατη την επανόρθωση που θα επέτρεπε στις ανθρώπινες κοινότητες να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους».

Στη συνέχεια ο ύπατος αρμοστής προειδοποίησε: «Περισσότερα από 828 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν την πείνα το 2021... Και η Κλιματική Αλλαγή θα φέρει 80 εκατομμύρια ανθρώπους επιπλέον στα πρόθυρα του λιμού μέχρι τα μέσα του αιώνα, δημιουργώντας απελπισία και προς ικανοποίησιν ανάγκες σε πραγματικά τρομακτική κλίμακα. Η αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί θέμα που αφορά τα δικαιώματα του ανθρώπου. Υπάρχει ακόμη χρόνος για δράση. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε αυτό το μέλλον πείνας και δεινών στα παιδιά μας και στα παιδιά των παιδιών μας. Και δεν είμαστε καταδικασμένοι να το κάνουμε. Εμείς, η γενιά που διαθέτει τα ισχυρότερα τεχνολογικά εργαλεία της Ιστορίας, έχουμε την ικανότητα αυτό να το αλλάξουμε».

Οι ηγέτες του κόσμου «επιδίδονται σε μία χορογραφία αποφασίζοντας να ενεργοποιηθούν και υποσχόμενοι να δράσουν. Στην συνέχεια μπλοκάρουν βραχυπρόθεσμα», σύμφωνα με τον ίδιο.

Θεωρώντας ότι η COP28 στο Ντουμπάι τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο θα πρέπει να αλλάξει τα δεδομένα, ο Φόλκερ Τουρκ ζητά το τέλος των άσκοπων επιδοτήσεων προς την βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων.

Κάλεσε τον κόσμο να ξεφύγει από το green-washing και τις πρακτικές της «πρασίνισης», όπως από εκείνους που, εμμονικά άπληστοι, δημιουργούν αμφιβολίες για τις επιστήμες του Κλίματος.

Η Συμφωνία του Παρισιού (Δεκέμβριος 2015-COP21) έθετε ως στόχο την διατήρηση της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας «κάτω από τους +2°C κατά την διάρκεια του αιώνα και συνέχιση των προσπαθειών για τον περιορισμό της αύξησης μάλλον στον +1,5°C».

Ομως, η καθημερινή μέση θερμοκρασία στον κόσμο αυξήθηκε στο διάστημα 7 έως 11 Ιουνίου κατά 1,5°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, φθάνοντας στον +1,69°C στις 9 Ιουνίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus.

Η 53η σύνοδος του Συμβουλίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ συνεχίζεται μέχρι τις 14 Ιουλίου.

Αν σου άρεσε κάνε