Αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργεια λόγω... υδράργυρου

Αυξάνεται η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργεια λόγω... υδράργυρου

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ UPD 22:08 Δημιουργία 27/06/23, 22:04
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

H άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει την ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία κορυφώθηκε στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, καταγράφοντας εβδομαδιαία άνοδο σχεδόν 9%.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία ανάλυση του ΙΕΝΕ, τo 56% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσε τη χαμηλή τάση (περί τις 524 GWh), συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 21% την μέση τάση (πάνω από τις 198 GWh), το 14% αντιστοιχούσε στην υψηλή τάση (πάνω από τις 134 GWh), που αποτελεί την ενεργοβόρα βιομηχανία, το 7% (πάνω από τις 66 GWh) στο σύστημα της Κρήτης, ενώ υπήρξαν και απώλειες της τάξεως του 2%.

Όμως παρά την αύξηση του φορτίου, οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες, καθώς οι μονάδες ΑΠΕ είδαν την παραγωγή τους να αυξάνεται, ενώ ενισχυμένες σε επίπεδο εβδομάδας ήταν και οι καθαρές εισαγωγές του ελληνικού συστήματος.

Η εγχώρια εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού συνέχισε την άνοδό της πάνω από τις 0.9 TWh (941 GWh), ενώ η συνολική ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 983 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (42 GWh).

Σε ό,τι αφορά το μείγμα καυσίμου της Ελλάδας διαμορφώθηκε κυρίως από φυσικό αέριο (38%), Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (37%), καθαρές εισαγωγές (11%), μεγάλα υδροηλεκτρικά (8%) και λιγνίτη (7%). Σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αύξηση στα μερίδια των ΑΠΕ (ήταν στο 33%) και των καθαρών εισαγωγών (ήταν στο 3%), ενώ καταγράφηκε πτώση στα μερίδια του λιγνίτη (ήταν στο 9%), του φυσικού αερίου (ήταν στο 47%) και των μεγάλων υδροηλεκτρικών (ήταν στο 9%). Το σύστημα της Ελλάδας είχε εισαγωγικό χαρακτήρα την προηγούμενη εβδομάδα, με τις καθαρές εισαγωγές να ανέρχονται στις 95,261 ΜWh.

Για την ίδια περίοδο, οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ανήλθαν σε 137,054 MWh, με τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα εισαγωγών να επιτυγχάνεται την περασμένη Κυριακή (25/6) στις 28,734 MWh. Αντίστοιχα, οι συνολικές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 41,793 MWh, εκ των οποίων 9,713 MWh, που αποτελούν την μεγαλύτερη ημερήσια ποσότητα σε εβδομαδιαία βάση, εξήχθησαν την περασμένη Δευτέρα (19/6). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα να χαρακτηριστεί ως καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες.

Να σημειωθεί ότι η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς (ΤΕΑ), σημείωσε πτώση το περασμένο επταήμερο και διαμορφώθηκε στα €92.88/MWh με την τιμή ηλεκτρισμού στην Ελλάδα να παραμένει μία από τις υψηλότερες στη ΝΑ Ευρώπη. Η μεγαλύτερη μέση τιμή χονδρεμπορικής επετεύχθη την περασμένη Τετάρτη (21/6) φτάνοντας τα €104.98/MWh. Για λόγους σύγκρισης, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη κυμάνθηκαν από €78/MWh έως €145/MWh, ενώ χθες (26/6) η διακύμανση των τιμών ηλεκτρισμού ήταν μεταξύ των €90/MWh και €160/MWh.

Αν σου άρεσε κάνε