Germanwatch:10 θέσεις «σκαρφάλωσε» η Ελλάδα στις επιδόσεις των χωρών κατά της κλιματικής αλλαγής

Germanwatch:10 θέσεις «σκαρφάλωσε» η Ελλάδα στις επιδόσεις των χωρών κατά της κλιματικής αλλαγής

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ UPD 14:37 Δημιουργία 12/11/21, 14:27
Αρθρογράφος: Newsroom
NEWSROOM

Την έκθεση του Ινστιτούτου Germanwatch που αφορά στις επιδόσεις των χωρών κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα μαζί με την Ολλανδία έχει τη μεγαλύτερη άνοδο το 2021, κατά 10 θέσεις, δημοσίευσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

«Ο λόγος είναι πολιτικές που ξεκίνησαν το 2019 ή το 2020 και άλλες που συνεχίστηκαν το 2021» τονίζει ο κ. Χατζηδάκης και παράλληλα εξαπολύει επίθεση κατά της αντιπολίτευσης τονίζοντας πως «Δεν χαρίζουμε λοιπόν την ευαισθησία για το περιβάλλον ούτε στον κ. Τσίπρα ούτε σε κανέναν κατ’ επάγγελμα «υπερασπιστή» του περιβάλλοντος».

Κατάταξη

256259990_10159777715748464_6626239639782911587_n


Ολόκληρη η ανάρτηση:

«Ηχηρή απάντηση στην εμπαθή αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ για την περιβαλλοντική πολιτική της Κυβέρνησης δίνει η έκθεση του Ινστιτούτου Germanwatch για την κλιματική αλλαγή. Στην έκθεση αυτή που καλύπτει 60 χώρες σε όλες τον κόσμο, η Ελλάδα έχει μαζί με την Ολλανδία τη μεγαλύτερη άνοδο για το 2021, κατά 10 θέσεις. Ο λόγος είναι πολιτικές που ξεκίνησαν το 2019 ή το 2020 και άλλες που συνεχίστηκαν το 2021, με τον Κώστα Σκρέκα ως υπουργό Περιβάλλοντος και όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες, δικούς του και δικούς μου προηγουμένως.

Ο λόγος που αναφέρομαι σε αυτή την έκθεση είναι διότι η Κυβέρνηση, αλλά και εγώ προσωπικά, έχουμε ακούσει τα εξ αμάξης για τις περισσότερες από αυτές τις παρεμβάσεις. Η «Αριστερά της Οικολογίας» υπερασπίζεται για παράδειγμα τον λιγνίτη! Στο νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση αρνήθηκαν να δώσουν θετική ψήφο, θεωρώντας το δήθεν ταξικό, ίσως επειδή επιδοτούσε τα ηλεκτρικά ταξί! Και φυσικά ακόμα και τώρα ο κ. Τσίπρας όταν αναφέρεται στον περιβαλλοντικό νόμο (νόμος 4685/2020) -που ψηφίσαμε τον Μάιο 2020- συνεχίζει να τον χαρακτηρίζει «περιβαλλοντοκτόνο» και «δασοκτόνο». Είναι ο ίδιος νόμος που επαινείται σε αυτή την έκθεση. Αλλά και ο ίδιος νόμος που κρίθηκε πρόσφατα συνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο στο σκεπτικό του αναγνωρίζει ότι το άρθρο 48 για τους δασικούς χάρτες - για το οποίο είχε ασκηθεί η προσφυγή - «εναρμονίζεται με τους συνταγματικούς σκοπούς τόσο της προστασίας του περιβάλλοντος όσο και της βιώσιμης χωροταξικής αναδιάρθρωσης».

Δεν χαρίζουμε λοιπόν την ευαισθησία για το περιβάλλον ούτε στον κ. Τσίπρα ούτε σε κανέναν κατ’ επάγγελμα «υπερασπιστή» του περιβάλλοντος. Εμείς είμαστε που βάλαμε μπροστά την απολιγνιτοποίηση. Εμείς είμαστε που προχωρήσαμε το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ». Εμείς είμαστε που απλοποιήσαμε την αδειοδότηση των ΑΠΕ. Εμείς είμαστε που προωθήσαμε τις υποθαλάσσιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Κρήτης και των Κυκλάδων. Εμείς είμαστε που ξεκινήσαμε να δημοπρατούμε τη δημιουργία 20 σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων. Εμείς είμαστε που προχωρήσαμε με τον νόμο για την απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης, από 1η Ιουλίου 2021. Εμείς είμαστε που ψηφίσαμε τον χωροταξικό νόμο, για έλεγχο της εκτός σχεδίου δόμησης και ανάπτυξη με πράσινο χρώμα. Εμείς είμαστε που προετοιμάσαμε το Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων. Εμείς είμαστε που σχεδιάσαμε τις πράσινες δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που θα απορροφήσουν το 37,5% του συνολικού προϋπολογισμού! Με δράσεις για τις περιοχές Natura, το φυσικό περιβάλλον γενικά και την πράσινη ανάπτυξη.

Παραλείψεις μπορεί να έχουν γίνει. Λάθη μπορεί να έχουν γίνει. Και εννοείται ότι πρέπει να γίνουν ακόμα παρά πολλά, γιατί η κλιματική αλλαγή είναι μια τεράστια πρόκληση για εμάς και τα παιδιά μας. Είμαστε ανοικτοί στην καλόπιστη κριτική, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα συμβιβαστούμε με το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ, που όταν ήταν κυβέρνηση έστελνε κατ’ επανάληψη τη χώρα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και που ως αντιπολίτευση υποστηρίζει τον λιγνίτη, αλλά συνεχώς κουνάει το δάκτυλο!»

Αν σου άρεσε κάνε