«Παρελθόν» τα πλαστικά μιας χρήσης για το δημόσιο από σήμερα

«Παρελθόν» τα πλαστικά μιας χρήσης για το δημόσιο από σήμερα

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ UPD 12:19 Δημιουργία 01/02/21, 12:05

Την προμήθεια πλαστικών μιας χρήσης σταματά από σήμερα 1η Φεβρουαρίου το δημόσιο.

Η συγκεκριμένη διακοπή αφορά σε δέκα κατηγορίες πλαστικών μιας χρήσης, μεταξύ των οποίων, πιάτα, μαχαιροπίρουνα, καλαμάκια, δοχεία από φελιζόλ, μπατονέτες κ.α.

Η απαγόρευση διάθεσης αυτών των προϊόντων στην αγορά, ξεκινά επισήμως από τις 3 Ιουλίου, ενώ από τον Ιανουάριο του 2022 επιβάλλεται περιβαλλοντικό τέλος 0,4 ευρώ +ΦΠΑ για πλαστικά ποτήρια και περιέκτες μιας χρήσης, ενώ από τον Ιανουάριο του 2023 τίθεται σε εφαρμογή το πανελλαδικό σύστημα επιστροφής εγγύησης στον πολίτη για τα πλαστικά μπουκάλια.

Πιο συγκεκριμένα, από την 1η Φεβρουαρίου 2021 το δημόσιο δεν μπορεί να προμηθεύεται: Πλαστικά μαχαιροπίρουνα (πιρούνια, κουτάλια, μαχαίρια, ξυλάκια φαγητού), πλαστικά πιάτα, πλαστικά καλαμάκια, πλαστικούς αναδευτήρες ποτών, πλαστικές μπατονέτες, πλαστικά στηρίγματα μπαλονιών (όχι τα μπαλόνια), περιέκτες τροφίμων κατασκευασμένοι από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ), περιέκτες ποτών από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ), καθώς και τα καπάκια και τα καλύμματά τους, κυπελάκια για ποτά από διογκωμένο πολυστυρένιο (όπως φελιζόλ), καθώς και τα καπάκια και καλύμματά τους. Επιπλέον, όλα τα προϊόντα που κατασκευάζονται από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη (όπως σακούλες και περιέκτες τροφίμων από οξοδιασπώμενη πλαστική ύλη). Η απαγόρευση των παραπάνω προϊόντων δεν αφορά δημόσιες συμβάσεις για τις οποίες η διαδικασία ανάθεσης έχει ξεκινήσει πριν την 1η Φεβρουαρίου 2021.


Plastika

Αν σου άρεσε κάνε