Πρώτη κατοικία: Το Μαξίμου βάζει «όπισθεν» στο σενάριο της μονομερούς ενέργειας

Πρώτη κατοικία: Το Μαξίμου βάζει «όπισθεν» στο σενάριο της μονομερούς ενέργειας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:16 Δημιουργία 22/03/19, 12:13

Χαμηλώνουν οι κυβερνητικοί τόνοι όσον αφορά το νέο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας, με το Μέγαρο Μαξίμου να βάζει όπισθεν ως προς το σενάριο της μονομερούς ενέργειας.

Πηγές από την Ηρώδου Αττικού τοποθετούν τώρα την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα κι όχι σήμερα, Παρασκευή, τη στιγμή που στην Κομισιόν «βράζουν» για το επίμαχο ζήτημα του νέου νόμου Κατσέλη.

Σημειώνεται πως τα τελευταία 24ωρα η κυβέρνηση διέρρεε πως θα καταθέσει το νομοσχέδιο για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, δίχως πρώτα να έχει καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές, επικαλούμενη το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα», κάνοντας λόγο για ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικά θέμα.

Από την πλευρά τους, πάντως, οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει την Αθήνα ότι εάν η εκκρεμότητα αυτή δεν κλείσει, τότε το Eurogroup της 5ης Απριλίου δεν θα αποφασίσει για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις. ευρώ.

Σχετικά με τα «αγκάθια», οι θεσμοί εγείρουν ενστάσεις όσον αφορά την κυβερνητική πρόταση να ενταχθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια στο νέο πλαίσιο προστασίας με ενέχυρο πρώτη κατοικία.

Οι πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για μείωση του ορίου προστασίας επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου στις 175.000 ευρώ για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.

Την ίδια ώρα, οι διαφωνίες αφορούν και την απαίτηση να καθιερωθεί αυστηρό πλαίσιο συνολικής περιουσίας, αλλά και «κόφτης» επί των καταθέσεων, ύψους 50.000 ευρώ, που δικαιούται να έχει ο δανειολήπτης, ποσό που θεωρήθηκε πολύ υψηλό.

Ακόμη ένα «αγκάθι» θεωρείται και το γεγονός πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη ένταξης δανειοληπτών στο νέο σχήμα, εφόσον νωρίτερα η αιτούμενη ένταξη στο νόμο Κατσέλη, είχε απορριφθεί με δικαστικές αποφάσεις λόγω απάτης.

Αν σου άρεσε κάνε