Ολλανδικά «γκάζια» στην Ελλάδα πριν από το Eurogroup

Ολλανδικά «γκάζια» στην Ελλάδα πριν από το Eurogroup

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 19:03 Δημιουργία 05/03/19, 18:50

Άμεσα «δεμένο» με την υλοποίηση των 16 μεταρρυθμίσεων που απομένουν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδας είναι η έγκριση ων 970 εκατ ευρώ από τον ESM (δηλαδή των μέτρων 970 εκατ ευρώ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους), όπως αναφέρει το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών σε ενημερωτικό σημείωμα των βουλευτών του αναφορικά με το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 11 Μαρτίου.

Αναλυτικά για την Ελλάδα στο σημείωμα του ολλανδικού ΥΠΟΙΚ προς τη Βουλή αναφέρεται ότι στο Eurogroup θα γίνει παρουσίαση αναφορικά με τα ευρήματα της 2ης έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας. Όπως επισημαίνεται, στόχος είναι να μειωθεί ο κίνδυνος η Ελλάδα να επιστρέψει σε «πολιτικές του παρελθόντος», κάτι που μπορεί «να ενέχει κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους».

«Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί στις 16 μεταρρυθμίσεις του 2018 οι οποίες ορίστηκαν μέσα από το παράρτημα της δήλωσης του Eurogroup» του Ιουνίου του 2018 (απόφαση για χρέος). «Η πρόοδος σε αυτό το πεδίο θα καθορίσει την εφαρμογή ορισμένων παρεμβάσεων στο χρέος», επισημαίνεται.

Γίνεται λόγος για «μία ανάμικτη εικόνα η οποία προκύπτει από την έκθεση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επισημαίνεται ότι «παρά την πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις που η Ελλάδα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμόσει μέχρι τα τέλη του 2018».

Το ολλανδικό ΥΠΟΙΚ αναφέρει ότι «το Eurogroup θα εξετάσει την κατάσταση όπως θα έχει διαμορφωθεί εκείνη τη στιγμή», δηλαδή στις 11 Μαρτίου. «Για την Ολλανδία είναι σημαντικό η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Επομένως, οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων επί του χρέους θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο έχουν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις» καταλήγει.

Αν σου άρεσε κάνε