Σε προεκλογικό «φόντο» η επίσκεψη Μοσκοβισί - «Έτυχε», λένε από την Κομισιόν

Σε προεκλογικό «φόντο» η επίσκεψη Μοσκοβισί - «Έτυχε», λένε από την Κομισιόν

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:48 Δημιουργία 27/02/19, 08:45

Της Νεφέλης Βαρθαλίτη

Στην Αθήνα μεταβαίνει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αύριο, Πέμπτη σε μία κρίσιμη για την κυβέρνηση Τσίπρα και γενικότερα για την εγχώρια πολιτική σκηνή περίοδο. Από την πλευρά της, πάντως, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει με κάθε μέσο ότι η χρονική συγκυρία της επίσκεψης είναι τυχαία και ότι δεν έχει πολιτικό πρόσημο.

Ωστόσο, ανήμερα της άφιξης του Μοσκοβισί πραγματοποιείται η συνεδρίαση του Euro Working Group, η οποία θα έχει «φόντο» την έκθεση της Κομισιόν για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, που «βλέπει» σήμερα το φως της δημοσιότητας.

Διαρροές κάνουν λόγο για μια «πραγματιστική έκθεση», με απλή καταγραφή των καθυστερήσεων και της προόδου των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς «αρνητική ρητορική» που θα μπορούσε να αποτελέσει μία ακόμη αιχμή πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αθήνα, εν μέσω μάλιστα προεκλογικής περιόδου.

Παρά τους χαμηλούς τόνους που θέλει να κρατήσει η Κομισιόν, εντούτοις δεν θα λείπουν και τα «αγκάθια». Για το λόγο αυτό και θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως ο Γάλλος Επίτροπος θα «κουβαλάει» στις βαλίτσες του μηνύματα προσήλωσης στους δημοσιονομικούς στόχους, καθώς και επίσπευσης των «παγωμένων» μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, οι θετικές δηλώσεις από την πλευρά του Μοσκοβισί θα πρέπει να θεωρούνται εξίσου δεδομένες, τη στιγμή που ο ίδιος έπαιζε ανέκαθεν το ρόλο του «πυροσβέστη» όσον αφορά τις εκκρεμότητες της Αθήνας στο «μέτωπο» των προαπαιτουμένων. Ειδικά δε τώρα, που η ευρωπεριφέρεια κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς.

Την ίδια στιγμή, ανώτατοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών δίνουν μια διαφορετική ερμηνεία στην επίσκεψη του Μοσκοβισί, καθώς την αποδίδουν αποκλειστικά στην παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών.

Μάλιστα, και σε αυτήν την εκδοχή υπάρχει πολιτικό παρασκήνιο, καθώς όπως φαίνεται η συμμετοχή του Επιτρόπου δεν ήταν ούτε η πρώτη ούτε η δεύτερη ούτε καν η τρίτη επιλογή (!).

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, προηγήθηκε η επιβεβαιωμένη απόρριψη της πρόσκλησης από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δεν ήθελε να συσχετιστεί η επίσκεψή του με τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και μάλιστα ο ίδιος εμφανίστηκε ενοχλημένος από σχετικές διαρροές.

Έτσι, επελέγη ο Πιερ Μοσκοβισί, αφού μεταξύ άλλων το πρόγραμμά του το επέτρεπε, ωστόσο ο Επίτροπος θα κινηθεί στη «γραμμή» Γιούνκερ. Με λίγα λόγια, το μήνυμα που θέλουν να στείλουν από την Κομισιόν είναι ότι οι όποιες συναντήσεις με Έλληνες πολιτικούς δεν θα πρέπει να συσχετιστούν με τις καθυστερήσεις, που διαπιστώνονται στην έκθεση για τα 16 προαπαιτούμενα.

Αν σου άρεσε κάνε