Ακάθεκτες οι νουθεσίες της Κομισιόν στην Ελλάδα για τις μεαταρρυθμίσεις

Ακάθεκτες οι νουθεσίες της Κομισιόν στην Ελλάδα για τις μεαταρρυθμίσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:46 Δημιουργία 20/02/19, 14:40

Τελειωμό δεν έχουν οι παρατηρήσεις της Κομισιόν προς την ελληνική κυβέρνηση για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα το προσεχές χρονικό διάστημα.

Σε νέα έκθεση που δημοσιοποίησαν από τις Βρυξέλλες, σήμερα, Τετάρτη, τονίζεται πως η εφαρμογή αυτών των μεταρρυθμίσεων είναι «ζωτικής σημασίας για την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης της Ελλάδας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) τον Αύγουστο του 2018».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, «η επέκταση του πλαισίου ενισχυμένης εποπτείας αποτελεί μέρος της κανονικής και αναμενόμενης διαδικασίας προκειμένου να διασφαλιστεί η συνεχής στήριξη για την ολοκλήρωση, την υλοποίηση και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, στη βάση των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών».

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα ξεκίνησε τη διαδικασία ομαλοποίησης, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας σε πρώτη φάση για ένα εξάμηνο. Η πρώτη έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο του 2018, ενώ η δεύτερη έκθεση θα δημοσιευθεί στις 27 Φεβρουαρίου 2018.

Σημειώνεται ότι η πρόταση αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη για το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας βρίσκεται ακόμη υπό το μικροσκόπιο των θεσμών. Παρόλο που οι θεσμοί δεν έχουν φθάσει ακόμα σε τελικά συμπεράσματα, δεν δείχνουν να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν στα χέρια τους, καθώς φαίνεται να είναι ιδιαίτερα θετική για τους δανειολήπτες αφήνοντας τις τράπεζες ώς ένα βαθμό απροστάτευτες.

Αν σου άρεσε κάνε