Τι κρύβει το ράλι των τραπεζικών μετοχών

Τι κρύβει το ράλι των τραπεζικών μετοχών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:12 Δημιουργία 20/02/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν πάρει μεγάλη «ανάσα» το τελευταίο διάστημα, έχοντας καταγράψει ράλι της τάξεως του 40%, από τα χαμηλά επίπεδα 52 εβδομάδων.

Το ράλι των τραπεζικών τίτλων στηρίζεται σε ελπίδες, που καλλιεργούνται στους κύκλους των επενδυτών, οι οποίες όμως ίσως αποδειχθούν φρούδες.

Οι προσδοκίες για καλύτερες ημέρες στις ελληνικές τράπεζες βασίζονται στις εκτιμήσεις ότι ο νέος διάδοχος νόμος Κατσέλη σε συνδυασμό με τα σχέδια για περιορισμό των «κόκκινων» δανείων θα στηρίξουν αρκετά τις τράπεζες.

Η συμφωνία για τον νέο νόμο Κατσέλη σε συνδυασμό με την κατάθεση από την ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν του σχεδίου για τη μείωση των κόκκινων δανείων, στηρίζουν την ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών, όμως ακόμη η αγορά δεν έχει ολοκληρωμένη εικόνα, πλήρη ορατότητα.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank ο νέος νόμος είναι θετικός για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου καθώς θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Εθνική Τράπεζα θα επωφεληθεί περισσότερο καθώς το 44% του χαρτοφυλακίου NPEs περιέχει στεγαστικά δάνεια και ακολουθεί η Alpha Bank με 24% και η Πειραιώς με 24%.

Την ίδια ώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι ο SSM, ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών θα δώσει περιθώρια έως και το 2020 στις τράπεζες για να ενισχυθούν κεφαλαιακά.

Όμως εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, παρά το ράλι, μεγάλα ξένα funds ( π. χ Lansdowne, Oceanwood) συνεχίζουν να «σορτάρουν» τις τραπεζικές μετοχές, καθώς δεν βλέπουν ουσιαστική λύση στα NPEs και ανάγκη για νέα κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Μάλιστα «σορτάρουν» και στην Eurobank η οποία έχει ανακοινώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μείωσης των NPEs.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες συμφώνησαν μεταξύ τους να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τώρα έως το 2021 κατά 50 δισ. ευρώ. Τα 50 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σχεδόν στο 28% του ΑΕΠ (ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος) της χώρας.

Αυτός ο στόχος μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί κατά 20% από το υψηλότερο σημείο τους το 2016, αλλά εξακολουθούν να ανέρχονται σε 88,6 δισ. ευρώ, ήτοι το 48% των συνολικών δανείων.

Πλέον, η Ελλάδα δέχεται πιέσεις για μείωση του όγκου των NPLs κατά 27% σε έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για μια εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση.

Αν σου άρεσε κάνε