BBG: Το ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια ακολουθεί η Αθήνα

BBG: Το ιταλικό μοντέλο για τα κόκκινα δάνεια ακολουθεί η Αθήνα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:57 Δημιουργία 19/02/19, 12:45

Στα πρότυπα του ιταλικού μοντέλου είναι το σχέδιο που υπέβαλε στην Κομισιόν η ελληνική κυβέρνηση για τα κόκκινα δάνεια, το οποίο προβλέπει μεταφορά χρεών σε σχήματα ειδικού σκοπού αλλά και κρατικές εγγυήσεις για τις ασφαλέστερες δόσεις χρέους, επισημαίνει το Bloomberg.

Ειδικότερα, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ένα μοντέλο ιταλικού στιλ με τη μεταφορά χρεών σε σχήματα ειδικού σκοπού, που θα πωλήσουν στη συνέχεια ομόλογα σε επενδυτές, ανέφεραν στο πρακτορείο δύο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Το σχέδιο προβλέπει και πιθανές κρατικές εγγυήσεις για τις ασφαλέστερες δόσεις χρέους.

Πέρα από την πρόταση της κυβέρνησης επεξεργάζεται και η Τράπεζα της Ελλάδος ένα σχέδιο, που προβλέπει τη μεταφορά από τους δανειστές των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων σ’ ένα όχημα ειδικού σκοπού, το οποίο θα πωλεί εν συνεχεία ομόλογα και θα χρησιμοποιεί τα έσοδα για την αγορά επισφαλών δανείων.


Παράλληλα, η κυβέρνηση, όπως αναφέρει το Bloomberg, έχει κι ένα άλλο σχέδιο για την διοχέτευση έως και ενός δις ευρώ στις τράπεζες την επόμενη πενταετία με την επιδότηση μέρους των υποθηκών των νοικοκυριών.




Αν σου άρεσε κάνε