Επιστρέφουν τα δώρα στο Δημόσιο αλλά.. ψαλιδισμένα

Επιστρέφουν τα δώρα στο Δημόσιο αλλά.. ψαλιδισμένα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:07 Δημιουργία 11/02/19, 09:58

Ορθά καταργήθηκαν τα δώρα ύψους 800 ευρώ στις συντάξεις άνω των 2.500 ευρώ, έκρινε με απόφασή του το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι δεν υπάρχει ελληνική ή ευρωπαική νομοθεσία που να προβλέπει συγκεκριμένο ποσό δώρων. Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο στην κυβέρνηση να εφαρμόσει «γενναίες» περικοπές στα δώρα του Δημοσίου, σε περίπτωση που τα επαναφέρει.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», η απόφαση αυτή μένει «ανοιχτό παράθυρο»για την κυβέρνηση, στην περίπτωση που υποχρεωθεί να επαναφέρει τα δώρα, να καθορίσει ποσά πολύ κάτω ακόμη και από τα «κομμένα» της τάξης των 500+250+250 ευρώ.

Η κυβέρνηση δηλαδή, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» μπορεί να νομοθετήσει τα δώρα στο Δημόσιο σε μισθωτούς και συνταξιούχους ως έκτακτα βοηθήματα, τα οποία μπορεί να είναι της τάξης των 250 και 300 ευρώ το χρόνο, πολύ κάτω δηλαδή σε σχέση με τα προηγούμενα ποσά.

Την ίδια ώρα, και το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνοντας ότι οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 θα πρέπει να σταματήσουν, δεν καθόρισε με τις αποφάσεις του που μιλούν για επαναφορά των δώρων το ύψος που θα πρέπει αυτά να έχουν.

Κάπως έτσι η κυβέρνηση εάν υποχρεωθεί να επαναφέρει τα δώρα δεν φαίνεται υποχρεωμένη να επαναφέρει ποσά 800 και 1.000 ευρώ τον χρόνο, αλλά με την επίκληση του κινδύνου εκτροχιασμού των δημόσιων οικονομικών, πιθανόν να δώσει πολύ μικρότερα ποσά.
Αν σου άρεσε κάνε