Αρχές Μαρτίου στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Αρχές Μαρτίου στις αγορές με 10ετές ομόλογο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:22 Δημιουργία 04/02/19, 22:48
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Μετά την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αρχίζει να διερευνά το επόμενο βήμα εξόδου στις αγορές.

Βασικός στόχος παραμένει μια υψηλού συμβολισμού έκδοση 10ετούς ομολόγου, «ελεγχόμενου» ύψους 3 με 3,5 δισ. ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και στον ΟΔΔΗΧ αναμένουν την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από Fitch και Moody΄s και να την χρησιμοποιήσουν ως όπλο για την έξοδο, στις αρχές Μαρτίου, και πάλι στις αγορές. Αυτή τη φορά θα εκδώσει 10ετές ομόλογο σε μία προσπάθεια να πείσει ότι η ελληνική οικονομία επανέρχεται στην κανονικότητα, όμως και αυτή η έκδοση θα είναι ακριβή, αφού το επιτόκιο θα κινηθεί γύρω στο 4 με 4,5%, όταν η Πορτογαλία δανείζεται με 1,6% και η Κύπρος με 2,40%.

Στην κυβέρνηση αναμένουν να αναβαθμιστούν οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές από ουδέτερες από την Fitch στις 8 Φεβρουαρίου και την 1η Μαρτίου να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος η Moody’s σε Β2 από Β3. Αυτές οι αναβαθμίσεις θα βοηθήσουν στην έξοδο στις αγορές, όμως πολλά για το ύψος του επιτοκίου θα κριθούν και από την έκθεση των δανειστών για την ελληνική οικονομία, στα πλαίσια της πρώτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να εκμεταλλευτεί την υψηλή προσφορά που υπάρχει στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, καθώς στις πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων Ισπανίας και Ιταλίας, οι προσφορές των επενδυτών υπερέβησαν κατά πολύ τις αντίστοιχες εκδόσεις τους.

Η Ισπανία έσπασε το εθνικό ρεκόρ στα δεκαετή ομόλογα καθώς οι προσφορές εγγραφών ύψους περίπου 47 δισ. αφορούσαν συναλλαγές ύψους 10 δισ. σε συνέχεια της φρενίτιδας που προκάλεσε έκδοση 16ετών ομολόγων της Ιταλίας, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει ξαναρχίσει το κυνήγι των αποδόσεων καθώς οι επενδυτές βρίσκουν ελκυστικά επιτόκια στις κεφαλαιαγορές της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Στην Ιρλανδία επίσης, οι προσφορές υπερκάλυψαν 4 φορές το δημοπρατούμενο ποσό των 4 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές με επιτόκιο «βιτρίνας».

Το υπέρογκο δημόσιο χρέος ύψους πάνω από 180% του ΑΕΠ, η ακόμη ασθενής ανάπτυξη, τα υψηλά ρίσκα που εγκυμονούν για τις ελληνικές τράπεζες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και οι αμφιβολίες για τη μεταρρυθμιστική βούληση της κυβέρνησης συνεχίζουν να επιβαρύνουν τη φερεγγυότητα της χώρας.

Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να οικοδομήσει κλίμα εμπιστοσύνης με τους επενδυτές και τις αγορές, ώστε η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας να είναι ομαλή και με χαμηλά επιτόκια.

Τα 2,5 δισ. που αντλήθηκαν από τη τελευταία έκδοση 5ετούς ομολόγου, είναι το 36% από την συνολική μας απαίτηση για το 2019, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές συνολικά 7 δισ. ευρώ το 2019.

Αν σου άρεσε κάνε