Αδειάζει η κλεψύδρα για τις νέες συζητήσεις με τους δανειστές

Αδειάζει η κλεψύδρα για τις νέες συζητήσεις με τους δανειστές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:40 Δημιουργία 04/02/19, 21:30

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας πολύωρης διυπουργικής σύσκεψης που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Χουλιαράκης, ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αντώνης Λιάκος.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στους δημοσιογράφους που βρέθηκαν έξω από το Μαξίμου ότι «είμαστε σε καλό δρόμο. Κάναμε μια συζήτηση για διάφορα θέματα της νέας πρότασης για τα κόκκινα δάνεια, ώστε να την ολοκληρώσει η τεχνική μας ομάδα».

Η σύσκεψη έγινε την στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση χρόνου, καθώς έχει δεσμευτεί πως την επόμενη εβδομάδα θα στείλει στους θεσμούς σαφείς προτάσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας αφότου εκπνεύσει ο νόμος Κατσέλη και για την μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Η προθεσμία για κατάθεση αίτησης για προστασία με βάση τον νόμο Κατσέλη λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Ενδεικτικό το σχόλιο του Ντέκλαν Κοστέλο, εκπροσώπου της Κομισιόν στους θεσμούς, που ακριβώς λόγω της μη ύπαρξης προόδου στα τραπεζικά ζητήματα χαρακτήρισε την πρόσφατη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, «απογοητευτική».

Όσον αφορά τα κόκκινα δάνεια και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Κοστέλο αναφέρει ότι «οι βασικές προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης λείπουν ώστε να γίνει μια σωστή αξιολόγηση. Παράλληλα, η έλλειψη του νομοθετικού πλαισίου που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη -όσον αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας- «έχει σημαντικές συνέπειες στην κουλτούρα πληρωμών των Ελλήνων».

Αν σου άρεσε κάνε