Δανειστές προς Αθήνα: Αλλάξτε τώρα το νόμο Κατσέλη

Δανειστές προς Αθήνα: Αλλάξτε τώρα το νόμο Κατσέλη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:38 Δημιουργία 04/02/19, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η κυβέρνηση Τσίπρα μπορεί να θέλει να ψηφίσει φιλολαϊκά μέτρα, προκειμένου να φιλοτεχνήσει ένα θετικό προφίλ ενόψει εκλογών, ωστόσο τώρα καλείται να λύσει τη δύσκολη «εξίσωση» της διαδοχής του νόμου Κατσέλη, λαμβάνοντας δύσκολες πολιτικές αποφάσεις.

Για το λόγο αυτό κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη περί του κινδύνου νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εάν δεν ρυθμιστούν άμεσα τα κόκκινα δάνεια.

Αν και ο ίδιος επιχείρησε να μαζέψει τη δήλωση-«βόμβα», υποστηρίζοντας πως δεν την έκανε, εντούτοις φάνηκε η προσπάθειά του να «δικαιολογήσει» τις επερχόμενες επώδυνες αλλαγές στο νόμο Κατσέλη.

Τα σημερινά όρια προστασίας της πρώτης κατοικίας, που φτάνουν έως και τα 280.000 ευρώ θα υποχωρήσουν σημαντικά εις βάρος των μεσαίων και μικρών δανειοληπτών. Οι δανειστές πιέζουν τα όρια να διαμορφωθούν κάτω ακόμη και από τα 100.000 ευρώ (περί 80.000 ευρώ), με την κυβέρνηση να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να τα κρατήσει στα 140.000 ευρώ.

Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί να εκταμιεύσει τη δόση των 700 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ και των ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών που πραγματοποίησαν από τα ελληνικά ομόλογα θα πρέπει να αλλάξει το νόμο Κατσέλη επί το αρνητικότερο για τους δανειολήπτες, εκτός των υπολοίπων 15 μεταμνημονιακών προαπαιτούμενων στα οποία εντοπίζονται μεγάλες καθυστερήσεις.

Όμως δεν είναι τόσο το θέμα της δόσης των 700 εκατ. ευρώ όσο τα «καλά λόγια» που χρειάζεται η ελληνική οικονομία από την έκθεση των δανειστών, τα οποία θα αποτελέσουν το «διαβατήριο» για νέα έξοδο στις αγορές η οποία σχεδιάζεται για τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές έδωσαν στον Τσακαλώτο προθεσμία δύο εβδομάδων να υποβάλει το σχέδιο της κυβέρνησης, διαφορετικά δεν θα δώσουν τη δόση από τα κέρδη των ομολόγων.

Επίσης οι θεσμοί ζήτησαν από την κυβέρνηση να τους παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη πρόταση για τα «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία υπάρχουν στο τραπέζι δύο προτάσεις, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει.

Η πρώτη πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προβλέπει την παροχή κρατικών εγγυήσεων για την τιτλοποίηση δανείων έως 20 δισ. ευρώ.

Η δεύτερη πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος αφορά τη μεταφορά σε ένα νέο σχήμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως 40 δισ. ευρώ, τα οποία οι τράπεζες θα τιτλοποιήσουν, διαθέτοντας ως εγγύηση την απαίτηση τους από το Δημόσιο, μέσω του αναβαλλόμενου φόρου.

Έρχεται λοιπόν η μείωση του ορίου προστασίας κατοικίας, εξώσεις και πλειστηριασμοί.

Τα ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί με συνοπτικές διαδικασίες. Αυτή την ζοφερή προοπτική προσπάθησε να προκαταλάβει ο αντιπρόεδρος τρομοκρατώντας με τις δηλώσεις του περί νέας ανακεφαλαιοποίησης εάν δεν ρυθμιστούν τα «κόκκινα» δάνεια.

Αν σου άρεσε κάνε