Οικονομικό κλίμα: Κόντρα στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς

Οικονομικό κλίμα: Κόντρα στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:15 Δημιουργία 31/01/19, 07:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η αρνητική τάση που καταγράφεται στο οικονομικό κλίμα, κάθε άλλο παρά ευθυγραμμίζεται με το αφήγημα της κυβέρνησης ότι δήθεν η κατάσταση στη χώρα οδεύει από το καλό στο... καλύτερο, μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης για αλλαγή της ψυχολογίας και του κλίματος στην οικονομία κατά τη λεγόμενη μετά-μνημονιακή εποχή, διαψεύδονται από την ίδια την αγορά, καθώς οι πολιτικές του Μεγάρου Μαξίμου δεν συμβάλλουν στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Τουναντίον, η έξοδος από το τελευταίο πρόγραμμα δεν έχει συνοδευτεί από βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Πτωτικά ξεκίνησε τη χρονιά ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Ελλάδος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Κομισιόν. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε στο 99,6 τον Ιανουάριο, έναντι 100,9 τον Δεκέμβριο (1,3 μονάδες χαμηλότερα).

Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων εννέα μηνών, τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει μεταμνημονιακό κλίμα ευφορίας.

Μεγαλύτερη πτώση για τον Ιανουάριο κατέγραψε ο δείκτης των υπηρεσιών, μικρότερη ήταν η πτώση των προσδοκιών για την πορεία της βιομηχανίας, ενώ μικρή βελτίωση κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι ο κρίσιμος πρόδρομος δείκτης συγκυρίας που δίνει την τάση στην οικονομία πριν βγουν τα στατιστικά δεδομένα (για ΑΕΠ, τζίρο αγοράς, εξαγωγές κλπ).

Ο δείκτης αποτελεί και την πρώτη ένδειξη για το πώς θα κινηθεί το ΑΕΠ (εν προκειμένω το 3ο τρίμηνο 2018). Η κυβέρνηση έχει στηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση του ΑΕΠ το β' εξάμηνο, τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές επιδιώξεις αναφορικά με τις συντάξεις, τα αντίμετρα και τη διαδικασία προσέλκυσης επενδύσεων.

Από τον Ιούλιο και μετά, ένα μήνα δηλαδή πριν την έξοδο της χώρας από το 3ο μνημόνιο, το οικονομικό κλίμα υποχωρεί συνεχώς. Τον Ιούλιο ο σχετικός δείκτης βρισκόταν στις 105,3 μονάδες, για να υποχωρήσει τον Αύγουστο στις 105,2, να πέσει πολύ τον Σεπτέμβριο στις 101,3 μονάδες, και να υποχωρήσει περαιτέρω τον Οκτώβριο στις 101 μονάδες στις 100,9 τον Δεκέμβριο και στο 99,6 τον Ιανουάριο.

Αν σου άρεσε κάνε