Η επιστροφή του ΔΝΤ

Η επιστροφή του ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:59 Δημιουργία 25/01/19, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Μετά από πολλούς μήνες απουσίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έστειλε κλιμάκιο στην Αθήνα για επιτόπιο έλεγχο της πορείας της ελληνικής οικονομίας, ενόψει της έκθεσης που θα δημοσιευθεί τον Φεβρουάριο.

Τα στελέχη του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου, στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου και ενόψει της έκθεσης που θα δημοσιεύσει τον Φεβρουάριο το Ταµείο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, συναντήθηκαν και µε τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Μοναδικό αντικείμενο αλλά και συνεχής πηγή ανησυχίας για το ∆ΝΤ είναι τα «κόκκινα» δάνεια και η ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών. Στο Ταµείο υποστηρίζουν µονότονα ότι οι

ελληνικές τράπεζες χρειάζονται επιπλέον κεφάλαια (σ.σ.: η τελευταία επίσηµη εκτίµηση τοποθετούσε το ύψος τους στα 3-5 δισ. ευρώ) και υποστηρίζουν ότι οι ελληνικές τράπεζες κινούνται βραδέως.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αγορές δίνουν μεγάλη σημασία στις εκθέσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία για να τοποθετηθούν στα ελληνικά assets και στην ουσία η έκθεση θα αποτελέσει «ευαγγέλιο» για τους επενδυτές και τις αγορές.

Σήμερα ολοκληρώνεται η β' αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Ακολούθως θα υπάρξουν δύο σύντομες αναφορές, μια από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων και μια από την πλευρά του ΔΝΤ, που μετέχει στην αποστολή.

Όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος η κυβέρνηση επιζητεί να έχει ολοκληρώσει τις 16 δράσεις έως τις 27 Φεβρουαρίου, οπότε και θα δημοσιοποιηθεί η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αξιολόγηση.

Με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση, το Eurogroup της 11ης Μαρτίου θα εγκρίνει την εκταμίευση των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές εθνικές τράπεζες (ANFAs και SNPs). Η έκθεση αυτή θα είναι καθοριστική για το αν οι Βρυξέλλες θα αποφασίσουν την επιστροφή των 700 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που παρακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ θα κρίνει και το εγχείρημα της εξόδου στις αγορές. H Ελλάδα έχει εισέλθει σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και αποτελεί εξαίρεση μεταξύ των χωρών που βγήκαν από τα Προγράμματα.

Η ενισχυμένη εποπτεία μπορεί να ανανεώνεται κάθε έξι μήνες και είναι πιθανό να παραμείνει σε ισχύ όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα για το χρέος έως το 2022. Η κανονική εποπτεία μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος θα αρχίσει μόλις λήξει (ή εφόσον δεν ανανεωθεί πλέον) το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας και θα διαρκέσει έως ότου εξοφληθεί τουλάχιστον το 75 % της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει λάβει η Ελλάδα.

Με βάση τον κανονισμό του 2013 της ΕΕ (τον 472), υπάρχει διάκριση μεταξύ ενισχυμένης εποπτείας και μεταπρογραμματικής εποπτείας.

Εάν η χώρα μας εξακολουθεί να αποτελεί εστία κινδύνου για την ΕΕ, τότε μπορεί να εμπλακεί το ΔΝΤ και να χρειαστούν 4 εκθέσεις παρακολούθησης ανά έτος, ενώ στο μέλλον, όπως λέει ο κανονισμός, μπορεί να ζητηθεί να εγκριθούν νέα μέτρα ή να σχεδιαστεί νέο πρόγραμμα προσαρμογής.

Αν σου άρεσε κάνε