Στις αγορές με το βλέμμα στις κάλπες

Στις αγορές με το βλέμμα στις κάλπες

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 07:28 Δημιουργία 24/12/18, 07:11
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο «καίγεται» να βγάλει την Ελλάδα στις αγορές με στόχο να το «πουλήσουν» προεκλογικά υποστηρίζοντας ότι η χώρα εισέρχεται σε περίοδο… κανονικότητας.

Ακόμη και με επιτόκιο πάνω από το 4% η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να βγει στις αγορές δανειζόμενη με υψηλό κόστος και αυτό θα το δικαιολογήσει με το σκεπτικό ότι με τέτοια επιτόκια δανειζόμαστε στο 2005 , αρκετά πριν την χρεοκοπία.

Όμως η κυβέρνηση, όπως έχει γράψει το «xrimaonline.gr», αποκρύπτει ότι spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών είναι μεγαλύτερο από το 2010 , τότε που ξεσπούσε η κρίση!.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και κυβερνητικοί παράγοντες αποδίδουν την αδυναμία της χώρας να εκδώσει ομόλογο στις αναταράξεις, που προκαλούν στις αγορές η διελκυστίνδα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς τα ελληνικά ομόλογα κινούνται ανοδικά, παρά την υποχώρηση των ιταλικών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το spread μεταξύ της απόδοσης του δεκαετούς του ελληνικού δημοσίου και του αντίστοιχου ιταλικού.

Η ελληνική οικονομία πληρώνει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, την οποία δεν εμπιστεύεται κανείς σοβαρός ξένος επενδυτής.

Με εξαίρεση την κυβέρνηση, κανένας άλλος δεν υιοθετεί αυτή την… ιταλική ερμηνεία για τον παρατεινόμενο αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές, ούτε παραβλέπει τα γκρίζα σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω από την ελληνική οικονομία και την καχυποψία με την οποία την αντιμετωπίζουν οι επενδυτές.

Αποπληρωμή του ΔΝΤ

Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί για τη χώρα μας στις διεθνείς αγορές, λόγω της ανικανότητα της κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναμένεται να ανακοινώσει την πρόθεσή της να αποπληρώσει τις οφειλές που έχουμε προς το ΔΝΤ τόσο για το 2019 όσο και για το 2020.

Σήμερα η Ελλάδα οφείλει στο ΔΝΤ συνολικά 10 δισ. ευρώ, χρέος που ωριμάζει έως τα μέσα του 2024.

Προτεραιότητα αποτελούν τα δάνεια του ΔΝΤ προς τη χώρα μας που λήγουν το 2019 (περίπου 2,05 δισ. ευρώ). Η κυβέρνηση ευελπιστεί επίσης ότι η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των υποχρεώσεων προς το Ταμείο θα μπορούσε να κάνει ηπιότερη τη ρητορική του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

«Φουσκώνουν» το μαξιλάρι ασφαλείας

Το «μαξιλάρι» των 24,1 δισ. ευρώ έχει «φουσκώσει» με τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης και πλέον προσεγγίζει τα 40 δισ. ευρώ, αφού η κυβέρνηση έχει «σκουπίσει» όλα τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου, δίνοντας έτσι τον απαραίτητο «αέρα», ώστε να δρομολογηθούν οι πρώτες κινήσεις για την πρόωρη εξόφληση μέρους του ελληνικού χρέους και έτσι να επιτευχθεί εξοικονόμηση τόκων.

Αν σου άρεσε κάνε