To spread των ελληνικών ομολόγων μεγαλύτερο από το 2010!

To spread των ελληνικών ομολόγων μεγαλύτερο από το 2010!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:29 Δημιουργία 21/12/18, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

To spread των ελληνικών ομολόγων σε σχέση με τα γερμανικά είναι μεγαλύτερο από την περίοδο του 2010, όταν και ξέσπασε η οικονομική κρίση!

Ενδεικτικό της επιδείνωσης και όχι της «βελτίωσης»(!) του οικονομικού κλίματος, όπως ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε νέα περίοδο, μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και κυβερνητικοί παράγοντες αποδίδουν την αδυναμία της χώρας να εκδώσει ομόλογο στις αναταράξεις, που προκαλούν στις αγορές η διελκυστίνδα μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, καθώς τα ελληνικά ομόλογα κινούνται ανοδικά, παρά την υποχώρηση των ιταλικών, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το spread μεταξύ της απόδοσης του δεκαετούς του ελληνικού δημοσίου και του αντίστοιχου ιταλικού.

Η ελληνική οικονομία πληρώνει την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ, την οποία δεν εμπιστεύεται κανείς σοβαρός ξένος επενδυτής.

Με εξαίρεση την κυβέρνηση, κανένας άλλος δεν υιοθετεί αυτή την… ιταλική ερμηνεία για τον παρατεινόμενο αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές, ούτε παραβλέπει τα γκρίζα σύννεφα που συγκεντρώνονται πάνω από την ελληνική οικονομία και την καχυποψία με την οποία την αντιμετωπίζουν οι επενδυτές.

Σύμφωνα με τη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, η μεγάλη πλειοψηφία φοβάται το ξέσπασμα μιας νέας οικονομικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί μιλώντας στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, προσπάθησαν να μας πείσουν ότι οι Έλληνες μετά το τέλος του μνημονίου και επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε καλύτερη οικονομική μοίρα.

Την ίδια ώρα, όμως, η έρευνα της Nielsen επιβεβαιώνει ότι οι Έλληνες έχουν εισέλθει σε «οικογενειακό μνημόνιο», καθώς 7 στους 10 προχωρούν σε νέο «ψαλίδια» στις δαπάνες τους.

Επιπλέον, το 72% αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Στο μεταξύ, εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει το ιδιωτικό χρέος Τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 103 δις. ευρώ (+45% από το 2015), χωρίς να υπολογίζονται τα 82 δις. των προσαυξήσεων, ενώ τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία προσεγγίζουν τα 35 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα τα «κόκκινα» δάνεια φθάνουν τα 95 δις. ευρώ.

Αριθμοί που αποδεικνύουν και αυτοί την «ανθηρή» οικονομική κατάσταση της χώρας.

Υποτίθεται ότι η αριστερή κυβέρνηση μας βγάζει επιτυχώς από τα μνημόνια, αλλά δεν μπορεί να βγει στις αγορές. Δεν υπάρχει τέτοιο προηγούμενο στην οικονομική ιστορία.

Η χώρα κινδυνεύει να μείνει απομονωμένη, αν η κυβέρνηση δεν ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τις αγορές. Η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος των αγορών οι οποίες καμία μα καμία εμπιστοσύνη δεν έχουν στη σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αν σου άρεσε κάνε