Βελτίωση στις επενδύσεις και στη προσέλκυση επενδύσεων θέλει ο Στουρνάρας

Βελτίωση στις επενδύσεις και στη προσέλκυση επενδύσεων θέλει ο Στουρνάρας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 21:38 Δημιουργία 17/12/18, 21:25

Καινούργιες νουθεσίες προς την κυβέρνηση για τη συνέχιση και την εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία έστειλε τη Δευτέρα ο Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του «Εκάλη Club».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στάθηκε στην ανάγκη διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Οι παραπάνω δύο προϋποθέσεις, κατά τον ίδιο, θα καταστήσουν την Ελλάδα ως έναν ελκυστικό προορισμό για εγχώριες και ξένες άμεσες επενδύσεις.

Παράλληλα, θα υποβοηθήσουν τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σ’ ένα νέο, εξωστρεφές πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, με υψηλούς και βιώσιμους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις μεσοπρόθεσμες προκλήσεις, οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, προκειμένου να ενισχυθούν οι θετικές προοπτικές της οικονομίας.

Μεταξύ άλλων, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στα εξής:

  • Το υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στους ισολογισμούς των τραπεζών.
  • Το δημόσιο χρέος παραμένει κοντά στο 180% του ΑΕΠ.
  • Η υψηλή μακροχρόνια ανεργία δημιουργεί ανισότητα.
  • Η μετανάστευση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού κατά τη διάρκεια της κρίσης σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση του πληθυσμού, οδηγώντας σε χαμηλότερους ρυθμούς δυνητικής ανάπτυξης.
  • Οι επενδύσεις παραμένουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο και το επιχειρηματικό περιβάλλον δεν θεωρείται ακόμη αρκετά φιλικό προς τις ιδιωτικές επενδύσεις.
  • Το υψηλό κόστος του κεφαλαίου, η αδυναμία χρηματοδότησης βιώσιμων επιχειρηματικών σχεδίων, η υψηλή μακροχρόνια ανεργία και η μεγάλη μείωση των επενδύσεων συνέβαλαν στη μείωση του αποθέματος φυσικού και ανθρώπινου κεφαλαίου με αρνητικές συνέπειες στο μακροπρόθεσμο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Ως εκ τούτου, ο διοικητής της ΤτΕ προέταξε την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών, με στόχο τη διαμόρφωση των αναγκαίων προϋποθέσεων, προκειμένου:

  • Να αντιμετωπιστεί δραστικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων
  • Να εφαρμοστούν οι συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις
  • Να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις για την ενθάρρυνση του ανταγωνισμού
  • Να βελτιωθεί η ποιότητα της ανεξαρτησίας των θεσμών
  • Να δοθεί έμφαση στο κράτος δικαίου
  • Να υιοθετηθεί ένα μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής που θα είναι φιλικότερο προς την ανάπτυξη
  • Να διατηρηθεί η ευελιξία στην αγορά εργασίας

«Τα παραπάνω θα συμβάλουν και στη διατηρήσιμη ανάπτυξη, μέσω της ενίσχυσης των παραγωγικών επενδύσεων, οι οποίες υποχώρησαν σημαντικά κατά τη διάρκεια της κρίσης» έσπευσε να σχολιάσει.

Δεν παρέλειψε να σημειώσει μάλιστα, ότι η ελληνική οικονομία χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ, με έμφαση στις πιο παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρηματικές επενδύσεις, ώστε να αποφευχθούν τα «φαινόμενα υστέρησης» και να δοθεί ώθηση στον μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου προς διεθνώς εμπορεύσιμα αγαθά και υπηρεσίες.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας έστειλε μήνυμα για την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και την άρση των αντικινήτρων, όπως η γραφειοκρατία, η αστάθεια του νομοθετικού πλαισίου, το μη προβλέψιμο φορολογικό σύστημα, οι καθυστερήσεις στη δικαστική επίλυση των διαφορών και η ελλιπής προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας.

Αν σου άρεσε κάνε