Φορολογικός «πυρετός» για 17 δισ. ευρώ!

Φορολογικός «πυρετός» για 17 δισ. ευρώ!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:58 Δημιουργία 28/11/18, 08:45
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει πλέον εξαντληθεί, ενώ η κυβέρνηση Τσίπρα εξακολουθεί να ασκεί πολιτικές υπερφορολόγησης, επιδιώκοντας πλεονάσματα διπλασία του στόχου.

Η κυβέρνηση υπολογίζει να εισπράξει από φόρους πάνω από 10 δισ. ευρώ το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, για να μπορέσει εκτός των άλλων να δώσει και τον «μποναμά».

Συγκεκριμένα:

- τον μήνα Νοέμβριο θα ζητήσει 4,864 δισ. ευρώ

- τον Δεκέμβριο υπολογίζει να εισπράξει περίπου 5,2 δισ. ευρώ.

Άλλα 400-500 εκατ. ευρώ θα εισπραχθούν σαν ΕΝΦΙΑ τον Ιανουάριο, που θα μετρήσουν σαν έσοδα Δεκεμβρίου, ανεβάζοντας τον λογαριασμό ακόμα περισσότερο.

Αν σε αυτά τα νούμερα προσθέσουμε και τους εμμέσους φόρους από τους οποίους το κράτος έως το τέλος του έτους αναζητά εισπράξεις 7 δισ. ευρώ (για να φτάσουν στα 27,078 δισ. από 19,9 που έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα), τότε ο συνολικός λογαριασμός ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ.

Την Παρασκευή λήγει η προθεσμία για την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και των ρυθμίσεων σε δόσεις, ενώ μέχρι τέλος του έτους, συν όλων των άλλων υποχρεώσεων, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να πληρώσουν και τα τέλη κυκλοφορίας.

Στα τέλη Νοεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Συνολικά 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 1,25 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από τις φετινές δηλώσεις προκύπτει ότι ένας στους τρεις φορολογούμενους πληρώνει φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το 2017, ο οποίος κατά μέσον όρο ανέρχεται σε 1.066 ευρώ. Την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος καλούνται να πληρώσουν και οι επιχειρήσεις.

Στα τέλη - Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθούν δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019, ύψους 1,2 δις. ευρώ.

Φορολογικά έσοδα 10,241 δισ. ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει το υπουργείο Οικονομικών το τελευταίο δίμηνο της φετινής χρονιάς, προκειμένου να μην υπάρξει απόκλιση από τον αναθεωρημένο στόχο των εσόδων. Τα αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 10μηνο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, δείχνουν ότι τα φορολογικά έσοδα ανήλθαν στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου στα 38,69 δισ. ευρώ υπερβαίνοντας κατά 22 εκατ. ευρώ τον αναθεωρημένο στόχο του 10μήνου. Ο αναθεωρημένος στόχος «υπαγορεύει» την είσπραξη 48,831 δισ. από φόρους μέχρι το τέλος της χρονιάς, με τον «πήχη» να έχει ανέβει κατά 883 εκατ. συγκριτικά με το μεσοπρόθεσμο. Έτσι, προκύπτει και η διαφορά των 10,241 δισ. ευρώ, η οποία θα πρέπει να αρχίσει να καλύπτεται από αυτή την εβδομάδα οπότε και εκπνέει η προθεσμία για μια σειρά φορολογικές υποχρεώσεις (3η δόση ΕΝΦΙΑ, τελευταία δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, προτελευταία δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, δεύτερη δόση ΦΠΑ γ’ τριμήνου για τις εταιρείες που τηρούν απογραφικά βιβλία και ΦΠΑ Οκτωβρίου για τις εταιρείες με διπλογραφικά βιβλία).

Αν σου άρεσε κάνε