Eurobank-Grivalia: Τριπλό deal και μεγάλοι στόχοι

Eurobank-Grivalia: Τριπλό deal και μεγάλοι στόχοι

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:09 Δημιουργία 27/11/18, 08:00

Τί σημαίνει για την Eurobank, το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία το Mega deal Eurobank – Fairfax με τη συγχώνευση δια απορροφήσεως της Grivalia από την Eurobank;

Η απορρόφηση της Grivalia συνιστά ουσιαστικά ένα τριπλό deal, με το οποίο η Eurobank θα περάσει σε SPV, βγάζοντας από τον ισολογισμό της, δάνεια 7 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε βαθιά καθυστέρηση.

Έτσι, αντί της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 3,7 δισ. ευρώ (2 δισ. μέσω της τιτλοποίησης στεγαστικών NPLs και 1,7 δισ. με λοιπά μέσα), την οποία προγραμμάτιζε η Eurobank για το 2019, τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της θα υποχωρήσουν μέσα στο επόμενο έτος κατά 10,7 δισ. ευρώ και σε αυτήν θα απομείνουν κόκκινα δάνεια μόλις 6 δισ. ευρώ και μάλιστα όχι από αυτά σε βαθιά καθυστέρηση.

Με το deal επιτυγχάνονται:

-Δημιουργία της ισχυρότερης ελληνικής τράπεζας, έτοιμη για ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη: Η συγχώνευση δημιουργεί την ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα, με δείκτη συνολικών κεφαλαίων 19%, έτοιμη να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

-Περιορισμός των κινδύνων του ισολογισμού: Η Eurobank σχεδιάζει να επιταχύνει ουσιαστικά τη μείωση του δείκτη NPE σε περίπου 15% στο τέλος του 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2021, με το διαχωρισμό NPE περίπου €7 δισ. με μία και μόνη συναλλαγή, και το σύνολο των μετόχων να διατηρεί τα οφέλη μίας ενδεχόμενης ανοδικής πορείας των NPE («Σχέδιο Επιτάχυνσης»).

-Συγχώνευση υψηλής απόδοσης: Η συγχώνευση αυξάνει τα κεφάλαια και τα κέρδη, ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ αυξάνεται στο 13,8% και τα προ-προβλέψεων έσοδα στα €0,28 ανά μετοχή. Ο ενιαίος όμιλος στοχεύει σε ισχυρά βιώσιμα κέρδη ανά μετοχή και σε απόδοση άνω του 10% επί των ιδίων κεφαλαίων (RoTE) το 2020.

Τι εκτιμούν οι αναλυτές

Όπως αναφέρει η Morgan Stanley, η συμφωνία αναμένεται να ενισχύσει τα κεφάλαια της Eurobank, ενώ η τράπεζα αναμένεται να έχει και οφέλη σε όρους εμπειρίας στο real estate.

Ο οίκος υπενθυμίζει ότι η Fairfax ελέγχει ποσοστά 18% στη Eurobank και 51% στην Grivalia.

Ο νέος όμιλος θα έχει συνολικό κεφαλαιακό δείκτη 19%.

Όσον αφορά στο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και τη μεταφορά τους σε SPV, η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι η δομή του σχεδίου είναι αντίστοιχη του σχεδίου της Τράπεζας της Ελλάδος.

H σχέση ανταλλαγής της Grivalia με τη Eurobank υποδηλώνει έκπτωση 17% σε σχέση με την καθαρή τρέχουσα αξία (NAV) της Grivalia, αναφέρει η Wood.

Όπως αναφέρει, μέχρι πρότινος θεωρούσε τη μετοχή της Grivalia ως ελκυστικό αμυντικό «χαρτί» για να τοποθετηθεί κανείς στην ελληνική ανάκαμψη. Αντ' αυτού, οι μέτοχοι μειοψηφίας της Grivalia θα έχουν μετοχές μιας τράπεζας, με σημαντικά υψηλότερο δείκτη beta.

Αν και η μετοχή της Eurobank ανακάμπτει, με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής, η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής αντανακλά discount τόσο έναντι της καθαρής τρέχουσας αξίας όσο και έναντι της τιμής-στόχου για την Grivalia, σημειώνει ο οίκος.

Με τον ισχυρό δείκτη κάλυψης NPEs, ξεκάθαρη οδό μείωσης των επισφαλειών και σταθερότητα στον ισολογισμό, η Eurobank είναι η κορυφαία επιλογή της Wood μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και η ελκυστικότητά της θα βελτιωθεί σημαντικά από το deal, αναφέρει ο οίκος, προσθέτοντας ότι αναμένεται επαναξιολόγηση του τίτλου από τους επενδυτές καθώς θα προχωρά η συμφωνία.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας της Eurobank με την Grivalia αναμένεται να ενισχύσει τους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας, επισημαίνει η Alpha Finance. Οπως αναφέρει, τα βασικά εποπτικά κεφάλαια της νέας οντότητας αναμένεται να ενισχυθούν στα 5,3 δισ. ευρώ από 4,4 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη προ προβλέψεων αναμένεται να ανέλθουν στο 1,03 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 279 εκατ. ευρώ ενώ η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων αναμένεται να αυξηθεί σε επίπεδα άνω του 10% το 2020.

Αν σου άρεσε κάνε