Τράπεζες: «Καρδιοπαθείς»…  σε θάλαμο εντατικής

Τράπεζες: «Καρδιοπαθείς»… σε θάλαμο εντατικής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:17 Δημιουργία 21/11/18, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

«Καρδιοπαθή» σε θάλαμο εντατικής παρακολούθησης θυμίζει η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς και των τραπεζών, οι οποίες καταρρέουν κυριολεκτικά. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 53,31% από τις αρχές του 2018, ενώ καταγράφει πτώση 21,51% στις πέντε τελευταίες συνεδριάσεις.

Αρκεί να σημειωθεί ότι η κεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών συρρικνώθηκε στα 3,96 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς έχει μειωθεί κατά 10,959 δισ. ευρώ από τις αρχές του 2018.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να αδυνατεί (μάλλον αδιαφορεί) για τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, την επίβλεψη του οποίου έχει ο Αλέκος Φλαμπουράρης!

Ευτυχώς , που ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας αίσθηση του κινδύνου που προκαλεί η εικόνα στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, επιχειρεί να καταστρώσει σχέδιο διάσωσής τους, το οποίο θα εφαρμόσει όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Μακάρι να μην είναι τότε αργά.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας σε πρόσφατες συνεντεύξεις του αναφέρθηκε στις τράπεζες και φάνηκε να προκρίνει λύση εμπροσθοβαρή που σημαίνει κάποιας μορφής συλλογική λύση είτε μέσω τιτλοποίησης προβληματικών δανείων με εγγύηση του κράτους, είτε μέσω bad bank.

Την ανάγκη τολμηρής και δίκαιης ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων για την πραγματική ελάφρυνση των νοικοκυριών και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, επισήμανε σε πρόσφατη συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Πειραιώς, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τη ρευστότητα των τραπεζών ως «αναγκαία προτεραιότητα για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες την τελική της εισήγηση για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και η ΝΔ θα τοποθετηθεί τότε αναλυτικά επί της συγκεκριμένης πρότασης.

Η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες την τελική της εισήγησή για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλάπτει» τις τράπεζες

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι για την εικόνα που παρουσιάζουν οι τράπεζες υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση. Διότι, όταν η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουν ούτε οι τράπεζες πρόσβαση στις αγορές..

Ειδικότερα η Ν.Δ υπενθυμίζει ότι από το 2014 έχουν απωλέσει το 96% της αξίας κεφαλαιοποίησης τους ως αποτέλεσμα -όπως υποστήριξε- των τραγικών χειρισμών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ από το πρώτο καταστροφικό εξάμηνο του 2015 και την αχρείαστη τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, η οποία -όπως είπε- είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές οι παλιοί μέτοχοι των τραπεζών, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό δημόσιο, άρα ο Ελληνας φορολογούμενος. Σημείωσε επίσης ότι από τις αρχές του χρόνου οι τράπεζες έχουν χάσει τη μισή κεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται σε χαμηλές αξίες.

Μεγάλος χαμένος το ελληνικό δημόσιο και κατ’ επέκταση οι φορολογούμενοι. Από το 2013 μέχρι το 2015 τοποθετήθηκαν, μέσω των ανακεφαλαιοποιήσεων, περίπου 55 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 δισ. ευρώ ήταν κρατική συμμετοχή και τα 15 δισ. ευρώ ιδιωτικά κεφάλαια. Από αυτά τα 40 δισ. ευρώ του κράτους σήμερα έχουν μηδενιστεί – πρόκειται για ένα αδιανόητο ποσό που θυσιάστηκε στο πλαίσιο της «διαπραγμάτευσης» του 2015.

Ενώ ανάλογες είναι και οι απώλειες για τους ιδιώτες μετόχους.

Αν σου άρεσε κάνε