ΕΕ: «Καμπανάκι» για... κωλυσιεργία και στη «μεταμνημονιακή» εποχή

ΕΕ: «Καμπανάκι» για... κωλυσιεργία και στη «μεταμνημονιακή» εποχή

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:23 Δημιουργία 20/11/18, 08:00

Αυστηρή κριτική για καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να ασκεί στην ελληνική κυβέρνηση η Κομισιόν στην έκθεσή της, που θα δημοσιοποιηθεί αύριο, Τετάρτη.

Πρόκειται για την πρώτη έκθεση μετά την «έξοδο» από τα μνημόνια.

Σε αυτή θα επισημαίνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι σημαντικές καθυστερήσεις που σημειώνονται στις αποκρατικοποιήσεις, καθώς οι δεσμεύσεις για τα χρονοδιαγράμματα για ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και Ελληνικό δεν έχουν τηρηθεί.

Βαρύς θα είναι ο «πέλεκυς» στο μέτωπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, χαμηλότερα από 3 δισ. ευρώ πλήρωσε το Δημόσιο ευρώ και με τους ρυθμούς που γίνεται η αποπληρωμή τους δεν αναμένεται να μηδενιστούν έως το τέλος του έτους όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.

Μπορεί ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, χθες να δήλωσε ότι δεν πρέπει να περιμένετε άσχημες εκπλήξεις στην έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα, όμως αναμένεται η Κομισιόν να βάλει… πάγο στην ενεργοποίηση των υπό αίρεση μέτρων για το χρέος τα οποία συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο.

Πρόκειται για την επιστροφή των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα.

Στην έκθεση θα γίνεται εκτενής αναφορά για τα αντίμετρα που επίσης καταργούνται ή ψαλιδίζονται ώστε να εξοικονομηθούν 1,7 δισ. ευρώ και να υπάρχει το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα μετά την μη περικοπή των συντάξεων.

Την πεποίθηση του ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει και στη μεταμνημονιακή εποχή τις μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο.

«Η Ελλάδα δεν πήρε επιστολή από την Κομισιόν για τον προϋπολογισμό και ξέρουμε τι σημαίνει αυτό. Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στο ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις αυτές και τις επόμενες χρονιές ώστε να είναι ένα success story». Σε αυτή τη δήλωση αρκέστηκε ο επικεφαλής του Eurogroup απαντώντας για τον ελληνικό προϋπολογισμό.

Αν σου άρεσε κάνε