Ολάντ: Το Grexit ήταν το Plan B της Μέρκελ μετά το δημοψήφισμα του 2015

Ολάντ: Το Grexit ήταν το Plan B της Μέρκελ μετά το δημοψήφισμα του 2015

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:50 Δημιουργία 11/11/18, 09:46

«Ο Αλέξης Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων», επισημαίνει ο πρώην Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, αναφερόμενος στο δραματικό έτους του 2015 για την Ελλάδα.

Ο ίδιος σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» αποκαλύπτει πως η προοπτική ενός Grexit ήταν υπαρκτή, «δεν ήταν μπλόφα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ, καθώς αυτό ήταν το Plan B, το οποίο είχε προετοιμαστεί για παν ενδεχόμενο μετά από παρότρυνση της Γερμανίδας καγκελαρίου. Μια κίνηση της Άγκελα Μέρκελ που την πυροδότησε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει δημοψήφισμα.

«Μετά το δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στην Ελλάδα η Γερμανία άλλαξε σημαντικά την θέση της», τονίζει ο Ολάντ. Σημειώνει δε πως η Γερμανίδα καγκελάριος του είπε πως πρέπει να προετοιμαστεί κάποια λύση για την περίπτωση αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα. «Άρα, ναι, η Ελλάδα έφτασε κοντά στην έξοδο από την ζώνη του ευρώ», προσθέτει.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό μετά το δημοψήφισμα. Ο Ολάντ αναφέρει ότι του ζήτησε να καταστήσει άμεσα σαφές, αν θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, «ο Τσίπρας είχε κερδίσει το δημοψήφισμα, αλλά είχε χάσει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων. Μπορούσε να είναι περήφανος που έπεισε τους Έλληνες να τον στηρίξουν, αλλά έπρεπε και να ανησυχεί πολύ για την επόμενη ημέρα».

Αν σου άρεσε κάνε