Κρίσιμο τετ-α-τετ Τσίπρα-Σολτς για τις συντάξεις

Κρίσιμο τετ-α-τετ Τσίπρα-Σολτς για τις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:13 Δημιουργία 10/11/18, 10:06

Στο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Όλαφ Σολτς έχει στραμμένη την προσοχή το Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο. Στο επίκεντρο του τετ-α-τετ, που θα γίνει στο περιθώριο του συνεδρίου του SPD για τη στάση του προοδευτικού χώρου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα βρεθεί το ελληνικό αίτημα περί ακύρωσης του ψηφισμένου μέτρου της μείωσης των συντάξεων το 2019, στο οποίο εξάλλου ο πρωθυπουργός ποντάρει πολιτικά.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση, διαμηνύει πως η «μάχη» για τις συντάξεις θα κερδηθεί, την ώρα βέβαια που… προκαλεί σχετικά με τα αναδρομικά. Ενδεικτική η επίμαχη δήλωση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, ότι «δεν θα ευδοκιμήσει η απόφαση του Πρωτοδικείου».

Οι Βρυξέλλες, την ίδια στιγμή, δηλώνουν πως το ζήτημα ακόμη συζητείται στους κύκλους των θεσμών, παραπέμποντας σε σχετικές αποφάσεις στο έκτακτο Eurogroup εντός του τρέχοντος μηνός. Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές εκφράζουν ενστάσεις περί της ύπαρξης δημοσιονομικού κενού, όπως διαμηνύει η κυβέρνηση Τσίπρα, καθώς και προβληματισμό για την «κόπωση» που παρατηρείται στα έσοδα.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι θεσμοί φέρονται να δυσανασχετούν και με την πολιτική παροχολογίας, που ασκεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εν μέσω άτυπης παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Πηγές της Κομισιόν, ωστόσο, κατά το πρόσφατο Eurogroup εξέφρασαν την αισιοδοξία για την εξεύρεση της χρυσής τομής στο θέμα των συντάξεων.

Σε κάθε περίπτωση, «κλειδί» αποτελεί η στάση της Γερμανίας. Από τη μία η Άγγελα Μέρκελ εμφανίζεται πρόθυμη, από την άλλη ο Όλαφ Σολτς τηρεί πιο σκληρή στάση.

Ο τελικός λόγος πέφτει στο Βερολίνο, ενώ θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο το αίτημα περί μη ενεργοποίησης του «κόφτη» να περάσει από τη γερμανική Βουλή.

Επισημαίνεται η πάγια θέση του Σολτς: «Pacta sunt servanda» (οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται). Ο ίδιος έχει πολλάκις προειδοποιήσει να μην παραβιαστούν όσα συμφωνήθηκαν για τις συντάξεις, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το ρόλο του ΔΝΤ στο μηχανισμό της μεταμνημονιακής επιτήρησης της Ελλάδας.

Τέλος, σημειώνεται ότι στο συνέδριο του SPD θα μιλήσει και ο κ. Τσίπρας με τη συμμετοχή της Προέδρου, Άντρεα Νάλες και του Πορτογάλου πρωθυπουργού, Αντόνιο Κόστα, με θέμα «On the Left and successful».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί σε βασικά ζητήματα στρατηγικής για την πορεία του προοδευτικού χώρου, τονίζοντας την ανάγκη να μπουν ψηλά στην ατζέντα τα ζητήματα της ανασυγκρότησης του κοινωνικού κράτους, της αύξησης των μισθών, την προστασία της εργασίας, την πολιτική υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος.

Αν σου άρεσε κάνε