EBDR: Πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις θα βλάψει εμπιστοσύνη και ανάπτυξη

EBDR: Πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις θα βλάψει εμπιστοσύνη και ανάπτυξη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:44 Δημιουργία 01/11/18, 14:08

Μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να μην οπισθοχωρήσει ως προς τις μεταρρυθμίσεις στέλνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σε σχετική έκθεση που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Ειδικότερα, τονίζει ότι η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας εξαρτάται από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο μετά το πρόγραμμα, ενώ προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε αντιστροφή ή αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική κατεύθυνση της χώρας, θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να «ψαλιδίσει» τις προοπτικές ανάπτυξης.

Ακόμη, η EBDR επισημαίνει ότι η σταθερότητα του χρηματοοικονομικού τομέα βελτιώνεται, αλλά η ποιότητα ενεργητικού παραμένει πηγή ανησυχίας, καθώς το τραπεζικό σύστημα βαρύνεται ακόμη από ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα NPLs. Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα με μια σειρά εργαλείων και σύμφωνα με τους στόχους που έχουν συμφωνηθεί με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η τράπεζα προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα κινηθεί φέτος στο 2,2%, πάνω από τον στόχο, εκτιμώντας ότι το 2019 θα κυμανθεί στο 2,3%, με τις εξαγωγές να αποτελούν τον βασικό «μοχλό» ανάπτυξης.

Ωστόσο, όπως παρατηρεί, οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, όπως και οι επενδύσεις. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύθηκε από την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας.

Αν σου άρεσε κάνε