Υποχώρηση για το Οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο

Υποχώρηση για το Οικονομικό κλίμα τον Οκτώβριο

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:58 Δημιουργία 01/11/18, 12:56

Υποχώρηση σημείωσε τον Οκτώβριο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 101 μονάδες (από 101,3 τον Σεπτέμβριο, όταν είχε καταγραφεί έντονη υποχώρηση), σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

Βάσει των στοιχείων που εστάλησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαμόρφωση του συνολικού δείκτη ανά την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανακοινώθηκαν σήμερα από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η πτώση συνεχίζεται για τρίτο συνεχή μήνα. Τον Ιούλιο, πριν αρχίσει η πτώση, είχε φτάσει στο ύψος των 105,3 μονάδων.

Μεγάλες πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος του λιανεμπορίου, αλλά και της βιομηχανίας. Μάλιστα η μείωση θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν υπήρχε ισχυρή στήριξη από τις απαντήσεις των καταναλωτών. Οριακή βελτίωση κατεγράφη στους κλάδους των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης οικονομικού κλίματος είναι ο κρίσιμος πρόδρομος δείκτης συγκυρίας που δίνει την τάση στην οικονομία πριν βγουν τα στατιστικά δεδομένα (για ΑΕΠ, τζίρο αγοράς, εξαγωγές κλπ). Τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η ελληνική αγορά συνεχίζει να μην μπορεί να "κεφαλαιοποιήσει" τα αποτελέσματα της εξόδου από τα μνημόνια και ουσιαστικά "διαψεύδεται", μέσα από τις απαντήσεις της ίδιας της αγοράς, ο ισχυρισμός ότι έχει δημιουργηθεί κλίμα ανάκτησης εμπιστοσύνης.

Ο δείκτης αποτελεί και την πρώτη ένδειξη για το πώς θα κινηθεί το ΑΕΠ (εν προκειμένω το 3ο τρίμηνο). Η κυβέρνηση έχει στηρίξει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επιτάχυνση του ΑΕΠ το β' εξάμηνο τους στόχους για τον προϋπολογισμό του 2019, αλλά και τις υπόλοιπες ελληνικές επιδιώξεις αναφορικά με τις συντάξεις, τα αντίμετρα και τη διαδικασία προσέλκυσης επενδύσεων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ:

Η υποχώρηση του δείκτη οικονομικού κλίματος προκύπτει κυρίως από νέα έντονη επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και μικρότερη υποχώρηση σε λιανικό εμπόριο, που αντισταθμίζονται ωστόσο σε μεγάλο βαθμό από τη σημαντική βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία σημειώνει την υψηλότερη επίδοση των τελευταίων 3,5 ετών, από τον Μάρτιο του 2015.

Αυτή η απόκλιση της τάσης επιχειρηματικών προσδοκιών και καταναλωτικής εμπιστοσύνης καταγράφεται για τέταρτο κατά σειρά μήνα. Η ολοκλήρωση του προγράμματος, το καλοκαίρι, φαίνεται πως έχει επηρεάσει θετικά τις προσδοκίες των νοικοκυριών που φαίνεται να αναμένουν βελτίωση της θέσης τους σχετικά με το παρελθόν, τάση άλλωστε που συμβαδίζει με τη σταδιακή αποκλιμάκωση της ανεργίας και τη μεγέθυνση της οικονομίας. Από την άλλη πλευρά όμως, οι συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, και ιδιαίτερα του επιχειρηματικού τομέα, δεν έχουν βελτιωθεί μετά την έξοδο από το πρόγραμμα. Η αβεβαιότητα που δημιουργείται για τους μελλοντικούς όρους χρηματοδότησης της οικονομίας και των επιχειρήσεων εκτός του προγράμματος, σε συνδυασμό με τον κίνδυνο επιδείνωσης στο διεθνές περιβάλλον, οδηγεί σημαντικούς τομείς της οικονομίας σε χαμηλές προσδοκίες για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αν σου άρεσε κάνε